keskiviikko 20. huhtikuuta 2022

Kevään perässä juoksua

Voi mahdoton tätä kevään vauhtia! Perässä ei meinaa pysyä millään. Lumet katoavat silmissä ja nuppujen kukkaan puhkeamisen miltei kuulee.

Etualalla Ruusupenkki ja lumen alla Suomi100-penkki

Takapihan puolella on lunta enää Suomi100-penkissä, aivan hitusen Ruusupenkissä, pikkuisen raparperin päällä ja jokunen läntti nurmikolla. Tätä tahtia ei mene montaa päivää, kun lumet ovat pelkkä muisto.

Krookuksen 'Blue Pearl' päältä lumet sulivat tänään
ja se puhkesi saman tien kukkaan.

Tänään kukintavuorossa ovat Ruusupenkin 'Blue Pearl' -krookukset, joiden kuvittelin olevan koko pihani ensimmäisiä kukkijoita. Pieleen meni sekin arvaus, sillä Uudenkuun penkissä krookukset aloittivat kukintansa jo eilen. Ja olihan yksi kevätkurjenmiekkakin jo eilen kukassa.

Kevättähti 'Rosea'

Kevättähti 'Rosea' alkoi myös kukkia tänään. Tällä hetkellä näyttää, ettei niiden kukinta tule olemaan tänä vuonna kovin runsasta. Tuossakin yksilössä on vain yksi kukka, vaikka yleensä niissä on ollut useita kukkia. Muissa yksilöissä ei näy edes nuppuja ja jotenkin ne ovat kovin heiveröisen oloisia. Toivottavasti kevättähtien kasvu ei ole taantumaan päin vaan nyt olisi vain jokin välivuosi kukinnasta.

Uudenkuun penkissä näkyy jo keltaistakin.
 
Uudenkuun penkin krookussekoituksen keltaisetkin kukat aukesivat tänään. Eilen ne pysyivät vielä nupullaan. Nyt alkaa olla jo melkoista väri-iloittelua.

Sitruunaperhonen vieraili Ruusupenkin hempeänsävyisessä, yksinäisessä krookuksessa.

Olen koittanut tiirailla Ruusupenkin keltaisia krookuksia 'Golden Yellow' & 'Romance', muttei niistä näy jälkeäkään. En tosin edes muista, missä kohti penkkiä ne kasvavat, mikä hankaloittaa etsintää entisestään. Toivottavasti nekin vielä ilmestyvät esiin.

Sinivuokko puhkesi kukkaan iltapäivän auringossa.

Etupihan tuijan ympärille perustamani kukkapenkki on vielä osittain lumen ja jään peitossa, mutta sulassa kohdassa yksi sinivuokko kukkii jo! Toistaiseksi yhden kukan voimin, mutta on siinä lisäksi ainakin toinen nuppu.

Liljapenkki on vielä kovin paljaan näköinen. Siistin siitä pahimmat töryt pois.
 
Olen vähän siistinyt kukkapenkkejä, mutta se on vielä aika hankalaa, kun maa on paikoin niin märkää. Siistiminen tulee todella tarpeeseen, sillä viime vuonna en loppukesästä ja syksystä tehnyt puutarhalle juuri mitään. Rikkaruohot rehottavat ja kukkapenkit ovat täynnä kuolleita kasvinosia. Kotiloilla on siis oikein lokoisat oltavat, ja olen joutunut nistimään niitä roppakaupalla.

Ruusupenkissä mansikat ovat tehneet valtavasti rönsytaimia ihan joka puolelle. Ajattelinkin ottaa seuraavaksi puuhakseni rönsytaimien istuttamisen ruukkuihin. Niissä ne on helppo kuljettaa mökille, kunhan lumet siellä sulavat.

Kukas sieltä kurkistaa? Raparperi tietenkin!
 
Raparperin hauskat alut puskevat myöskin esiin. Ei aikaakaan, niin päästään leipomaan kevään ensimmäset raparperiherkut! Aion tehdä ainakin raparperimehua ja -macaronleivoksia. Ja tietenkin raparperipiirakkaa. Raparperi-mansikka -jälkiruokaa alkoi myös juuri tehdä mieli, mutta sitä varten täytyy ehdottomasti odottaa kotimaisia mansikoita.

Oi kevät, kiitos kun saavuit jälleen!

8 kommenttia:

  1. Niin puutarhassa, kuin luonnossakin riittää nyt mielenkiintoista seurattavaa ja yhä enenevässä määrin kevään edistyessä, saa nauttia myös runsastuvasta kukinnasta.
    Ihana mietteliäs enkeli.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Seurattavaa todella riittää. Ei malttaisi olla sisällä ollenkaan. Taas oli lumen alta tullut esiin uusia krookuksia, ihanaa! <3

      Poista
  2. On kerrassaan hämmästyttävää, että nämä kevään ensimmäiset sipulikukat aloittavat kukkimisen melkein välittömästi esiin tultuaan. Aivan kuin ne eivät malttaisi hetkeäkään odottaa, odoteltuaan tavallista pidempään lumen alla.
    Onhan sinulla siellä jo monta lajia ihasteltavana! Onneksi puutarha ei suutu, vaikka välillä jäisi jotain työvaiheista tekemättä, nyt sitten saat paljon näkyvää aikaan. Märkyys haittaa meilläkin vielä monella alueella, ei kannata märkää maata talloa - siitä on enemmän haittaa kuin hyötyä :). Pian alueet kuivuvat ja sitten voi kääriä hihat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuntuu tosiaan hurjalle, miten äkkiä kevätkukat puhkeavat kukkaan päästyään lumiverhostaan. Puutarha ei ehkä suutu tekemättömistä töistä, mutta puutarhuria vähän nyppii, kun kaikkialla on niin törkyistä. :D Toisaalta nyt on ihan erilailla intoa tehdä puutarhahommia kuin syksyllä. Olet oikeassa, parempi malttaa mielensä ja odottaa siihen, että paikat kuivuvat kunnolla. Onneksi siellä täällä on jo kuivaa ja pääsee vähän puuhailemaan. :)

      Poista
  3. Teillä on puhjennut kukkaan vaikka mitä ihanaa! Toinen toistaan söpömpiä pikkuisia ja lisää tulee koko ajan. Pihakin varmasti kuivaa nopeasti, niin pääset kunnolla siistimään kukkapenkkejä. Toivottavasti löydät kaikki kotilot ennen kuin ehtivät munimaan.
    Meilläkin on jo yksi kevätkurjenmiekan kukka auki, monta päivää ennustamaani aikaisemmin, mutta väliäkös hällä :D Kukkakevät on siis alkanut täälläkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kun kukkia pompsahtaa esiin semmoisistakin paikoista, joissa niitä ei muistanut edes kasvaneen. Pitää käydä koko piha tarkkaan läpi kotiloiden varalta. Joka puolella on niille otollisia paikkoja. Mahtavaa, että kukkakevät on alkanut! Viis pieleen menneistä veikkauksista, ihan voittajaolo on silti. :D

      Poista
  4. Tuo sinun kevät tähti Rosea on aivan ihana samoin muutkin pikku kukkijat. Menemme tänään mökille saa nähdä onko mitään nyt kukassa. Siellä ei ole ollut muuta kuin sinivuokot. Toivottavasti lumet on edelleen huvennut jotta minäkin pääsisin hieman penkkien putsaus puuhiin. Ostin kevät lannoitteet ja aion kylvää ne heti kun saan penkkejä siistittyä tai ne on yleensä sulanut.
    Ihanaa viikon lopun aikaa

    VastaaPoista
  5. Toivottavasti mökiltänne löytyy kukkasia eikä lunta olisi enää paljoa vaan pääsisit puutarhapuuhiin. Minäkin ajattelin käydä nyt viikonlopun aikana katsomassa mökkimme lumitilanteen. Himottaisi jo päästä sinnekin hommiin. Kiitos, samoin sinulle ihanaa viikonloppua!

    VastaaPoista