keskiviikko 13. huhtikuuta 2022

Puutarhani krookukset

Krookukset ovat yksiä lempikevätkukistani. Krookusmättäät laajenevat vuosi vuodelta ja muodostavat vuosien saatossa upean, tiiviin kukkameren.

14. huhtikuuta vuonna 2021 krookukset,
oletettavasti lajia 'Romance', loistivat kuin pienet auringot.

'Romance' krookukset kasvavat Ruusupenkin reunassa mansikoiden seassa. Vähän hankala paikka mansikoiden hoidon kannalta, eikä ränsistyneet mansikan lehdet ole mikään kaunein tausta krookuksille, mutta tämmöisiä järjettömiä järjestelyjä tällä puutarhurilla tuntuu olevan tapana totetuttaa. Kesällä voi taas miettiä mahdollisia muutoksia kukkapenkkeihin.
 
Vaikka nyt paistaakin aurinko ja varjonkin puolella on miltei kuusi astetta lämmintä, eivät krookukset taida vielä edellisvuoden tapaan olla huomenna kukassa. Eilisiltaisella puutarhakierroksellani tosin huomasin, että Uudenkuun penkissä krookusten versot puskevat jo esiin täyttä häkää. Tiedä vaikka ne ehtisivät puutarhani kasveista kukkaan ensimmäisinä. Ajattelin, että Ruusupenkin krookukset voittaisivat sen kisan, mutta ne ovat vielä täysin lumen alla.

15. huhtikuuta 2021 'Blue Pearl' krookukset kukkivat näin runsaasti.

'Blue Pearl' krookukset istutin Ruusupenkin reunaan syksyllä 2017 ja ne ovatkin  muodostaneet jo aika laajan kukkamaton. Näitä voisi ensi kesänä jakaa, kun mättäät alkavat jo olla niin tiiviitä.

'Golden Yellow' krookukset ovat oikein kirkkaankeltaisia.

Myös 'Golden Yellow' krookukset kasvavat Ruusupenkissä. Krookuksissa on vaikka mitä ihania värisävyjä. Krookukset kuuluvat lajeihin, joiden lajikkeita tulee miltei vahingossa keräiltyä. Pidän siitä, miten jotkut kukat ovat lähes yksivärisiä, osalla heteet ovat eriväriset kuin terälehdet ja osalla terälehdissä on raitoja.

Uudenkuun penkin krookukset 18. heinäkuuta 2021.

 Uudenkuun penkissä kasvaa krookussekoitusta, jossa on valkoisia, erilaisia violetteja ja keltaisia krookuksia. Löydätkö kuvasta kimalaisen?

'Jeanne D'Arc' krookuksia Suomi100-penkissä 18.4.2021

 Valkoisten 'Jeanne D'Arc' krookusten kukan tyvessä on suloisia sinisiä raitoja. Minulla kasvaa näitä sekä Suomi100-penkin nurkalla että Uudenkuun penkissä.

 Ensi syksynä aion hankkia lisää krookuksia. Pidän erityisesti vaaleista krookuksista, joten esimerkiksi vaaleanviolettia 'Vanguard'-lajiketta olisi kiva löytää. (Jonain talvena minulla olikin niitä ruukkussa hyödettävänä, mutta en muista, tulivatko ne koskaan kukkaan asti ja mitä niille sitten tein.) Toisaalta raidalliset krookukset, kuten vaaleanvioletti 'Sping Beauty' tummemman violeteilla raidoilla, ovat myös todella kauniita.

Toivottavasti pian kimalaisetkin pääsevät taas nauttimaan krookuksista!

8 kommenttia:

  1. Oi miten kauniita krookuksia sinulla on. Minä olen vasta alkaja näissä sipulikukissa ja krookuksia on todella vähän mutta ajattelin syksyllä oikein panostaa näihin krookuksiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen lämpimästi krookuksiin (ja muihinkin keväällä kukkiviin sipulikukkiin) panostamista. Kukkasipulien istuttaminen syyskeleissä ei ole suosikkipuuhaani, mutta kevään kukkaloisto on sen arvoista.

      Poista
  2. Ihanat krookukset <3 'Vanguard' on todella kaunis, taisipa olla jopa ensimmäinen krookuslajike, mitä tänne hankin. Ja tuo 'Golden Yellow': ei tosiaan tarvitse arvailla, mistähän se on nimensä saanut. 'Blue Pearl' pitänee laittaa hankintalistalle. Pidän tuollaisista hempeistä sävyistä. Mukavaa loppuviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, sinulta löytyy 'Vanguard'. Minäkin pidän erityisesti hempeistä sävyistä. Kiitos samoin sinulle mukavaa loppuviikkoa!

      Poista
  3. Aivan ihania krookusmättäitä.❤️❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on <3 Jännityksellä odotan, miten pian tämän kevään ensimmäiset krookukset puhkeavat kukkaan. Nuppuja näkyy jo.

      Poista
  4. Voi kun on ihania krookuksia 🤍🤍🤍 Tänä vuonna meidän pihalla on tähän aikaan vielä paksut hanget eli myös krookusten kasvupaikalla, vaikka ihan eteläisessä osassa maata ollaankin. Mukavaa pääsiäisen aikaa kaunista kevättä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on ollut sangen luminen kevät. Täällä alkaa onneksi vihdoin paljastua piippoja sieltä täältä ja löytyypä jokunen nuppukin jo. Toivottavasti sielläkin hanget sulavat pian. Kiitos samoin sinulle! <3

      Poista