tiistai 26. huhtikuuta 2022

Mökkikuulumisia

 Kävimme sunnuntaina mieheni kanssa pyörähtämässä mökillä. Miehellä oli jotain ihan oikeaakin asiaa sinne, minä lähdin mukaan tarkastamaan lumitilanteen. Valitettavasti kamerastani loppui akku kesken kaiken, joten osa kuvista on otettu kännykällä.

Oleskelupiha on jo pääosin sulanut.

 Varsinainen oleskelupiha jää mökin ja yllä olevassa kuvassa hieman näkyvän navettarakennuksen väliin. Vaikka lumet ovatkin siitä suurimmaksi osaksi sulaneet, on maa vielä aivan märkää. Kuvassa näkyvän betonilaatan päällä pidimme viime vuonna trampoliinia ja kasaamme se todennäköisesti tulevaksikin kesäksi siihen. Vieressä olevien puiden takia paikka on tosin vähän huono, sillä trampoliinilta saa jatkuvasti lakaista pois puista pudonneita lehtiä.

Hyötykasvilaatikot ovat jo tulleet lumen alta esiin.

Puisessa laatikossa minulla kasvoi viime kesänä porkkanaa. Olin kylvänyt ne jo edellisenä syksynä, mutta viime syksynä en jaksanut tehdä syyskylvöjä. Jos saan haaveilemani lavakauluskasvimaan perustettua, tuskin tulen edes kasvattamaan porkkanaa tuossa laatikossa. Ehkä laitan siihen kesäkukkia.

Puulaatikon takana olevassa parvekelaatikossa on muutama mansikantaimi, samoin emalikattilassa. Niiden oikealla puolella lumen alta pilkistää keppien rajaama mansikkamaa. Tarkoitukseni on siirtää mansikatkin kasvamaan lavakaulustarhaan. Aiemmin suunnittelin maantasaista hyötytarhaa, mutta mieheni huomautti, että kasvulaatikot helpottaisivat hommiani, kun ei tarvitse kyykkiä niin paljon. Totesin sen järkevämmäksi vaihtoehdoksi myös siksi, että tontti on niin märkä. Jostain täytyisi vaan löytää edullisesti lavakauluksia tai sitten täytyy väkertää jonkinlaiset reunukset itse.
 
Tässä vaiheessa kamerastani loppui akku, joten loput kuvat on otettu puhelimellani.

Tässä on kohta, jota mieheni ehdotti kasvihuoneen paikaksi.

Kerroinkin aiemmin mieheni ehdotuksesta pystyttää uusi kasvihuone navetan vieressä olevaan kohtaan, josta on ehkä joskus purettu pois osa navettaa.

Sama kohta päinvastaisesta suunnasta kuvattuna

Kuten kuvista näkyy, suoraan tuohon ei voi lähteä väsäämään kasvihuonetta, vaan perusta vaatii korjausta. Taitaa siis olla, että kasvihuoneen perustaminen jää tältä kesältä.

Lammasaitauksessa on vielä melko paksu lumikerros.

Odotan eniten lammasaitauksen lumien sulamista ja maan kuivumista, jotta pääsen tekemään hyötytarhaa. Yllä olevassa kuvassa näkyy aitauksen poikki menevä kohta, jossa lumen pinta on alempana. Siinä kohti on matala oja, joka tulee ottaa huomioon hyötytarhaa suunnitellessa.

Kuten näkyy, tontilla on märkää.

Tontin märkyys mietityttää minua. Riittääkö kukkatarhan puolelle kohopenkit vai olisiko niillekin tehtävä kasvulaatikot? Pian näkee, miten viime vuonna istuttamani kasvit ovat selvinneet. Kesällä maa kyllä kuivuu, eikä syksykään tainnut mitenkään erityisen kostea olla, mutta keväällä maa on melkoisen märkää.

Lumisen alueen takareunaan aloitin viime kesänä kukkatarhaa.

Vielä ei istutukseni näy lumen alta, mutta ei pitäisi mennä kauaa, kun ne alkavat pilkistää esiin. Toivon todella, että kasvit ovat selvinneet hengissä talven yli ja selviävät myös kevätmärkyydestä.

Rinteessä kasvaa scilloja eli sinililjoja.

Oleskelupiha on hieman ylempänä kuin lammasaitaus ja tekeillä oleva kukkatarhani. Niiden välille jäävässä rinteessä kukkivat sinililjat.

Puhelimella pienten kukkien kuvaaminen on haastavaa.

Haravoin vähän oleskelupihaa. Koitin varoa, etten vahingoita pikkuruisia sinililjoja, joita pilkisteli kuivien lehtien alta. Muitakin keväänmerkkejä oli havaittavissa.

Tässä taitaa ponnistella esiin akileija.

Mökkipihalla kasvoi viime kesänä akileijoja. Ajattelin siirtää ne johonkin omaan kukkapenkkiinsä, koska tällä hetkellä niitä kasvaa siellä täällä ja ne jäävät helposti ruohonleikkurin hampaisiin.

Olisiko tämä unikko?

Pyrin siirtämään kaikki pihalta löytyvät koristekasvit pois nurmikolta. Pihalla kasvaa akileijojen lisäksi ainakin unikkoja, neilikkoja ja varjoliljoja.

Ruukkuun unohtunut japaninruusukvitteni näyttää olevan elossa.

Ilahduin huomatessani, että heitteille jäänyt japaninruusukvitteni kasvattelee silmujaan. Ymmärtääkseni se on melko talvenarka kasvi, joten saan olla todella tyytyväinen, että se on selvinnyt elossa ahtaassa myyntiruukussaan mökin rappusten pielessä. Tänä kesänä täytyy miettiä sille hyvä kasvupaikka. Vai olisikohan turvallisinta talvettaa se jatkossakin ruukussa, kun se näyttää kerta onnistuneen? Joka tapauksessa se on siirrettävä vähintäänkin isompaan ruukkuun.

Tällaisia näkymiä odotellessa...
Kuva on otettu 16. kesäkuuta 2021.

10 kommenttia:

  1. Luulen, että iliman kasvariaki, sulla löytyy hommia koko kesäksi. Kivoja kevään merkkiä jo näkyvis. Siitä se pikkuhilijaa alakaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hommaa varmasti löytyy enemmän kuin ehdin tekemään. :D Joku muovinen kasvihuonehärpäke on kuitenkin vähintään saatava esikasvattamiani hyötykasveja varten. Vaikka nyt onkin viileämpää, on lämpö päivisin sentään pääosin plussan puolella, joten kyllä kevät koko ajan vähän etenee.

      Poista
  2. Kivaa tekemistä taitaa sinulla tosiaan riittää! Luulen, ettei ole mitään eroa siinä, tekeekö kukkaistutuksille kohopenkit ilman reunuksia vai reunusten kanssa. Kunhan vain talvimärkyydelle arkojen lajien juuret ovat jossain muualla kuin märän pohjamaan tasalla. Toisaalta tuollaisessa välillä läpimärässä maassa esim. kurjenmiekat ja muut rantakasvit viihtyvät vallan mainiosti ilman mitään kohopenkkejäkään.
    Hauska, että japaninruusukvitteni selvisi talvesta ruukussa. Runsas lumimäärä varmaan auttoi sitäkin talvehtimaan, vähälumisena talvena se olisi varmaan ollut mennyttä. Itse istuttaisin sen nyt keväällä maahan, ellei ole kellaria tai vastaavaa paikkaa, jossa sen voisi talvettaa ruukussa. Kesän aikana se ehtii juurtua hyvin kasvupaikkaansa ja talvehtiminen on sitten varmempaa. Muistaa vaan suojata myyriltä ja jäniksiltä.
    Aurinkoa viikkoosi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulen, että tekemistä riittää niin paljon, etten millään ehdi tekemään kaikkea suunnittelemaani tänä kesänä. Mietin noita reunuksia sillä, että ne estävät multaa valumasta penkin reunoilta. Ehkei sillä kuitenkaan ole suurta merkitystä. Fiksuinta olisi tietysti valita märässä maassa viihtyviä kasveja. Taidanpa istuttaa japaninruusukvitteni maahan. Pitää vain keksiä sille hyvä paikka. Aurinkoista viikkoa sinullekin!

      Poista
  3. Kyllä se kohta on sielläkin lumet poissa. Hyvä on hieman suunnitelmia tehdä vaikka minä en niitä mihinkään paperille raapusta . Lavakaulukset voi myös itse tehdä tai ostaa vähän kerrallaan. Muista laittaa sisälle reunoihin patolevyä niin kaulukset kestää huomattavasti kauemmin. Minulla on puutarha aidattu mutta olen myös istuttanut sinne jalosyreeniä, kaksi koristeomenapuuta ja ruusuja. Joitakin perennoja on myös. Minusta ne antaa varjoa ja houkuttelee myös pörriäisiä. Ja arat puut on suojassa pupuilta ja peurilta. Kohta se alkaa todenteolla tämä piha hommat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen vähän miettinyt lavakaulusten tekoa itse. Mökiltä löytyy ainakin jonkinlaista lautaa. Tuota patolevyä en olekaan tajunnut ajatella, kiitos vinkistä. Pidän monimuotoisista puutarhoista. Sinun puutarhasi kuulostaa oikein ihanalta. Mukavaa päästä pian kunnolla pihapuuhiin!

      Poista
  4. Harmi, että puutavaran hinta on noussut nyt lähes kaksinkertaiseksi, sillä itse tekemällä kasvulaatikoista saa ainakin mitoitettua juuri omiin tarpeisiin sopivia. Pohjamaan ollessa savea, hyvin perustetut kohopenkit ovat mielestäni lähes välttämättömiä, jotta kasvit talvehtivat hyvin. Vain harva kasvi nimittäin selviää savisessa tasamaassa kovin pitkään hengissä.
    Mukavaa vapun aikaa ja viikonloppua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jotain lautoja meillä on mökillä, mutta pitäisi katsoa löytyykö niistä riittävästi saman levyisiä ja paksuisia laatikoiden tekoon. Uutta puutavaraa ei ihan hirveästi raaski ostaa näillä hinnoilla. Minä olen aika huono tunnistamaan maalajeja, mutta mökillä ei mielestäni ole erityisen savista. Lähistöllä on soita ja tontti on itsekin suomainen. En tiedä voisiko tuo maa olla jopa turpeista. Kiitos ja mukavaa vappua sinullekin!

      Poista
  5. Vielä on lunta sielläkin, niin täälläkin. Kohopenkit on kyllä välttämättömät, ainakin tietyille kasveille. Se on opittu kantapään kautta. Mukavaa vappua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Jospa pian saataisiin kunnolla lämpöä ja päästäisiin lumesta eroon. Harva kasvi tosiaan pärjää ilman kohopenkkiä, ainakaan yhtään märemmässä tai muutoin huonommassa maaperässä.

      Poista