tiistai 5. huhtikuuta 2022

Kevättä ostamassa

Kun luontoäiti tarjoaa lumisadetta ja viimaa, on kevään suhteen turvauduttava kauppojen puutarhaosastoihin. Minä suuntasin perjantaina Tokmannille kasviostoksille.

 Tarkoitukseni oli ostaa helmililjoja ja narsisseja etupihan sisäänkäyntiä keväistämään. Ja kyllähän minä niitä ostinkin, mutta tarttuipa mukaani vähän muutakin. Aloitetaan kuitenkin narsisseista ja helmililjoista.

Narsissi 'Tête-à-Tête'

Kirkkaan keltainen ei ole viime vuosina kuulunut suosikkiväreihini, mutta jostain syystä sorrun joka kevät ostamaan tavallisia keltaisia narsisseja. Niin kävi nytkin. Tai no, tällä kertaa ostin niitä vain yhden. Täytyy myöntää, että keltainen tuo piristystä takatalven keskelle.

Reunoilla perunanarsissit ja keskellä helmililjat

Suunnitelmani mukaisesti ostin sentään myös perunanarsisseja sekä sinisiä helmililjoja. Niistä tein ruukkuasetelman ulko-oven vierustalle nurin käännetyn puulaatikon päälle. Yllä olevassa kuvassa vasemmanpuolimmaisen ruukun haluaisin vaihtaa samanlaiseen kuin oikeanpuolimmaisella narsissilla, mutta toinen sellainen ruukku taitaa olla jossain lumen alla piilossa. Toinen vaihtoehto olisi istuttaa koko nelikko yhteen isoon astiaan, mutta eipä minulta taida sellaistakaan löytyä tähän hätään. Vähintäänkin ruukkuihin voisi laittaa jotain täytettä kukkasipulien juurelle. Jokohan mökkimme navettarakennuksessa pääsisi pässien heinävarastona käyttämääni tilaan vai onkohan sen ovi vielä paksun lumi- ja jääkerroksen takana... Sinne jäi nimittäin useampi pienpaali heinää, josta joutaisi hyvin vaikka kukkaistutusten somistamiseen.

Helmililja 'Blue Magic' kaipaa ruukkuunsa lisätäytettä.

Eivät ostokseni suinkaan tähän loppuneet. Bongasin aivan ihania tulppaanikulhoja ja olihan minun ihan pakko ostaa sellainen. Tulppaaneja en tosin uskaltanut alkuun pitää ulkona, joten ne ehtivät avautua tupamme lämmössä hetkessä. Onneksi pari kukkaa jäi vähän nupulleen. Nyt olen pitänyt niitä päivät ulkona ja vain yöt sisällä, minkä toivon pidentävän niiden kukintaa edes hitusen. Myös narsissit ja helmililjat olen toistaiseksi ottanut yöksi sisälle. Tulevina öinä pitäisi tosin olla niin vähän pakkasta, että ehkä kukkia uskaltaisi jo pitää ulkona ympärivuorokautisesti.
 
Tulppaani 'Mickey Chic' näyttää lunta vasten sangen hurmaavalta.

 Tässä vaiheessa suuntasin kassalle kuvitellen, ettei mukaani tarttuisi enää enempää kasveja. Vaan olinpas väärässä! Aivan kassan maksupäätteen vieressä oli nimittäin vielä lajitelma alekasveja. Ehkä sadasosa sekunnin tuumaustauon jälkeen nappasin mukaani vielä puikkokämmekän (Dendrobium). Mielestäni ei lainkaan huono viiden euron sijoitus.
 
Puikkokämmekkä

 Ostamallani puikkokämmekällä on kauniit violetinsävyiset kukat. Yksi kukinnoista tosin jo kuihtui, mutta jospa kasvi olisi sen verran pitkäikäinen, että saan sen kukkimaan uudelleenkin. Eilen huomasin siinä valitettavasti kirvoja. Nistin ne ja olen nyt koittanut tarkkailla kaikkia kasvejani, etteivät kirvat ole päässeet leviämään muualle.
 
Puikkokämmekälläni on näin kaunis kukka.

Kukkien tuomaa piristystä todella tarvitsee nyt. Ulkona on koko päivän satanut lumen ja rännän sekoitusta. Vielä eilen lumeton terassikin on nyt saanut ylleen parin sentin lumihunnun. Missä se kevät oikein viipyy?
 
Piristystä päivääsi!

12 kommenttia:

  1. Nyt on tosiaan usko kevääseen koetuksella. Ihania kukkia löysit! Harmittavaa hankaluutta, kun jäiset kinokset estävät varastoihin pääsyn.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Melkein tekisi mieli ostaa lentolippu jonnekin lämpimämpään ja paluulippu vaikka parin viikon päähän. Vähän omaa syytäkin tuo, ettei mökillä välttämättä pääse varastoihin. Olisi pitänyt pitää kulkuväylät auki läpi talven. Lumitöitä riitti tosin ihan tarpeeksi kotipihassakin. Jospa pian kevät tulisi ja sulattaisi lumet ja jäät.

      Poista
  2. Onpa kauniita narsisseja. Minä en ole vielä rohjennut niitä ostaa. Ajattelin jos saisin pääsiäiseksi narsissit ulos ruukkuihin. Nyt on kevät ottanut takapakkia, lunta on tullut koko päivän. Hyvää kevään odotusta sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täälläkin satoi eilen koko päivän lunta ja yön aikana oli tullut vielä lisää. Ei oikein tunnu keväältä. Huomenna pitäisi kai kuitenkin jo lämmetä ja ensi viikolla lämpö saattaa kohota jopa lähemmäs kymmentä plussa-astetta. Toivottavasti saadaan pääsiäiselle sellaiset säät, että uskaltaa pitää kukkia ulkona. Kiitos samoin sinulle hyvää kevään odotusta!

      Poista
  3. Tässä vallitsevassa takatalvessa kaikki kukat tuovat ihanaa piristystä tullessaan. 🌸🌺🌼🌸

    VastaaPoista
  4. Voi miten kauniita ostoksia. Minulla on vielä nämä ostokset kaupassa. Ajattelin siirtää hieman niiden ostoa juurikin lumen tulon ja pakkasen takia. Jos vaikka pääsiäiseksi saisin laitettua mökille ja kotia jotain. Minulla oli kellarissa yksi helmililja purkki minkä nostin viikonloppuna sisälle mökkiin.
    Minulla on iso kassillinen sellaista mitä laitetaan kun vanhoja huonekaluja uudistetaan. Nyt nimi katosi päästä. Sitä minä ajattelin laittaa hieman somistukseksi kun kukkia ostan. Mutta ne sinun olkesi käy myös hyvin.
    Nuo ruukut kyllä tuppaa välillä häviämään ja muitakin tavaroita mutta hyvinhän nämä suojaruukut natsaa keskenään.
    Nuo perunanarsissit on kyllä ihania.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan fiksua jättää kukkaostokset vähän myöhemmälle. Lumi- tai räntäsateita on kai taas luvassa viikonlopulle. Narsissit ja helmililjat ovat sentään pärjänneet minulla ihan hyvin, kun olen ottanut ne yöksi sisälle. Tulppaanit alkavat jo lakastua. Ne olisi kannattanut ostaa vasta sitten, kun ne pärjäävät ympäri vuorokauden ulkona. Perunanarsissit ovat kauniita ja tuoksuvatkin vielä suloisesti.

      Poista
  5. Kauniit ostokset, jotka ehdottomasti piristävät mieltä. Puikkokämmekkä oli edullinen. Sen ohi en olisi mennyt minäkään.
    Muutaman sipulikukan olen jo ostanut, mutta ulkona niistä on vasta yksi. Tänäkin aamuna mittari näytti -7, joka saattaa olla hieman liikää narsisseille.
    Keltainen ei ole minunkaan suosikkivärejäni, mutta näin keväällä se tuo melkeinpä auringon mukanaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. -7 saattaa tosiaan olla liikaa narsisseille. Minä olen nyt nostanut kevätkukat pihalle siinä vaiheessa aamua, kun pakkanen on laskenut alle kahteen asteeseen. Ennusteet eivät enää lupaile tänne kovin kovia yöpakkasia, mutta en taida silti ihan vielä uskaltaa jättää kukkia yöksi ulos. Keväällä keltainen tosiaan muistuttaa auringosta.

      Poista
  6. Ihania ostoksia! Narsissit ja helmililjat antavat kukkaenergiaa :) Täällä on satanut ihan tolkuttomasti lunta. Sitä oli ennestääkin paljon. Lumitöiden tekeminen ei ole oikein enää innostanut. Aurinkoisia päiviä odotellessa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi on kukkaenergiaa saatavilla. Täälläkin lunta on riittämiin, tai oikeastaan ihan liikaa vuodenaikaan nähden. Kyllä nyt mieluummin jo kuopsuttelisi kukkapenkkejä kuin kolaisi lunta. Parhaillaan aurinko jopa paistaa hieman ohuen pilviverhon läpi. Jospa lämpö ja valo palaisivat.

      Poista