torstai 7. huhtikuuta 2022

Vierailu mökkipihalla

Sunnuntaina kävelin mökillemme katsomaan, miten kevät on siellä edennyt. Eihän se ollut edennyt lähes lainkaan. Tai oli lumikinokset sentään vähän madaltuneet, mutta maata ei ollut näkyvissä juuri missään. En taida ihan lähipäivinä tai edes viikkoina päästä kaivamaan kasvimaata tai siirtämään tontilla siellä täällä kasvavia vanhoja perennoja turvaan.

Tuolla jossain hangen alla, kuvassa etualalla,
piileskelee viime kesänä istuttamani ruusut, syreenit sun muut.

 Iloa toi hankijaiset, jotka mahdollistivat kävelyn joka puolella uppoamatta kainaloita myöten hankeen. (Myönnetään, liioittelen, ei siellä niin syvät hanget kuitenkaan ole että kainaloita myöten uppoaisi.) Niinpä kiertelin ympäri tonttia, mittailin alueita epätarkalla askelmitallani, suunnittelin kesää ja teinpä jonkun löydönkin.

Lammasaitaukseen on suunnitteilla hyötytarhaa ja ruiskaunokkiniitty.

Mittailin lammasaitauksen kokoa harppomalla sitä ympäri. Kotona mittasin harppaukseni pituudeksi noin 90 senttiä. Enpä tosin tiedä, onko harppaukseni samanpituinen lumihangessa kumikengät jalassa kuin kotona maton päällä villasukat jalassa. Eipä aitaus itsekään ole kyllä mitenkään symmetrinen. Askelmittani mukaan sen leveämpi pääty on nimittäin yhtä kapea kuin kapeampi pääty. Vika voi olla yhtä hyvin mittaajassa kuin aitauksessakin. Teen tarkistusmittauksen ihan oikean mitan kanssa viimeistään sitten, kun lumet ovat sulaneet.

Askelieni perusteella aitaus olisi kooltaan jotakuinkin 32,4 metriä x  9 metriä. Saapa nähdä pitääkö todellisuus lainkaan yhtä näiden minun harppauslaskujen kanssa. Joka tapauksessa aitaus on isompi kuin muistelin ja näyttää kuvissa pienemmältä kuin se on todellisuudessa.

Hyötytarhan ajattelin perustaa yllä olevasta kuvasta katsottuna aitauksen etuosaan ja ruiskaunokkiniityn sen takaosaan. Aitauksen tälle puolelle olen jo aloitellut puutarhaa istuttamalla muun muassa ruusuja ja syreeniaidannetta.

Kuvassa on upea, kukkaisa puutarhani lammasaitauksesta käsin kuvattuna.
Toisesta suunnasta puutarhaa rajaa mökkitiemme.


 
Yllä olevassa kuvassa näkyy siis sama alue kuin ensimmäisessä kuvassa, päinvastaisesta suunnasta kuvattuna tosin. Melkein alkaa epäilyttää, istutinko oikeasti tuolle alueelle mitään, kun ei tuolta pilkistä edes pienintä oksan kärkeä. Nuo, mitä kuvassa näkyy, on tontilla jo aiemmin olleita puita ja pusikoita, joiden lopullista kohtaloa en ole vielä päättänyt.

Oranssilla ympyröityä kohtaa mieheni ehdotti uuden kasvihuoneen paikaksi.

Kun mietin, mihin uusi kasvihuone voisi tulla, mieheni ehdotti, että sen paikka voisi olla vanhan navettarakennuksen päädyssä, josta on oletettavasti joskus purettu osa navettaa pois. Siinä on nimittäin vielä jonkinlaista, osin jo sortunutta ja hajonnutta perustusta jäljellä. En osaa lainkaan arvioida, miten iso homma siihen olisi saada kunnollinen perustus ja kunnollinen kasvihuone, mutta epäilen, ettei meillä tulevana kesänä ole sellaiseen aikaa ja resursseja. Voi olla, että joudun tyytymään johonkin muovitettuun häkkyrään.

Mittailin kuitenkin kasvihuoneen mahdollisen paikan kokoa ja sain siitä noin 6 x 3,5 metriä. Alan kyllä entistä enemmän epäillä, ettei askelmittani pidä lainkaan paikkaansa. Katsotaan, miten pahasti mittani ovat menneet mönkään, kunhan pääsen mittamaan alueet ihan oikeasti.

Mökin seinustalta lumet olivat jo vähän sulaneet.

 Lumettomia kohtia näytti olevan lähinnä rakennusten seinänvierustoilla, mikä täytyy pitää mielessä syksyn kukkasipuli-istutuksia varten. Kuvitelkaapa vaikka tuohon mökin seinustalle sinertäviä tai kenties jopa keltaisia krookuksia.

Myös aittarakennuksen ympärillä on jo vähän maata näkyvissä.

Kanojen rehuvarastona käyttämäni aittarakennuksen seinustoille voisi myös istuttaa aikaisia kevätkukkia. Aitan vierus on tosin metsämäistä. Viihtyisiköhän sinivuokko siinä?

Aitan nurkalla kasvaa muun muassa kuusia ja puolukkaa.

Pidän metsämaisemasta, mutta ehkä tuohon ihan aitan viereen voisi tehdä vähän puutarhamaisemman kohdan. Sellaisen, joka istuisi kuitenkin hyvin metsän reunaan.

Varsinainen oleskelupiha on vielä täysin lumen alla.

 Yllä olevan kuvan vasemmassa reunassa meillä oli kesällä trampoliini. Talveksi mieheni purki sen pois. Oikealla näkyy hieman mökkimme rappusten kaidetta. Kuvassa näkyvien puiden juurelta lumet olivat jo hieman sulaneet. Siinäkin voisi olla paikka kevätkukille.

Mökin sisäänkäynnin viereltä löytyi mieluisa yllätys. Aiemmassa kärhö-postauksessani mainitsin, että muistini mukaan olin istuttanut viime kesänä mökille kärhöjä. Löytöni paljasti, että muistin aivan oikein. Mökin seinustalla nökötti nimittäin säileiköllinen puulaatikko kuihtuneine kärhöineen. Kerrankin voin kehua itseäni, sillä olin jättänyt kärhöjen mukana tulleen nimilapun laatikon reunalle.

Lähempi tarkastelu osoitti, että kyseessä on 'Hagley Hybrid' lajike.

Toivottavasti kärhöt ovat selvinneet talvesta hengissä. Voi toki olla, ettei niillä ole ollut riittävää lumisuojaa koko talvena. Silloin saattaa olla, että nämä ovat menetettyjä tapauksia.
 
Koska sää on edelleen kovin talvinen, taidan käyttää loppuviikon huonekasvien huoltoon ja huhtikuun kylvöihin. Lisäksi aiemmista kylvöistä ainakin tomaatin taimet taitavat jo kaivata koulimista.
 
Jospa ensi viikolla olisi keväisempää!

10 kommenttia:

  1. Lunta näköjään viälä siäläki. Ny onki hyvä aika tarkkaalla syksyysille sipuli-istutuksille hyviä paikkoja. Ja ainaki teorias, kasvarin paikka tuntuu hyvältä. Toivottavasti kärhöt voivat hyvi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valitettavasti lunta riittää. Onneksi puutarhasuunnitelmia voi jo tehdä, vaikkei niitä pääsekään vielä toteuttamaan. Kovasti toivon, että kärhöt ovat selvinneet hengissä.

      Poista
  2. Teillä onkin siellä tilaa ja lääniä puutarhan suunnittelua ja istutuksia ajatellen ja nyt on vielä mitä parhain aika miettiä eri vaihtoehtoja.
    Hagley Hybrid on kestävä kärhö, joten sinulla tulee olemaan siitä varmasti hyvin monivuotista iloa.
    Täällä meillä on satanut vettä, joten lumet vajenevat vääjäämättä.
    Mukavaa viikonloppua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla, että 'Hagley Hybrid' on kestävä. En siis heitä toivoa sen suhteen. Täälläkin sataa nyt vettä ja tuulee niin, että humisee. Harvoin vesisade ilahduttaa niin paljon kuin nyt. Kiitos samoin sinulle mukavaa viikonloppua!

      Poista
  3. Mukavan kokoinen aidattu alue. Meillä on suunnitteilla myös kasvihuone vanhoista ikkunoista. Mutta suunnittelu on ollut vaiheessa jo muutaman vuoden kun tuo mökin laajennus on vienyt kaiken ajan. Mutta osa tarvikkeista on jo valmiina.
    Talvella on hyvä tehdä suunnitelmia mutta minä olen huomannut että eivät aina kuitenkaan toteudu tai vain osa toteutuu.
    Ihanaa että löysit kärhösi ja minulle on kerrottu että niiden juurille olisi hyvä istuttaa jotain matalampia perennoja.
    Olen itse vasta alkaja tässä kärhö maailmassa. Mutta opiskelen koko ajan lisää.
    Puutarhan puolelle olemme istuttaneet kaksi jalosyreeniä ja kaksi koristeomenapuuta ja aion istuttaa vielä näitä ehkä lisää ja sellaisia sipulikukkia mitkä muuten menisi syöntiin. Meillä on puutarha myös aidattu ja se on hyvä asia.
    Me olemme myös pettäneet ison alan pressulla ja laittaneet siihen vanhoja mökin ulkovuoraus lautoja päälle. Näin se pysyy rikkaruohottomana siihen saakka kun tulee kasvihuoneen aika.
    Hyvää loppuviikkoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen huomannut samaa, ettei suunnitelmat välttämättä aina toteudu tai toteutus poikkeaa suunnitelmasta paljonkin. Matalien perennojen istuttaminen kärhöjen juurille tosiaan kannattaa. Ne suojaavat juuria paahteelta ja varmasti jonkun verran pakkaseltakin. Tuossa laatikossa minulla kasvoi mielestäni jotain kesäkukkaa kärhöjen edessä. Kätevä keino tuo pressun käyttö rikkaruohojen estämisessä. Teillä on kasvihuonesuunnitelmat jo aika pitkällä, kun osa tarvikkeistakin on valmiina. Hyvää loppuviikkoa sinullekin!

      Poista
  4. Jännittävää odotella, mitä kaikkea lumien sulaessa paljastuu ja ovatko viime kesänä istutetut kasvit talvehtineet hyvin. Lammasaitaukseen saatkin hyvän kokoisen kasvimaan ja se on varmaan hyvin esilannoitettukin kaiken lisäksi.
    Kasvihuone vanhan navetan päädyssä kuulostaa oikein mainiolta suunnitelmalta. Navetan seinä varaa mukavasti lämpöä ja suojaa siten kasveja kevään ja syksyn hallaöiltä. Satokausi pitenee todella paljon.
    Toivottavasti kärhösi ovat hengissä. Laatikkoon tai ruukkuun ulkosalle istutettuna niiden kohtalo on vähän epävarma ja riippuu hyvin paljon siitä, kuinka kylmää syksyllä on ollut ennen lumien tuloa ollut ja onko lunta kertynyt talven aikana juurien suojaksi tarpeeksi. Pidetään peukkuja :)
    Toivottavasti teilläkin lumet sulavat. Täällä on tukevasti plussan puolella ja lumi on melkoisen märkää. Oletettavasti se siis myös sulaa, vaikka toistaiseksi kinokset näyttävät yhtä paksuilta kuin eilenkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laatikoihin ja ruukkuihin talveksi unohtuneiden kasvien kohdalla saa aina jännätä niiden selviytymistä. Kärhöjen kohdalla olen erityisen onnellinen, mikäli ne ovat selvinneet hengissä. Täälläkin on nyt onneksi ollut mukavasti plussaa ja lumi on muuttunut todella pehmeäksi. Kevään tulo vaikuttaa vihdoin lupaavalta. Ehkäpä piahkoin päästään jo toteuttamaan tämän vuoden puutarhasuunnitelmia. :)

      Poista
    2. Heitin sinulle blogissani keväisen haasteen :)

      Poista
    3. Oi, täytyypä käydä kurkkaamassa. :)

      Poista