tiistai 17. joulukuuta 2019

Joulukalenterin 12. luukku, piparkakkumökki

Joulukalenterini on edelleen aikataulua jäljessä. Nyt aukeaa kalenterin 12. luukku, josta paljastuu ohjeet helppoon piparkakkumökkiin. Piparkakkumökkini kaava on sen verran simppeli, että se valmistuu helposti ensikertalaiseltakin.


Valmistin piparkakkutaikinan joulukalenterini ensimmäisen luukun ohjeella. Yhtä hyvin voi toki käyttää kaupan valmista taikinaa. Osien kiinnitykseen käytin kaupan valmista sokerikuorrutetta.

Tulosta alla olevat kaavat ja leikkaa jokainen osa erikseen viivoja myöten. Kaulitse piparitaikina ohuehkoksi levyksi, asettele kaavat levyn päälle ja leikkaa kaavojen mukaiset palat veitsellä taikinasta. Ovea, etuseinää ja takaseinää riittää yksi kappale kutakin, muita osia tarvitset kaksi kappaletta per osa. Lisäksi tarvitset pohjapalan, jonka päälle mökki kootaan. Pohja voi olla minkä muotoinen tahansa, esimerkiksi halkaisijaltaan 15 cm oleva ympyrä. Tärkeintä on, että mökin mahtuu kokoamaan sen päälle. Paista kaikki osat 175 asteisessa uunissa noin 5-7 minuuttia. Piparit saavat paistua melko tummiksi, jottei ne vaan jää liian pehmeiksi. Muutoin niistä on hankala saada koottua ehjää mökkiä.



Anna osien jäähtyä kunnolla. Liimaa ensin seinät sokerikuorrutteella alustaan. Liimaa seuraavaksi katto paikoilleen. Kiinnitä lopuksi savupiippu ja ovi. Osia kannattaa pitää hetki käsin paikoillaan ennen kuin liimaa seuraavia osia paikoilleen. Näin osat ehtivät liimautua paremmin, eikä mökki romahda käsiin.


 Koristele mökki halutessasi sokerikuorrutteella tai vaikkapa makeisilla. Siivilöi lopuksi mökin päälle tomusokeria lumeksi.

Ikkuna-aukot voi halutessaan leikata seiniin ennen osien paistamista. Minä piirsin ikkunat tällä kertaa sokerikuorrutteella vasta valmiiseen mökkiin.

Kukahan täällä asustaa?

2 kommenttia:

  1. Söpö mökki. Sopivan kokoinen lasten itsensäkin tekemäksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Niinpä, soveltuu mainiosti lastenkin tehtäväksi. :)

      Poista