keskiviikko 4. toukokuuta 2022

Vapun puutarhakierros

Ulkoilu on viime päivinä jäänyt vähiin, sillä viikonlopun ja alkuviikon muut perheenjäseneni olivat mahataudissa ja nyt olen vuorostani itse samaisessa taudissa. Tänään olen käynyt vain terassilla hätistämässä pihaamme rajaavan orapihlaja-aidan takana evästaukoa viettävän jäniksen ja vähän myöhemmin tein ihan lyhyen tarkistuskierroksen puutarhaan. Ilmeisesti jänis ei ollut käynyt aidan tällä puolen, sillä mitään kasvivahinkoja ei onneksi näkynyt. Vappupäivänä tein vähän pidemmän puutarhakierroksen kameran kanssa.

Liljapenkin laajennusosssa kasvaa päivänliljoja ja liljoja.

Tein viime kesänä Liljapenkkiin jatko-osan, sillä uusi terassimme ei ole siihen suuntaan yhtä leveä kuin aiemmin. Niinpä terassin ja Liljapenkin väliin jäi pieni suikale, johon saatoin jatkaa Liljapenkkiä. Siirsin siihen toisesta kohtaa Liljapenkkiä päivänliljat 'Bertie Ferris' ja istutin niiden taakse liljoja 'Perfect Joy' ja 'Entertainer' sekä Oriental Mix -nimellä myytyä liljaseosta.

Liljapenkin vanhassa osassa on etualalla keijunkukkaa
ja seinän vierustalla pitäisi olla liljoja ja tulppaaneja.

Liljapenkki näyttää muutoin kovin ankealta. Siellä täällä näkyy vain pieniä, hentoisia liljan alkuja. Myös tulppaanit ovat kadonneet kyseiseltä alueelta. Epäilen, että asialla saattaa olla hiiret. Ajattelin joku pävä kaivella penkkiä, josko sieltä löytyisi kumminkin kukkasipuleita. Odotan keväisin eniten juuri Liljapenkin tulppaanien kukintaa, joten harmittaa todella, mikäli ne ovat täysin kadonneet. Sitten ei auta kuin istuttaa syksyllä uusia tulppaaneja ja toivoa niille menestystä.

Liljapenkin reunassa kasvavat purppurakeijunkukat 'Palace Purple' ovat sentään paikoillaan. Niiden seassa kasvavat kevättähdet 'Rosea' ovat valitettavasti myöskin niukasti edustettuna. Honteloita kasveja on jokunen, mutta vain yhdessä on kukka. Keijunkukkien takana pitäisi olla hyasintteja, mutta niistäkään ei näy jälkeäkään.

Kärhötuen ympärillä kasvaa kärhöjen lisäksi syysleimuja ja tulppaaneja.

Kärhötuen ympärillä onneksi näyttää olevan jokunen tulppaanirypäs. Ne ovat luultavasti liljatulppaania 'Claudia'. Unohdin sunnuntaina tarkistaa kärhöjen tilanteen, joten palaan niihin joskus toiste. Joku aika sitten huomasin, että ainakin osassa kärhöistä oli jo elonmerkkejä, mutta asia vaatii selvästi tilannepäivistystä. Tänään en jaksanut kyyristellä kärhöjen luona.

Jaloritarinkannus 'Percival' puskee heleän vihreitä versojaan esiin.

Suomi100-penkissä jaloritarinkannukset 'Percival' ja 'Black Knight' puskevat uusia versoja. Niiden edessä kasvaa loistokurjenmiekkaa 'Concord Crush'. Olen jo pitkään suunnitellut Suomi100-penkin uudelleen järjestämistä. Taidan ottaa sen tehtäväkseni, kunhan toivun. Jaloritarinkannuksia on kolme kappaletta ja loistokurjenmiekkoja neljä. Lisäksi pojallemme tänä keväänä ostettu siperiankurjenmiekka 'Blue King' voisi muuttaa Suomi100-penkkiin. Ajattelin, että kasvit voisi istuttaa ala olevan piirustuksen mukaisesti.


1. Jaloritarinkannus 'Black Knight'
2. Jaloritarinkannus 'Percival'
3. Loistokurjenmiekka 'Blue King'
4. Loistokurjenmiekka 'Concord Crush'

Jos saan kasvit mahtumaan penkkiin noin, jäisi tuohon eturiviin vielä paikat kahdelle kasville. Täytyy vetää mietintämyssy päähän ja keksiä, mitä istutan siihen. Kasvien tulisi ehdottomasti olla jotain valkokukkaista, vähän matalampaa lajia kuin ritarinkannukset. Ne saisivat kukkia pitkään tai ainakin lehdistön tulisi pysyä kauniina koko kesän.

'Delft Blue' hyasintti kasvaa Suomi100-penkissä.

Suomi100-penkin yksittäinen 'Delft Blue' hyasintti onkin ainoa hyasintti, josta tällä hetkellä näkyy elonmerkkejä. Liekö niistäkin loput kadonneet jonnekin. Odotin tältä keväältä runsasta kukintaa, mutta taidankin saada ihailla vain yksittäisiä kukkia. Tyhjää parempi sekin toki.

Tähtilumikello jaksaa vielä kukkia jokusen kukan voimin.

Suurin osa Suomi100-penkin tähtilumikelloista kukki vain hetken, mutta jokunen yksilö jaksaa onneksi vielä kukkia.

Toivottavasti pioni 'Mother's Choice' kukkisi tänä kesänä runsaasti.

Raparperipolun päässä pioni puskee punaisia versojaan esiin ja vieressä Ruusupenkin ruusujen silmut ovat alkaneet pullistumaan, nekin punaisen sävyssä. Miltei kaikki ruusut näyttävät selvinneen talvesta hengissä, vaikka osasta jouduinkin leikkaamaan paljon kuolleita oksia pois.

Vappuna ruusujen silmut olivat vasta pikkuruisia, nyt osassa erottuu jo vihreääkin.

Mansikan rönsytaimet ovat vallanneet Ruusupenkin. Niitä kasvaa niin ruusujen kuin aiemmassa kuvassa esiintyvän pioninkin ympärillä. Kunhan vain loput lumet sulavat mökiltä, aloitan siellä operaatio hyötytarhan. En taida jaksaa rueta ruukuttamaan mansikan rönsytaimia etukäteen, vaan kaivan ne penkistä vasta sitten, kun voin kiikuttaa ne suoraan mökille istutettavaksi. 

Kevätkurjenmiekka edustaa tällä hetkellä puutarhani harvoja kukkijoita.
Silläkin on seuranaan mansikan taimi.

Ruusun juurella aiemmin kukkinut kevätkurjenmiekka on jo alkanut lakastumaan, mutta yllä olevassa kuvassa näkyvä yksilö jaksaa ilokseni vielä kukkia. Ruusupenkissä yksittäinen narsissi on edelleen tiukasti nupullaan.

Milloinkahan narsissin kukka aukeaa?

Helmililjoissa näkyy myös jo nuppuja. Minusta tosin tuntuu, että niitäkin on aiempia vuosia vähemmän. Yleensä niitä on kasvanut vähän joka puolella Ruusupenkkiä melko runsaina ryppäinä.

Helmililjan joutaisi siirtää Ruusupenkin reunaan istuttamieni
mansikoiden seasta johonkin toiseen kohtaan.

 
Uudenkuun penkki näyttää tällä hetkellä vehreimmältä. Krookusten kukinta alkaa olla ohi, mutta tulppaaneilla on jo komeat lehdet. Toivottavasti ne myös kukkivat komeasti.

Etualalla on krookuksia ja tulppaaneja, takana ukkolaukkaa.

Kun Uudenkuun penkkiä lähtee kiertämään myötäpäivään, löytää lisää tulppaanien alkuja sekä jo kukintansa lopettaneet 'Jeanne D'Arc' krookukset. Krookusten takana kasvaa loistotädykkeitä.

Loistotädykkeet ovat jo mukavassa kasvuvauhdissa
tulppaanien ympäröimänä.

Jatkaessa matkaa edelleen myötäpäivään Uudenkuun penkin keskellä kasvavaa tuijaa ympäri, kohtaa maksaruohot. Leikkelin niistä aiemmin pois kuolleet versot, minkä jälkeen ne ovat tehneet mukavasti uutta kasvua.

Kaukaasianmaksaruoho 'Fuldaglut' kasvaa kuusaman kannon juurella.
Turkmenistaninmaksaruohon lehtiruusukkeet ovat keväisen vihreitä.

Maksaruohojen vasemmalla puolella kasvaa ruohosipulia. Jokusen verson olen jo maistellut. Ihanaa päästä heti keväällä maistelemaan oman puutarhan satoa!

Olen istuttanut tähän useita ruohosipuliryppäitä
ja lisään näitä joka vuosi.

Raparperia ei ihan vielä pääse maistamaan, mutta raparperin huikean kasvuvoiman tuntien ei ole kaukana sekään.

Odotan jo malttamattomana kevään raparperiherkkuja.

Pikkusyreeni 'Palibin' näyttää olevan elossa. Sen ympärillä kasvaa sekaistutuksena ukkolaukkoja 'Purple Sensation' ja laukkasekoitusta Sensation Blend.

Odotan jo kovasti laukkojen kaunista kukintaa.
Kun katsoo riittävän läheltä, huomaa pikkusyreenissä elonmerkkejä.

Aivan pihamme reunalla yrtit aloittelevat myös kasvuaan. Mieheni suosikki viinisuolaheinä on valmiina kesään. Minun makuuni se on turhan kitkerä, mutta menettelee esimerkiksi leivän päällä, kunhan leivällä on sen kaverina jotain muutakin.

Viinisuolaheinä tuo väriä puutarhaan ja makua keittiöön.

Vappuna muistin pyörähtää myös etupihan puolella ihastelemassa sinivuokkoja. Ensimmäisenä kukintansa aloittanut taimi kukkii edelleen kauniisti ja muissakin on jo runsaasti nuppuja.

Sinivuokon kukat ovat hellyyttäviä.
Lisää kukkia on tuloillaan, ihanaa!

Huh, tämän kirjoittaminen otti aikalailla voimille. Kaipaan nyt lepoa ja taidan myös kokeilla, joko vatsani kestäisi sellaisen vauvan puurososeen. Toivottavasti tauti menee pian ohi. Perjantaille ja lauantaille on luvattu niin lämpöistä, että toivon olevani silloin voimissani ja pääseväni puutarhapuuhiin. Toivottavasti muut olette ja pysytte terveinä!

Pionikimpun muodossa toivotan iloa päivääsi!

15 kommenttia:

 1. Sinulla on siellä kasveja jo hyvässä kasvuvauhdissa. Onpa ikävää, että koko perhe on kärsinyt vatsataudista. Tsemppiä ja pikaista paranemista sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Nyt alkaa onneksi olla jo parempi olo. Ihanaa, kun kasvit ovat lähteneet kasvuun.

   Poista
 2. Ei ihme, että kirjoittaminen otti voimille. Vatsatauti ei ole mukava sairaus ollenkaan.
  Paljonhan sinulla jo löytyy katsottavaa puutarhassa. Minusta kaikki on tänä keväänä kovin hidasta. Helmililjatkin taitavat vielä nukkua tai vasta aloittelevat. Hyasinteistä meillä ei näy vilaustakaan. Ja tulppaanitkin ovat selvästi kärsineet tai sitten nekin myöhässä. Säätiedotukset lupaavat lämpimämpää, mikä on mukavaa. Ehkä ropaus sadettakin tekisi luonnolle hyvää.
  Toipumista sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Olo on onneksi jo parempi. Ehkäpä tämä kevät on ollut erityisen haastava kevään sipulikukille, kun niitä ei kerta hirveästi näy sinunkaan puutarhassasi. Toivottavasti niiden kasvu olisi vain myöhässä tai pitäisivät vaikka välivuoden. Ikävää, jos vaivalla istutetut kukkaset on täysin menetetty. Sekä lämpö että sade tekisivät varmasti hyvää luonnolle. Onneksi nyt pitäisi vähän lämmetä ja joitain pieniä sateitakin on luvassa ainakin tänne.

   Poista
 3. Teillä siellä on paljon enemmän perennat noussut meillä on niillä niinsanotusti jää perseessä 🤔
  Huonosti on minulla sipulikukkia onneksi viime syksynä istutetut olivatkin suurinosa piilossa kun puput ilmaantuivat. Laukkoja minulla on paljon ja niiden lehtiä ne olivat syöneet mutta onneksi kukka on vielä piilossa. Mutta minulla on kaikki paljon vähemmän ja pienemmin noussut. Ruohosipulia minäkin olen istuttanut joka vuosi lisää mutta en nyt enää pihapiiriin mutta omalle tontille kuitenkin. Ilmat on kyllä todella kylmät ja tänään pitäisi mennä kotona vähän haravoimaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onni onnettomuudessa, että laukkojen kukat eivät joutuneet pupujen suihin ja suurin osa sipulikukistasi oli pupuilta piilossa. Meillä piha taitaa olla aika otollisella paikalla. Mökillä kevät ei ole läheskään yhtä pitkällä vaikkei sinne ole kotoamme kuin muutama kilometri. Toivottavasti saadaan pian kunnolla lämpöä!

   Poista
 4. Voi ei, toivottavasti paranet pian! Mahatauti vie voimat.
  Harmillista, kun sipulikukkia ei nouse. Toivottavasti se on vain kylmyyden syy ja niitä vielä ilmestyykin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, olo on jo huomattavasti parempi, tosin kaiken makoilun jäljiltä hartiat on nyt jumissa ja päätä särkee. Toivon kovasti, että kukkia nousisi vielä.

   Poista
 5. Tuo on kyllä ikävä tauti, toivotaan pikaista paranemista!
  Ja kaikkea ihanaa pientä kukkijaa löytyy jo pihalta, on tämä ihanaa aikaa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. T:Pioni Anun puutarhasta

   Poista
  2. Kiitos. Nyt olen onneksi kunnossa. Toivotaan, ettei tarvitse sairastaa mahatautia uudestaan kovin pian. Kevät on ihanaa aikaa ja mahtavaa, että nyt alkaa taas lämmetä. <3

   Poista
 6. Paranemisia! Kestää aikansa toipua vatsataudissa.
  Meillä on selvästi nyt tulppaaneillakin myöhäisempi herääminen, osa vasta joissain kukkapenkeissä ovat heräämässä, myöhäisimmät tulppaanit tuntuvat vielä uinuvan. Osa tulppaaneista meillä aina häviää, ja joutuu aina vähän tarkkailemaan, mitkä tulppaanit jaksavat kukkia vuoden ja mitkä muutaman vuoden ja mitkä taas ovat sitkeitä sissejä. Pääasiassa kuitenkin kukkapenkeissä tapahtuu hitaita heräämisiä tänä vuonna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Nyt olen onneksi jo kunnossa ja pääsin palaamaan töihin. Jospa minunkin tulppaanini olisivat vain uinumassa. Nyt alkaa lämpenemään, joten kaiketi kohta näkee, alkaako niitä vielä nousta. Minulla tulppaanit ovat kestäneet yllättävän hyvin vuodesta toiseen. Voi toki olla, että niiden elinvoima on nyt lakannut, mutta sittenpähän pääsen ostamaan syksyllä uusia ihanuuksia.

   Poista
 7. Vapun puutarhakierros olikin minun osaltani äitienpäivän puutarhakierros kun en ole viikolla ehtinyt blogeja lukemaan. Nyt olen enää neljä päivää jälkijunassa :D Nyt on aikaa kun perhe puuhaa aamupalaa ja minä olen "nukkumassa".
  Hyvä, että vatsatauti on jo parantunut. Se on kyllä yksi ärsyttävimmistä taudeista mitä voi olla ja voi viedä voimat hyvin tehokkaasti lyhyessä ajassa.
  Kivasti teillä nousee jo kaikenlaista. Suloinen sinivuokko <3 Mikähän on tosiaan vienyt liljapenkin sipulit? Toivottavasti vain heräilevät hitaasti eikä mikään jyrsijä olisi käynyt niitä syömässä.
  Aurinkoista äitienpäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hirveän suurta muutosta ei viikossa ehtinyt tapahtumaan, joten ihan hyvin ehdit kierrokselle mukaan. Nyt on aika hiljainen hetki kukinnan osalta. Kun mies rakensi meille pari vuotta sitten uuden terassin, vanhan terassilaatoituksen alta löytyi hiiren pesä. Mies ymmärtääkseni tappoi löytämänsä hiiret, mutta pian sen jälkeen Liljapenkistä katosi mystisesti liljoja. Pohdin, voisiko hiirillä olla käytäviä Liljapenkissä. Kohta on otettava siitä selvää, jos mitään ei ala nousta. Äitienpäivä oli oikein ihana, toivottavasti oli sinullakin. <3

   Poista