keskiviikko 15. huhtikuuta 2020

Taimien huhtikuisia kuulumisia

 Välillä mietin, onko tässä esikasvatushommassa mitään järkeä. Olen kylvänyt hillittömän määrän siemeniä ja heittänyt lopulta melkein yhtä monta itämätöntä tai pian kasvun alettua kuollutta kylvöstä menemään, kiitos harsosääskien.

Eilen heitin taas kymmeniä kylvöjä menemään. Samalla päätin, etten kylvä tänä keväänä enää yhden yhtä siementä sisälle.

Onneksi jotkut taimet ovat selvinneet harsosääskistä huolimatta. Niiden (taimien, ei harsosääskien) kasvua on ilo seurata. Laskin, että minulla kasvaa nyt suunnilleen 40 tainta.

Tomaatteja kasvaa suunnittelemani kahdeksan taimen sijaan kolme. Kaksi niistä on jo melko komeita, mutta kolmas on vasta pienellä alulla.

Maitotölkeissä kasvavat tomaatit ja taustalla kukkii pelargoni.
Samettikukkien taimia on vaatimattomat kolme. Niitä voi onneksi suorakylvääkin. Ajattelin kylvää niitä ulos minikasvihuoneeseen ja koulia sitten siitä lopullisille kasvupaikoilleen.

Kelloköynnöksen taimi on vielä piskuinen.
Tuoksuherneellä ja kelloköynnöksellä on vielä heikompi edustus: tasan yksi taimi kummallakin. Myös sinistä lehtoakileijaa kasvaa enää yksi taimi.

Lehtoakileijan pieni alku
Auringonkukkia kasvaa kuusi. Enempää en niitä välttämättä tarvitsekaan. Niihin voin siis olla tyytyväinen.

Auringonkukat

Mango kasvaa hitaasti, mutta varmasti.
 Mango, molemmat daaliat, talvettamani pelargoni ja ruukullinen tuoksumiekkaliljoja voivat hyvin.

Tuoksumiekkaliljoilla alkaa jo olla kokoa.
Maustemeirami alkoi kärsiä, kun jaoin sen kahtia. Olisi pitänyt antaa koko puskan kasvaa samassa ja vaihtaa vain isompi ruukku. No, molemmat jakopalat kituuttelevat kuitenkin vielä toistaiseksi hengissä.

Kaupan hevi-osastolta hankittu ruohosipuli ja salaatti kasvavat ihan nätisti. Ruohosipuli meinasi tosin yhdessä vaiheessa heittää henkensä, mutta on nyt virkistynyt.

Osalla liljoista on jo ihanat nuput.
Jäljelle jääkin sitten enää lempikukkani liljat. Niitä kasvaa 17 kappaletta, lisäksi kolme ei ole vielä lähtenyt kasvuun. Liljat kasvavat pääosin oikein hyvin, vaikkakin osa on venähtänyt turhan pitkiksi.

Liljan 'Red Country' varsi on venähtänt sangen korkeaksi.
Taustalla pelargonin kukat.
Kyllä näillä kesä saadaan alkuun ja suorakylvöillä sekä ostotaimilla voidaan sitten täydennellä puutarhaa. Pääseepähän puutarhamyymälöihin metsästämään sopivia kasveja. Ja teinhän minä Viherpeukaloilta tilauksenkin...

Jospa nämä räntälumiraesadekuurot pian loppuisivat, niin minä ja taimeni voisimme muuttaa sisätiloista puutarhaan.

Aurinkoista loppuviikkoa!

12 kommenttia:

 1. Samaa mieltä: saisi räntäsade jo riittää! Nytkin tulee räntää taivaan täydeltä. Onneksi on aina iltapäivään mennessä sulanut. Kiitos paketista, tuli eilen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti sää on siellä jo parantunut. Täällä satoi taas aamulla räntää, muttei onneksi jäänyt maahan. Kiva, että paketti tuli perille. Ole hyvä! :)

   Poista
 2. Joka kevät tulee voittojen lisäksi tappioita. Ja taimien määrä ei vähene, vaikka kuinka vannoisi. Toivottavasti olet saanut harsosääsket häädettyä. Taimesi näyttävät hyvinvoivilta.
  Kieltämättä joka-aamuinen lumimaisema tympii, mutta onneksi lumi on yleensä iltapäivällä sulanut pois. Nyt tosin sataa kaiken aikaa lisää. Vaan kyllä se tästä, ei lannistuta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä noita sääskiä esiintyy. Tehostin taas toimiani ja sain onneksi saanut sääskikannan laskuun. Ei auta lannistua, kyllä se kesä ja kaunis kukinta vielä tulee!

   Poista
 3. Liljasi ovat hienosti nupuillaan. Harmi, että harsosääsket aiheuttivat niin paljon haittaa, mutta onneksi on hyvinvoiviakin kasveja jäljellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liljat tuottavat kovasti iloa! Nyt täytyy vaan keskittyä jäljelle jääneisiin kasveihin eikä harmitella tappioita.

   Poista
 4. No, ei se määrä vaan laatu! Sääskistä selvinneet taimesi näyttävät kuitenkin reippailta ja ovat hyvässä kasvussa, joten plussan puolelle jäät. Liljassakin jo noin komeat nuput :) Räntäsade ei innosta yhtään, mutta eipä tuolle mitään mahdakaan. Aurinkoista loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laatu tosiaan korvaa määrän. Onneksi tosiaan osa taimista on kunnossa. Jospa räntäsateet pikkuhiljaa muuttuisivat edes vesisateiksi. Kiitos!

   Poista
 5. voi kurjuus niitten harsosääskien kanssa! Onneksi kuitenkaan eivät tuhonneet kaikkea esikasvatustyötäsi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Täytyy iloita jäljelle jääneistä taimista ja suunnata katse ja toimet hiljalleen pihapuuhiin.

   Poista
 6. Onneksi on niinkin paljon jäänyt jäljelle harsosääskien tuhojen jälkeen. Nämä näyttävät hyväkuntoisilta. Liljat ovat upeita. Mukavaa viikonloppua sinulle! PS. Kiitos vielä arvontapalkkiosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja ole hyvä! :) Liljat on niin ihania, että ostin vielä muutaman sipulin Lidlistä. :D

   Poista