tiistai 7. huhtikuuta 2020

Maaliskuun kylvöt 2020

Maaliskuussa tuli kylvettyä jos jonkinmoista, ja istutin myös yhden daalian juurakon sekä liljojen sipuleita. Kylvöillä ei vieläkään mene kovin lujaa, mutta onneksi daaliat ja liljat kasvavat niidenkin edestä. Alla alkuvuoden kylvölista, johon olen sisällyttänyt myös istutetut mukulat. Olen yliviivannut ne, jotka ovat syystä tai toisesta menehtyneet.

KYLVÖT 2020
 
25.1.
persilja 'Bravour'
maustemeirami
salaatti 'Baby Leaf mix'
vihanneskrassi
pinaatti 'Viroflex'

3.2.
pihvitomaatti 'Brandywine'
kirsikkatomaatti 'Gardener's Delight'
kirsikkatomaatti 'Tiny Tim'
tomaatti 'Tigerella'
paprika 'California Wonder'

11.2.
sininen, tummalehtinen kurjenpolvi
sininen lehtoakileija

22.2.
kelloköynnös
ryhmäsamettikukka 'Orange Flame'
ryhmäsamettikukka 'Bolero'

24.2.
vihanneskrassi

29.2.
mango

maaliskuun alku
lilja 'Mount Cook'

9.3.
lilja 'Red Country'
lilja 'Golden Joy'
vaaleanpunainen tuoksuherne
kiinanasterisekoitus 'American Branching'

10.3.
tuoksuhernesekoitus

13.3.
kiinanasteri 'Kääpiöasteri'
vaaleanpunainen miljoonakello
kirsikkatomaatti 'Gardener's Delight'
kääpiökirsikkatomaatti 'Tiny Tim'

16.3.
samettikukka 'Bolero'
samettikukka 'Orange Flame'
lilja 'Levi'
tuoksumiekkalilja
daalia 'Edinburgh'

18.3.
kelloköynnös
samettikukka 'Orange Flame'
purjo 'Autumn Giant'
lyhtykoiso
Tiiulta saatu, haaroittuva auringonkukka

20.3.
Tiiulta saatu, haaroittuva auringonkukka
auringonkukka 'Sunspot'

24.3.
köynnöskrassi 'Golden Gleam'
köynnöskrassi 'Orange Gleam'
pikkuköynnöskrassi 'Castanets'

26.3.
rairuoho

27.3.
lehtisalaatti 'Australischer Gele'
ruiskaunokkisekoitus

Lehtisalaatin ja ruiskaunokin kylvin uhkarohkeana ulos perunalaatikkoon. Peitin kyllä kylvökset hallaharsolla, mutta se on tuskin suojannut niitä pakkaselta. Toisaalta molemmat olisi voinut kylvää jo syksyllä, joten ehkeivät ne ole pakkasista moksiskaan. Jännä nähdä, lähtevätkö ne kasvuun.

 Kuten huomaatte, aika moni alkuvuoden kylvöistä on ruksittu yli. Harsosääsket ovat edelleen riesanani. Pidin välillä aika pitkän tauon mäntysuoparuiskutteluista, kun sääskiä näkyi vain muutama. Ei olisi kannattanut, sillä nyt niitä vilisee taas valtavasti. Eipä auta kuin tarttua suihkepulloon ja käydä kaikki taimet läpi päivittäin.

Auringonkukan taimi
Vasemmalla daalia 'Edinburgh', oikealla daalia 'Lavender Perfection'
Liljat, daaliat ja auringonkukat ovat kasvaneet ilahduttavasti. Liljat ovat suosikkikasvejani, joten niiden menestys lämmittää sydäntäni. Hieman tosin jännittää, minne saan ne mahtumaan, sillä olin tarkoittanut ne vanhempieni pihaan. Nyt korona-aikaan en uskalla vierailla vanhempieni luona. Yksi vaihtoehto olisi ajella vanhempieni luo aikaisin aamulla, puuhailla koko päivä pihalla ja ajella yöksi takaisin kotiin. Täytyy miettiä eri vaihtoehtoja, jos tilanne jatkuu tällaisena vielä pitkään.

Edustalla lilja 'Red Country', takana lilja 'Golden Joy'
Myös mangon itäminen on ollut suuri ilon aihe.
Lasten kylvänä rairuoho kasvaa kohisten. Olen etsiskellyt tipukoristeitamme, mutten löydä niitä mistään. Sen sijaan vastaan tuli muovipussillinen kaikenlaisia pääsiäisaskartelutarvikkeita, kuten höyheniä. Pajunoksia meillä ei ole, mutta ehkäpä koivunoksat voisi koristella pääsiäiseen.

Hempeää pääsiäisviikkoa!

8 kommenttia:

 1. Voi harmi, että on ollut noin paljon menetyksiä. Ihanan paljon siellä silti kasvaa. Ehkä liljat voikin pitää ruukkukasveina? Ja viedä sitten kesällä vanhemmille? Monenlaista haastetta tästä tosiaan on seurannut. Pääasia, että pysytte terveinä perheesi kanssa!
  Hyvä vinkki tuo, että joitakin lajeja voikin jo kylvää ulos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä idea pitää liljat ruukkukasveina. Niin olenkin jonain kesänä tehnyt ja vasta loppukesästä istuttanut ne penkkiin. Kiitos ajatuksesta! Terveys on nyt tosiaankin etusijalla.

   Poista
 2. Toivottavasti pääset erohon tuholaasista. Onneksi on kuitenki palio onnistunehiaki kylyvöjä. Jos daaliat äityyvät oikee kasvamahan kannattaa ne latvoa. Mulla joskus aikaa sitte kukkiivat jo sisällä ja katkesivat tiätysti pihalle viätäes. Nei kestäny yhtää tuulta. Latvottuuna niistä tuloo tanakampia ja tuuhiempia.
  Vitsit, mullei oo viälä mitää pääsiääsaiheesta. Jotaki pitääs keksiä, vaikkei perinteesiä pääsiääsviarahia tuukkaa. Toivottavasti tämei koko kesää kestä. Mukavaa pääsiääsviikkua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kertaalleen nuo daaliat jo latvoinkin, mutta saattaapa tehdä hyvää latvoa ne vielä uudemman kerran. Toivotaan tosiaan, ettei tämä kestäisi koko kesää ja pystyittäisiin taas näkemään ihmisiä normaalisti!

   Poista
 3. Harmittava harsosääski. Olet saanut joka tapauksessa monta lajia kasvuun, toivotaan uusille kylvöille onnea matkaan. Minäkin olen käynyt 91-vuotiaan anopin rivitalon pihalle tekemässä ruukkuistutuksia pääsiäisen ja kevään iloksi siten, että mummo on itse sisällä ja katselee ikkunasta. Hoidan myös hänen ruokaostoksensa. Surullista tietysti, että mummo niin mielellään kutsuisi kahvipöytään ja juttelisi muutenkin kuin puhelimessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana olet, kun huolehdit anopistasi. <3 Etenkin yksineläjille tämä on varmasti todella haastavaa aikaa. Onneksi nykyään sentään pystyy olemaan yhteyksissä puhelimitse. Toivotaan, että korona pian hellittää ja päästäisiin taas ihan kasvokkain juttelemaan.

   Poista
 4. Alkuvuoden kylvöjen tilanne näytti jo aika pahalta, mutta onneksi seuraavat ovat tukevammin kasvussa. Kaikenlaisia riesoja sitä taimien kiusaksi ilmestyykin! Kun nyt tulisi lämmintä, niin voisi viedä taimia hetkeksi ulkoilemaan. Sekin yleensä auttaa tuholaisongelmissa. Minulle tuli sama mieleen kuin Sailalle tuossa aiempana, että voit istuttaa liljat isoon ruukkuun ja viedä sitten vanhempiesi luo, kun koronaepidemia helpottaa. Toivottavasti tilanne ei kestäisi kovin pitkään, sillä mieli tekisi puutarhaliikkeisiin. Voihan siellä toki käydä nytkin... Aurinkoista pääsiäisviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jospa nämä lämpimämmät kelit kestäisivät nyt, eikä saataisi enää takatalvea. Liljojen istutus ruukkuun on oikein oiva idea. Minunkin tekisi mieli käydä tarkastamassa puutarhaliikkeen valikoimaa, mutta kyllä korona pidättää pysyttelemään kotona. Kunhan kevät vielä vähän etenee, on ehkä ihan pakko käydä pikkuisen taimiostoksilla. Kiitos!

   Poista