keskiviikko 4. maaliskuuta 2020

Uusi istutus vanhempieni pihaan

Olen tällä hetkellä lomailemassa vanhempieni luona. Täällä IV-vyöhykkeellä on ihanan talvista. Vaikka kevät saisikin puolestani jo tulla, on kivaa, että hiihtolomalla voi laskea mäkeä, peuhata lumessa ja tietenkin hiihtää.

Oravat ovat telmineet lumisessa metsässä.
Ajatukseni ovat kuitenkin jo kovasti keväässä ja kesässä. Olen suunnitellut innolla uusia istutuksia ja vanhojen istutusten muokkauksia. On mahtavaa, kun täällä on paljon tilaa uusille kasveille!

Aiempina vuosina olemme tehneet isäni kanssa kaksi istutuslaatikkoa kukille. Nyt suunnittelin tekeväni uuden kukkapenkin laatikoiden viereen. Ajattelin, etten tekisi uudelle penkille laatikkoa vaan pelkän kohopenkin.

Uusi kukkapenkki tulisi näille paikkeille.
Penkin toiseen reunaan aion istuttaa syysleimua 'Orange Perfection' ja tarhakulleroa 'Cheddar', joita tilasin Viherpeukaloilta. Toiseen reunaan tulee puolestaan liljoja 'Red Country' ja 'Golden Joy', jotka esittelin viime kerralla.

Penkin etuosaan istutan ainakin korallikeijunkukkaa 'Leuchtkäfer'. Sitäkin tilasin Viherpeukaloilta. Sen kaveriksi voisi ehkä harkita jotain tummalehtisempää keijunkukkaa. Esikoitakin voisi ehkä istuttaa tähän penkkiin.

Rustasin vihkoon alustavan suunnitelman.
Syksyllä istutan penkkiin kukkasipuleita. Haaveena on ainakin keltaiset ja punaiset 'Apeldoorn'-tulppaanit sekä keltaiset narsissit ja krookukset.

Punakeltaisten kukkien vuoksi penkin nimi tullee viittaamaan jollain tapaa aurinkoon. Täytyy vielä mutustella nimi-ideoita ja päättää nimi sitten, kun penkki on valmis.

Aurinko näyttäytyi tänäänkin metsikön ja ohuen lumipilven takaa.
Tällaisia suunnitelmia tällä kertaa. Onko sinulla suunnitelmissa tehdä ensi kesänä uusia kukkapenkkejä?

14 kommenttia:

  1. Nythän on aikaa teherä uusia suunitelmia. Tummaa taustaa vasten, nua färit sopiivakki hyvi. Mullei oo tilaa uusille kukkapenkiille, mutta sisääsiä järiestelyjä o miätinnäs. Mukavaa loman jatkua!

    VastaaPoista
  2. Talviset maisemat sinulla siellä, on edes jossain talvista! Vaikka nyt ei enää lunta kaipaisi, kun ei ajoissa tullut! Eikö olekin mukava suunnitella tulevan kesän toimia! Uusia kukkapenkkejä en tee, kohentelen vanhoja elvytän aloittamaani luonnonkukka -aluetta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luonnonkukka-alue kuulostaa ihanalta. Minullakin on niitty haaveissa jonnekin. Ostin nimittäin heräteostona niittysiemenseoksen alennusmyynnistä. Tulevaa kesää on ihana suunnitella, vaikka välillä turhauttaa, kun ei vielä pääse tositoimiin.

      Poista
  3. Samaa mieltä Navettapiian kanssa, että tummaa metsää vasten keltaiset ja oranssit kasvit erottuvat hyvin. Nyt onkin hyvää aikaa suunnitella uusia istutuksia. On niitä pari minullakin jo mielessä hautumassa. Täällä tuiskuttaa nyt lunta ja tuntuu talviselta. Ihan hyvä tässä vaiheessa vuotta, vaikka etelässä jo kukkiikin vaikka mitä. Mukavaa loppuviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla putkahtelee nyt hurjasti uusia istutusideoita mieleen. Saa nähdä, tuleeko puoliakaan toteutettua, ainakaan tänä vuonna. Kyllähän tähän aikaan vuodesta saa lunta olla. Tuo leuto ja vähäluminen alkuvuosi sai hetkeksi ajattelemaan, että kevät tulisi hurjasti etuajassa. Kiitos!

      Poista
  4. Kommenttisi ansiosta löysin tänne sinun blogiisi ja liityin lukijaksi :). Kiva tutustua sinun puutarhaasi, minullakin riittää nyt luettavaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, kun liityit lukijaksi. Tervetuloa blogini pariin, toivottavasti viihdyt! :)

      Poista
  5. Onpa kuvissa ihanan lumiset maisemat, jotka täältä meiltä ovat puuttuneet koko talven.
    Kiva istutussuunnitelma odottamassa. Itse en usko tekeväni uusia kukkapenkkejä, vaan lisäilen ehkä uusia kasveja jo olemassa oleviin penkkeihin, joissa on vielä jonkin verran tilaa.
    Mukavaa alkavaa viikonloppua ja aurinkoista maaliskuuta. 😊😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia! Omaan pihaan en minäkään tee uusia penkkejä, mutta vanhoissa riittää sielläkin päivitettävää. Onneksi täällä vanhempien pihassa on tilaa myös uusille istutuksille ja ideoille.

      Poista
  6. Nyt onkin sopivasti aikaa suunnitella ja olla sitten vlmiina, kun luonto sanoo hep! Mulla on aina paljon suunnitelmia, osa toteutuu, osa muuttuu vuosi vuodelta. Toivottavasti saan tänä kesänä tehtyä kelta-valkosävyisen ison penkin. Aion kerätä kaikki keltaiset omaan penkkiinsä ja siihen kaveriksi valkoista, limeä ja tummaa, mm. keijunkukkaa ja purppura-angervoa. Lisäksi mun pitäis saada pensaita uusille paikoille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, keltavalkoinen penkkisi kuulostaa ihanalta. Tummat kasvit tuovat varmasti
      kivan kontrastin keltaiselle ja valkoiselle. Minullakin käy yleensä niin, että osa suunnitelmista toteutuu ja osa muuttaa muutoaan, jää seuraavaan vuoteen tai kokonaan toteutumatta. Täällä odotellaan, milloin luonto päästää taas puutarhahommiin!

      Poista
  7. Apeldoorn tulppaanit ovat ihania jo siitäkin syystä että nousevat vuosi toisensa perään. Punaisia ja hyvin kestäviä ovat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin olen kuullut, että ne ovat kestäviä ja pitkäikäisiä. Monet muut tulppaanit ovat kadonneet vanhempieni pihasta ensimmäisen kukintansa jälkeen, joten noita kiinnostaa kovasti päästä testaamaan.

      Poista