torstai 12. maaliskuuta 2020

Maaliskuinen pihakierros

Kiertelin eilen pihalla etsimässä kevään merkkejä. Viime päivien sateiden ja lämpimien säiden ansiosta lumet olivat taas huvenneet. Viime yönä satoi kuitenkin lisää lunta. Hyvä niin, sillä viikonlopulle on puolestaan luvassa pakkasia. Kuvat ovat eiliseltä pihakierrokseltani, tänään lunta on tosiaan hieman enemmän. Kevät keikkuen tulevi pitää tänä vuonna hyvin paikkaansa!

Tuijan ympärille tekemäni Uudenkuun penkki on pysynyt lumettomana lähes koko talven.
 Olen hiukan huolissani Uudenkuun penkkiin istuttamistani kukkasipuleista ja muistakin kyseisen penkin kasveista. Niiden suojana ei ole ollut juuri missään vaiheessa lunta, joten pelkään pahoin pakkasten tehneen tuhoja. No, kunhan kevät ja kesä etenee, näkee kasvaako penkkiin muutakin kuin rikkaruohoja (ne nimittäin kukoistavat edelleen) vai pääsenkö kasviostoksille. Onneksi tämä ei ole suosikki-istutukseni vaan pikemminkin heräteostojen sekametelisoppa, joten ihan hirveästi ei harmita, vaikka tuhoja olisikin tullut.

Kuvassa vasemmalla Lilja-penkki, oikealla kivien takana Ruusupenkki
ja sen takana Raparperipolku sekä Suomi100-penkki
 Liljapenkki oli eilen lumeton, nyt sekin on Suomi100- ja Ruusupenkin tapaan pääosin lumen suojassa. Eilen löysin Liljapenkistä jotain harmittavaa. Osaa tulppaaneistani on käyty mutustelemassa. Minä kun olen viime aikoina niin iloinnut siitä, ettei meilläpäin liiku peuroja vaan kasvit saavat olla rauhassa. No, Suomi100-penkistä löytyi johtolanka pihamme tuholaisista.

Suomi100-penkistä löytyi kovin tutunnäköisiä papanoita.
Pihaani häiriköivät siis jänikset tai rusakot. Voihan nakki! Pupuset ovat kyllä kovin suloisia, ja tähän asti minusta on ollut kiva nähdä pihassamme niiden jälkiä (siis käpälänjälkiä, ei noita papanoita). Toivottavasti jänöt löytävät jatkossa parempaa syötävää ja jättävät kasvini rauhaan!

Tämä näky riipaisee sydäntäni. Onneksi ihan kaikkiin tulppaaneihin ei (vielä) ole koskettu.
Suomi100-penkistä löytyi onneksi muutakin kuin papanoita. Ihanat tähtilumikellot ovat säilyneet vaihtelevista keleistä huolimatta hengissä. Söpöliinit ovat vielä tiukasti nupullaan, joten näitä saa ihailla vielä pitkään. (Ellei sitten pitkäkorvat käy syömässä niitäkin.)

Tähtilumikello Galanthus elwesii
Suomi100-penkin reunalla 'Jeanne d'Arc' krookukset puskevat mullasta esiin. Odotan innolla niiden kukintaa! Ihanaa, kun niin monet kevään ihmeet ovat vielä edessäpäin.

Krookusten alut pilkottavat kosteasta maasta.
Olen niin onnellinen, että on maaliskuu. Olen onnellinen pienistä kevään merkeistä puutarhassa, päivä päivältä lisääntyvästä viherryksestä (mitä nyt lumi välillä peittääkin vihreyden alleen), valosta ja lämmöstä. Tervetuloa, kevät!

Ihania talven ja kevään taitehetkiä!

14 kommenttia:

  1. Nyt eletään tosiaan vuoden ihanimpia hetkiä, kun kevät on juuri tuloillaan. Mutta hirveitä takaiskuja nuo syömingit. Toivottavasti se jäi yksittäiseksi käynniksi, ja että tuossa tulppaanirullassa oli vasta lehtiä, ei kukkavartta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan niin! Toivottavasti myös sinun kasvisi saisivat olla rauhassa ahmateilta.

      Poista
  2. KIva löytää pihalta uutta kasvua, eikö! Pahuksen pupuset! Ovat kyllä sööttejä, mutta silti viheliäisiä. Oikein pelottaa, mitä ovat mökkipihassani puuhailleet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uuden kasvun löytäminen on kevään kohokohtia. Toivottavasti mökkipihasi kasvit ovat saaneet olla rauhassa jänöiltä.

      Poista
  3. Kevät alkaa olla yhtä juhlaa, kun piippoja ilmestyy yhä uusia. Jotenkin olen luottavainen sipulien suhteen, että ne ovat selvinneet lumettomuudesta. Sen sijaan muiden kasvien talvehtimista pohdin.
    Jänikset ovat ihan kivoja, kunhan loikkivat pihan ohi, eivätkä jää ruokailemaan. Kunpa ne ymmärtäisivät, kuinka paljon odotuksia ihminen lataa sipuleihinsa ja kasveihinsa. Eivät ehkä silloin tulisi syömään tulppuja ja krookuksia.
    Mukavaa viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Toivottavasti lumettomuus ei ole aiheuttanut mitään suurempia kasvikatoja. Voi kunpa jänikset, peurat ja muut ajattelisivatkin meidän puutarhureiden tunteita ja säästäisivät kasvimme ihailtaviksi.

      Poista
  4. Kyllä keikuttaa ja kovastikin välillä, vaikka ainahan se kevään eteneminen on tällaista. Meilläkin satoi toissayönä ja aamusta räntää, mutta loppupäivä tuli sitten vettä, joten hanget eivät kasvaneet. Tänäänkin tuiskutti räntää hetkisen ja nyt tuulee. Kunpa nyt ei tulisi enää kovin kovia pakkasia. Pahuksen pitkäkorva kun söi tulppaanisi! Jospa nuppu oli vielä piilossa maan pinnan alla ja kukkisi aikanaan lehtien järsimisestä huolimatta. Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Toivotaan tosiaan, että nuput ovat vielä turvassa. Täälläkin on tuullut kovasti koko illan. Minäkin toivon, ettei enää tulisi kovia pakkasia. Pikkupakkaset toki kuuluvat kevääseen.

      Poista
  5. Tuijan alla o sipulit voinu hyvinki säilyä, jos penkki o pysyny suht kuivana. Surkeeta nua pitkäkorvat, non het näköjään kärppänä paikalla, ku jotaki ilimestyy lumen alta. Orotan niin innolla, että omat lumikellot olis eres tuas vaihees.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Melko kuivana tuo Uudenkuun penkki onneksi on pysynyt. Toivotaan, että sipulit on hengissä! On kyllä ihanaa, kun puutarhasta alkaa hiljalleen löytyä kukintaa.

      Poista
  6. Toivottavasti jänö vei vain lehtiä, eikä palaa apajille myöhemmin etsimään lisää sapuskaa! Kevät etenee ja se on ihanaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan, ettei jänö tosiaan enää palaa syöpöttelemään. Kevät on ihana! <3

      Poista