keskiviikko 18. maaliskuuta 2020

Taisto harsosääskiä vastaan

Ikävät pienet pörriäiset valtasivat taimihuoneeni. Lähikuvan ottamisen jälkeen tunnistin kaverit harsosääskiksi. Ilmankos taimeni ovat kasvaneet hitaasti ja osa on nuupahtanut kokonaan.

Harsosääski (likaisella) ikkunalla
Harsosääsket ovat noin 2-3 mm pitkiä, yleensä tummia hyönteisiä. Naaraan vatsa on munia täynnä ollessaan vaalea. Harsosääskillä on pitkät jalat ja tuntosarvet. Koiraan peräpäässä on pienet pihdit. Toukat ovat vaaleita ja niillä on tumma pää. Täysikasvuinen toukka on noin 6-7 mm pitkä.

Kuollut harsosääsken toukka lusikan kärjellä
Harsosääskinaaras munii mullan pinnalle. Toukat kuoriutuvat muutaman päivän päästä. Ne viihtyvät kosteassa mullassa. Aikuisista harsosääskistä ei yleensä ole kasveille haittaa, mutta toukat syövät taimien juuria. Isommille taimille ne eivät saa suurta vahinkoa aikaan, mutta nuorille pistokkaille ja taimille ne voivat olla kohtalokkaita.

Helpoin ja tehokkain tapa päästä harsosääskistä eroon, on heittää kaikki taimet multineen menemään ja hankkia uusille taimille uutta, puhdasta multaa ja käyttää uusia tai huolellisesti puhdistettuja ruukkuja. Itse en todellakaan raaski heittää taimiani menemään, joten varustauduin järein asein ja julistin sodan harsosääskiä vastaan. Tällaisilla aseita minulla on käytössä:

Imuri

Imuroin taimihuoneen huolellisesti ja koitin pyydystää imurilla myös harsosääskiä. Ainakin huoneesta tuli siistimpi.

Mäntysuopa

Tein mäntysuopasuihketta sekoittamalla litraan vettä noin 0,2 dl mäntysuopaliuosta. Suihkuttelin sillä kaikkien taimipurkkieni mullan pinnat huolellisesti. Aion uusia käsittelyn muutaman päivän välein niin pitkään, kun harsosääskiä tulee vastaan. Toukkien pitäisi kyllä kuolla siihen, ja olenkin nyt löytänyt ruukkujen pinnalta kuolleita toukkia. Vähän tosin mietityttää, aiheuttaako mäntysuopa taimille haittaa. Myös huonekasvien mullat olen suihkuttanut mäntysuovalla.

Ruiskuttelen uudet kylvötkin mäntysuopaseoksella.
Mehu

Laitoin taimien luo itsetehdyllä viinimarjamehulla täytetyn kupin. Peitin kupin muovikelmulla jättäen kuitenkin pienen aukon, josta sääsket pääsevät kuppiin, mutta eivät toivottavasti enää pois sieltä. Makea mehu houkuttaa öttiäisiä. Ansaan on mennyt jonkun verran sääskiä.

Mehuansa syntyi pieneen kuppiin.
Suomalainen sisu

Ihan vaan sitkeyden ja sisun voimin olen paljain käsin nistinyt lukemattomia määriä harsosääskiä. Jaloilla tallominen on myös osoittautunut toimivaksi lattialla kipittäviä sääskiä vastaan.

Toivon totisesti, etteivät harsosääsket ole iskeneet muiden taimiin! Jos niin kuitenkin pääsee käymään, toivottavasti tästä postauksesta on jotain apua. Tänään olen törmännyt vain pariin harsosääskeen ja nistinyt ne samantien. Jospa taistelu alkaisi olemaan jo voiton puolella. Kuulisin kuitenkin mielelläni lisää toimivia vinkkejä sotaan harsosääskiä vastaan.

Onneksi ulkona on tällaisia päivää piristäviä söpöliinejä!

16 kommenttia:

  1. No voi! Toivottavasti öttiäiset pysyvät nyt kurissa ja nuhteessa. Ihana lumikello ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan parasta. Ihana, kun pihalta alkaa täälläkin hiljalleen löytyä kukkia. <3

      Poista
  2. Huh, nuo ovatkin vallan leviäviä tuholaisia.
    Toivon että pääset niistä eroon huolellisilla toimillasi.

    Kaikkea kaunista ja hyvää sinne! <3

    VastaaPoista
  3. Viheliäinen ötökkä. Minulla ei ole siitä kokemusta, eikä toivon mukaan tulekaan. Toivottavasti keinosi auttavat ja pääset niistä eroon.

    VastaaPoista
  4. Vastaukset
    1. Jokunen noita vielä pörräilee vastaan. Onneksi kuitenkin enää vain yksittäisiä.

      Poista
  5. Toivottavasti voitat taiston tuholaisia vastaan. Ihana lumikello! Kaikkea hyvää viikkoosi!

    VastaaPoista
  6. Eiköhän tua konstimäärä auta. Mullon nuata joskus ollu, muttenoo koskaa toukkia nähäny tai hoksannu ettiäkkää.

    VastaaPoista
  7. Minä olen muutamaan lentävään öttiäiseen törmännyt tänä keväänä, toukkia en ole nähnyt. Imuri on ihan hyvä apu :D Mehua en ole kokeillut, mutta minulla on ollut kupissa hunajavettä, johon olen laittanut tipan astianpesuainetta. En ole edes kelmua laittanut, kun ötökät hukkuvat saman tien kun laskeutuvat nesteen pinnalle. Ehkä kelmun avulla voisi saada napattua muutaman fiksumman yksilön, jotka älyävätkin ansan juuri ennen laskeutumista ja lähtevät karkuun. Toivottavasti saat tuholaiset kuriin eivätkä kylvöksetkään säikähtäisi mäntysuopakylpyä. Aurinkoista viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Pitääpä kokeilla hunajavesiansaakin, kiitos vinkistä.

      Poista
  8. Voi että noi harsosääsket on inhottavia! Toivottavasti pääset niistä eroon. Mun taimissa ei toistaiseksi näy mitään ja toivottavasti ei tulekaan, mutta kiitos vinkeistä, jos näin käy :) Ihanaa kun tulee kevät ja pian pääsee toden teolla puutarhahommiin. Mukavaa sunnuntaipäivää ❤❤❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. <3 Toivottavasti taimesi säästyvät öttiäisiltä. Eilen aloittelin jo kukkapenkkien siivoamista. Ihan mahtavaa päästä pihahommiin! Aurinkokin on paistanut viime päivinä niin ihanasti.

      Poista