torstai 28. heinäkuuta 2022

Hyötytarha valmistui!

Tänä kesänä mökille perustamani hyötytarha alkaa olla tältä erää melko valmis. Nyt siis keskitytään sen ylläpitoon ja nautitaan sadonkorjuusta.

Hyötytarhan kukkapenkkiä tarhan ulkopuolelta kuvattuna.
 
Hyötytarhan reunalla oleva kukkapenkki alkaa vähitellen näyttää ihan kivalta, sillä tuoksuherneet ovat aloittaneet kukinnan. Penkin etureunan sinisievikit eivät vielä kuki. Niiden ja tuoksuherneiden väliin kylvin vastikään maloppeja ja tarhakukonkannuksia, sillä alkukesästä kylväni kesämalvikit eivät lähteneet lainkaan itämään. Malopeista ja tarhakukonkannuksista ei kyllä niistäkään näy vielä vilaustakaan.

Mansikkapenkki kaipaa jälleen kitkemistä.

Mansikkapenkin keskellä kääpiösamettikukat 'Tangerine Gem' alkavat hiljalleen kukkimaan. Mansikoilta en odota vielä suuria, tänä kesänä emokasvista erotettuja rönsytaimia kun ovat. Kunhan kestäisivät hengissä ensi vuoteen.

Jokin öttiäinen näyttää päässeen samettikukan 'Tangerine Gem' kanssa kuvaan.

Vihdoin ja viimein sain laitettua tuet silpoydinherneille 'Kelvedon Wonder'. Laskelmoin verkon riittämisen väärin, joten laitoin herneille lisäksi joutilaana olleen köynnöstuen. Ei ehkä näytä mitenkään erityisen kauniilta, mutta ajaa asiansa. (Ei nuo minun verkkoviritelmätkään mitään taideteoksia ole, mutta pääsinpähän halvalla, kun käytin yli jäänyttä kanaverkkoa ja hajonneen kasvihuoneen metallitankoja, jotka olisivat muuten menneet metallinkeräykseen.) Herneenvarret olivat ehtineet sen verran pahasti kumoon, että virittelin niiden ympärille vielä lisätueksi tervanauhaa.

'Kelvedon Wonder' herneiden palot pulskistuvat mukavasti.
 
Viereisen laatikon sokeriherneistä 'Grijze Roodbloeiende' saa jo satoa. Minusta ne maistuvat ihan hyvältä siltään, mutta muut perheenjäseneni eivät valitettavasti innostuneet palkoineen syötävistä herneistä. Mietinkin, millaista ruokaa noista voisi valmistaa. Hyvät reseptit ovat tervetulleita!

Etummaisessa laatikossa kasvavat herneet 'Kelvedon Wonder' ja viereisessä herneet 'Grijze Roodbloeiende' sekä ruusupavut 'Lady Di'.

Ruusupapu 'Lady Di' kukkii parhaillaan. Saapa nähdä, millaisen sadon siitä saamme ja mitä niistä keksimme valmistaa. Papureseptejäkin saa siis laitella kommentteihin.

Ruusupapujen latvat huitelevat jo tukiverkon yläpuolella.

Saman rivin kolmannessa laatikossa kasvaa kaksi kesäkurpitsaa 'Diamant'. Niistäkin pääsee korjaamaan ensimmäistä satoa. Toivotaan, että ne maistuvat hyviltä.

Kesäkurpitsa 'Diamant'

Harvensin toissapäivänä porkkanoita 'Nantes 2' eli niistäkin saatiin nyt ensisatoa. Pienet harvennusporkkanat upposivat hyvin nakkikeittoon. 'Yellow Moon' sipulitkin näyttävät siltä, että satoa voisi jo kerätä. Ehkäpä teen viikonloppuna makkarakasvisvuokaa.

Nippu harvennusporkkanoita 'Nantes 2'
 
Salaattilaatikon tarhakehäkukissa 'Pink Surprise' alkaa olla nuppuja. Pian hyötytarha on toivottavasti pullollaan kukkia. Salaattien kohtalo sen sijaan on surkea. Lehtisalaateista ei näy juuri mitään ja rucola kukkii valtoimenaan. Ajattelin kitkeä laatikkoa pitkin poikin makoilevat rucolat pois ja ehkä kylvää niiden tilalle vielä jotain muuta salaattia.

Rucola ja kehäkukka pääsivät samaan kuvaan.

Perunoiden 'Hankkijan Timo' varret kasvavat tasaiseen tahtiin.

Omenapuut 'Pirja' ja 'Suometar' näyttävät nyt voivat hyvin. Pirjaa aiemmin vaivanneita omenankehrääjäkoita ei ole onneksi enää näkynyt.

Omenapuu 'Suometar'
 
Sain lopultakin istutettua omenapuiden jatkoksi aikaa sitten ostamani luumupuun 'Sinikka'. Sen juurelta puuttuu vielä aluskasvillisuus. Omenapuiden alla kasvaa mansikkaa, mutta rönsytaimeni ovat (vihdoin!) loppuneet, joten luumun alle voisin laittaa jotain muuta. Mitä teillä kasvaa hedelmäpuiden alla vai oletteko kattaneet puiden alustan?

Luumupuu 'Sinikka' on vihdoin istutettu.

Hyötytarhaan on hiljalleen muodostunut polku omenapuiden ja luumun vierestä kohti auki kaivamaani ojaa. Ojan ylitse ajattelin joskus tulevaisuudessa väkertää jonkinlaisen sillan, vaikka oja onkin niin kapea, että lapsetkin pääsevät siitä harppaamalla kuivin jaloin yli.

Pienestä sitä ilahtuukin: ojaan oli sateiden myötä kertynyt vettä!

Hauskaa kyllä, polusta on muodostunut itsestään hieman mutkitteleva, vaikka hedelmäpuut onkin istutettu suoraan riviin (siis suurinpiirtein, minä en malta kulkea puutarhassa vatupassin ja suorakulman kanssa). Mietin, että tässä on potentiaalia saada aika houkuttelevia romanttissävytteisiä näkymiä istuttamalla polun varrelle pensaita ja muuta mukavaa.

Harmi kyllä tästä kuvasta tuli epätarkka, mutta polun kaareva muoto on kuitenkin havaittavissa.
 
Palataan sitten varsinaisesta hyötytarhasta oleskelupihan puolelle. Siellä raparperin rinnalla kasvaa naapurilta saamani kesäkurpitsa. Sillä on hauskat keltaiset hedelmät.

Naapurilta saatu kurpitsa
 
Navetan seinustalla ruukuissa kasvavissa tomaateissa alkaa olla raakileita. Jospa edes osa ehtisi kypsyä kesän aikana. Saataisiinpa taas lämpöä ja valoa. Tänään on ollut pääosin pilvistä, mutta satanut on vain pieniä ripauksia. Koko loppuviikoksi taitaa puolestaan olla luvassa sateita. Jospa elokuu olisi poutaisempi ja lämpimämpi.

Millähän poppakonstilla saisin tomaatit 'Tiny Tim' kypsymään mahdollisimman nopeasti?
 
Paprikoista ja chileistä olen jo korjannut satoa. Ne tosin odottavat vielä kotona pataan pääsyä. Kenties käytän niitäkin kasvismakkaravuokaan.

Paprikat, chilit ja tuoksuherneet kasvavat sulassa sovussa samassa lootassa.

Paprikoiden ja chilien takana tuoksuherneissä on ihanasti erisävyisiä kukkia, joita on ihan pakko tuoksutella aina ohi kulkiessaan.

Tuoksuherneet ovat Old Spice Mix sekoitusta

Odotin tuoksuhernesekoituksesta enemmän hempeitä sävyjä, mutta on tämä tummakin aika kiva.

Tästä tuoksuherneen kukasta tulee mieleen piparminttukaramelli.

Lappalainen etelässä -blogin Nilalla on aivan ihana ulkovessaan johtava, kuunliljojen reunustama polku. Ei tämä minun hyötykasvien reunustama huussipolkukaan aivan kauhea ole. Kunhan ei erehdy katselemaan polun toisella puolella olevia romuläjiä. :D Ja voisi nuo kanankakkasäkit ja istutusta odottavat kasvit ehkä siirtää muualle... No mutta keskitytääs niihin tuoksuherneisiin ja tomaatteihin.

Ruukkurivin jälkeen pilkistelee huussin ovi.

Herneiden tukemisen ja luumupuun istutuksen myötä hyötytarha alkaa tosiaan olla paketissa. Aika mukava tunne, kun saa jotain valmiiksi. Ensi vuonna periaatteessa riittää, kun kylvää ja istuttaa hyötykasvit ja kerää niistä sadon. Tekeminen ei sentään tältäkään kesältä lopu kesken. Kitkemisen ja muiden ylläpitotöiden lisäksi heräteostospihlaja odottaa istutusta, kukkatarha tarvitsee kipeästi huolenpitoa ja niitty, kärhöalue sekä iso osa ojanvieruspenkeistä on vielä perustamatta. Tiedän jo nyt, etten mitenkään saa noista kaikkea tehtyä tänä vuonna. Siispä ensi vuodellekin on tiedossa kivaa puuhaa!

Touhukasta loppuviikkoa!

14 kommenttia:

  1. Kaikkea kivaa ja terveellistä syötävää kasvaa hyötypuutarhassasi. Tuo Sinikka luumu on muuten tosi satoisa ja hyvän makuinen lajike.
    Tuoksuherneet kukkivat minullakin parhaillaan. Niiden tuoksu on kyllä todella miellyttävä.
    Mukavaa alkanutta viikonloppua sinne teille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että Sinikka on satoisa ja maukas. Ei siis ollut turha ostos, jos vaan saan sen säilymään hengissä satoikään saakka. Tuoksuherneet ovat ihania. Mukavaa, että ne kukkivat sinullakin. Kiitos samoin sinne! <3

      Poista
  2. On todella monipuolinen ja pitkälle olet päässyt jo yhdessä kesässä ❣️ Kasvissyöjänä reagoin innoissani kasvismakkaravuokaan, kerro ihmeessä lisää..
    Minulla oli vanhassa pihassa hedelmäpuun alla helmihyasintti-lemmikki-auringonkukkaistutus, joka toimi aika kivasti kun kukkivat eri aikaan. Jos satoa haluaa niin metsämansikka on myös kiva. Iloista loppukesään Sinulle toivotellen 💕

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kukkaistutuksesi kuulostaa kivalta. Hyvä, jos kasvit kukkivat eri aikaan. Minun makkarakasvisvuokani sisältää kyllä ihan lihapitoista makkaraa, mutta varmasti se toimisi myös kasvismakkaraversiolla. Makkarapalojen lisäksi siis työnnä vuokaan pilkottuna niitä kasviksia, mitä milloinkin sattuu kaapista löytymään (tarvittaessa esikeitettynä), laitan päälle munamaitoa ja joskus myös juustoraastetta. Samanlaista vuokaa olen tehnyt ilman makkaraakin, esim. perunasta, porkkanasta, sipulista, herneestä, paprikasta ja chilistä tulee mielestäni maukasta vuokaa. Mausteita voi viskata päälle oman maun mukaan. Kiitos samoin sinulle iloista loppukesää! <3

      Poista
  3. Onpa kivan näköistä! Ihana jo nyt tuo näkymä, jossa polku kaartaa. Ja näkymät vain paranevat vuosi vuodelta. Kuulostaa myös kivalta, että noin paljon on satoa tulossa! Vaikka aina käy niin, että osa ei onnistu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Olen kyllä itsekin ilahtunut, millainen hyötytarhasta on jo tullut. Se on osa puutarhanhoitoa, ettei kaikki aina onnistu. Onneksi aina voi yrittää uudelleen.

      Poista
  4. Hyötytarhasi on edistynyt todella kivasti, kaikki tehty ja istutettu on hyvä tulevaisuutta varten. Kaarevan polun reunoille voit keksiä mieleisiä kasveja, mutta hyvä, että puut on jo istutettu. Minä olen istuttanut puut perenna-alueille, jotta ruoho ei vie ravinteita hedelmäpuilta. Se ei tietenkään ole ainoa vaihtoehto. Mieti, mikä sopii sinulle. Kate on myös ihan ok valinta. Keittiöpuutarhassani omenapuiden juurella kasvaa jalomaarain ja mesimarjakasvusto.
    Hienoa, että olet saanut jo satoa, on niin kiva käydä keräämässä itsekasvatettua ruokapöytään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinun istutusalueesi näyttävät aivan upeilta, kun puut kasvavat perennojen seassa. Jalomaaraimet ja mesimarjat voisivat istua hyötytarhaani, toistuisipahan vähän sama teema kuin mansikoissa omenapuiden alla. Kiitos ideoista! Omaa satoa on ihana päästä syömään, mikään ei maistu yhtä hyvältä.

      Poista
  5. Paljon kaikkea ja ihanan näköistä!
    Hyvää viikonloppua sinulle! :)

    VastaaPoista
  6. Minä lykkään sekä papuja että sokeriherneitä mihin tahansa, mikä tulee vain mieleen. Usein se on joku pannulla paistettu kasvislisuke tai wokki-tyyppinen juttu. Keitoissakin menevät ihan hyvin. Pavut kannattaa sitten kypsentää hyvin, jotta myrkyt hajoavat. Minä olen varmuuden vuoksi keittänyt ne ensin erillään muista aineista ja sitten vasta lisännyt kypsymään loppuun muun ruuan sekaan. Keittoaikoja en nyt muista, kun meillä pavut vasta aloittelevat kukintaa. Joudun joka vuosi googlaamaan tarkemmat ohjeet erikseen :D
    Minulla hedelmäpuut ovat perennapenkeissä. Yhden luumupuun alla on ahomansikkaa, jonka korvaan jossain vaiheessa kuukausimansikalla. Muiden alla on mm. matalia kurjenpolvia, rönsyakankaalia ja pieniä sipulikukkia. Tuolla sinun hedelmätarha-alueellasi on mahdollisuuksia vaikka miten hienoihin juttuihin ja kaareva polku johdattaa kivasti kulkua.
    Kauniita sävyjä on noissa sinunkin tuoksuherneissäsi. Pidän erityisesti tuosta luumun värisestä. Mukavaa sunnuntaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt vasta pääsin vastaamaan kommenttiisi, kun aiemmilla yrityskerroillani kommentointi ei ole toiminut. Harmillisia nämä bloggerin satunnaiset viat, mutta onneksi kommentointi nyt sentään tuntuu taas toimivan. Minä teen hyvin harvoin mitään kasvisjuttuja pannulla, sellaisia voisi kyllä tehdä useammin. Kiitos papuvinkeistä, luulenpa että minäkin keittelen ne varmuuden vuoksi ensin erikseen. Alan kallistua mesimarjojen puoleen luumupuun alle. Niiden ja omenapuiden alla kasvavien mansikoiden lomaan voisi istutella myös jotain sipulikukkia, kenties krookuksia. Tuoksuherneisiin on nyt puhjennut lisää kukkia. Ei tosin vieläkään sellaisia oikein hempeitä, mutta kivalta näyttää silti.

      Poista
  7. Anteeksi että menen tällä kertaa suoraan asiaan palaan tähän postaukseen myöhemmin ajan kanssa. Nyt olisi siemen kirjeen ilmoitus Hiidenkiven puutarhassa blogissa käy ilmoitautumassa sinulla on varmaan mielenkiintoista laitettavaa pussukoihin 🌷

    VastaaPoista
  8. No nyt pääsen paremmin lukemaan ja kommentoimaan. Sinikka luumu meilläkin on. Näiden hyötypuiden alla meillä ei kasva mitään on nurmikolla. Kiitos kehuista tästä ulkohuussin kuunliljoista 🤗.
    Sinulla on satoa tulossa vaikka mitä. Kesäkurpitsasta mekin olemme saaneet nyt vasta kunnon satoa. Aluksi ei meinannut tulla mitään kaikki pienet happani nyt kun aloimme lannoittamaan säännöllisesti niin satoa alkoi tulemaan niin paljon että kohta jo liikaakin. Minulla on ollut todella kiire tänä vuonna nytkin lähdemme mummoa auttamaan Tohmajärvelle viikoksi. Marjoja olen keränyt omista pensaista jo 90 litraa,metsästä mustikoita 10 litraa ja pensasmustikoita 9 litraa. Ja jotain muutakin marjaa vielä. En ole meinanut kerkiä edes vastaamaan kommentteihin ja vierailla blogeissa. Olen väsynyt mutta onnellinen.

    VastaaPoista