maanantai 25. heinäkuuta 2022

Heinäkuun alun puutarha

Viime postauksessa harmittelinkin, miten en ole ehtinyt päivittämään blogiani. Kerroin silloin, että minulla oli jopa kesken heinäkuun alussa aloittamani postaus. Päätin samantien viimeistellä postauksen, ja tässäpä se nyt olisi. Palataan siis viimekertaista postaustakin kauemmas menneisyyteen, ihan heinäkuun alkuun.

 Jo kesäkuun loppupuoliskolla kotipihan puutarhakierrokset olivat jääneet vähiin. Aamuisin olin kiirehtinyt mökille päästämään kanat kopista aitaukseen ja puuhailin siellä sitten tovin ennen töihin menoa. Työpäivien aikana jalkani turposivat niin, että töiden jälkeen oli pakko nostaa jalat ylös ja löhötä sohvalla. Sitten olikin jo aika käväistä mökillä laittamassa kanat yöpuulle ja kastella siellä kasvit. Aikaa ja voimia kotipihalle ei siis ollut.

Kuukauden vaihduttua kesäkuusta heinäkuuksi tein lopulta kameran kanssa kierroksen puutarhassa. Rikkaruohot rehottivat joka puolella, mutta niiden sijaan keskityin ihailemaan kukkia. Tässä kuvasatoa heinäkuun ensimmäisen päivän puutarhakierrokselta.

Hurmaava pioni 'Mother's Choice'
 
Pioni 'Mother's Choice' kukki ihanasti Raparperipolun päässä. Vaikkei sillä ollut tukea se pysyi yllättävän hyvin pystyssä.

Toinen pionikaunotar 'Duchesse de Nemours'
 
'Duchesse de Nemours' pioni puolestaan tarvitsisi ehdottomasti tuen. Sen kukkavarret nuokkuivat vieruskasvien päällä ja miltei maata pitkin.

Loistotädyke osoittautua hankalaksi kuvata.
 
Ihanat loistotädykkeet olivat kuun alussa upeimmillaan. Rakastan niiden siroutta ja kukkien sinistä sävyä. Näitä taidan haluta mökillekin.

Edessä verikurjenpolvi 'Album', taustalla loistotädykkeet ja roosahtavat ruohosipulin kukat

Verikurjenpolvi 'Album' alkaa vallata vähän liikaa Uudenkuun penkkiä. Sitä olisi syytä jakaa. Suloiset särkyneetsydämet jäävät sen alle miltei piiloon. Piikkiputkea 'Blue Hobbit' ei puolestaan näy sen alta lainkaan.

Särkynytsydän 'Alba' on herkän kaunis. Sitäkin tahdon mökille.
 
Kullero 'New Moon' jaksoi kukkia ilahduttavan kauan. Tätäkin ajattelin istuttaa myös mökille, jos vain löydän saman lajikkeen taimia. Keltaisen sävyistä tämmöinen vaalea on suosikkini.

Tarhakullero 'New Moon' näyttää tässä kuvassa todellistakin vaaleammalta.

Mansikoissa oli heinäkuun alussa lupaavasti raakileita. Kastelin niitä helteiden aikaan satunnaisesti, jotteivat ne kuivuisi vaan maistuisivat mehukkailta. En tiedä, miten paljon kastelu vaikutti asiaan, mutta tänä kesänä oman pihan mansikat ovat olleet erityisen makeita ja voittavat mennentullen kaupasta tai torilta ostetut marjat.

Ruusupenkin reunuskasvina kasvaa mansikkaa 'Polka'.

Tällaisissa tunnelmissa sujui heinäkuun ensimmäisen päivän puutarhakierros. Ehkäpä teen tänään uuden puutarhakierroksen kameran kanssa. Viime viikolla kitkin vähän rikkaruohoja ja mielessäni alkoi muodostua uusia suunnitelmia muun muassa Liljapenkin sekä Uudenkuun penkin suhteen. Ehkäpä saan ne toteutettua ennen kuin kuukausi jälleen vaihtuu. Otan ainakin tavaksi tehdä joka päivä puutarhakierroksen kotipihalla.

Mukavaa heinäkuun viimeistä viikkoa!
(kuvassa kuunlilja 'Patriot')

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti