tiistai 26. heinäkuuta 2022

Kanojen ensiulkoilu

Kanamme palasivat juhannuksena mökillemme ainakin loppukesäksi. En uskaltanut päästää niitä heti ulkoilemaan vapaina, koska talvihoitopaikasta tultuaan ne eivät olleet yhtä kesyjä kuin meiltä sinne lähtiessään. Ensimmäisinä iltoina ne juoksentelivat karkuun ja pyrähtelivät päin aitauksensa verkkoseiniä, kun yritin ottaa niitä kiinni. (Kannan kanat yöksi nukkumaan suljettuun koppiin, jotteivat petoeläimet pääse niiden kimppuun. Aitaus ei välttämättä ole ihan satavarma suoja.) Nopeasti ne kuitenkin kesyyntyivät taas. Nykyään ne antautuvat jo helposti kiinni ja tulevat potpottaen aitauksen ovelle vastaan, kun saavun mökille.

Perjantaina koitti viimein päivä, kun päätin uskaltaa päästää kanat hetkeksi mökkipihalle seikkailemaan. Hetken kotkottajat katsoivat hieman epäröiden suurta maailmaa, mutta seurasivat sitten kauroja tarjoilevaa tytärtäni ovesta ulos.

Kanojen ensiaskelia aitauksen ulkopuolella. Vieläköhän ne muistavat paikan viime kesältä?

Valjastin lapset kanavahdeiksi ja siivosin itse sillä välin kanojen kopin ja aitauksen. Lasten mukaan kanat ottivat sillä välin "mutakylpyjä" (hiekassa).

Kun sain siivoushommat tehtyä, kanat suunnistivat kohti metsää. Minulla oli jalassa vain crocsit, joten kovin kauas metsään en uskaltanut kanoja päästää, vaan veimme ne kohta takaisin aitaukseensa. Arvaatteko, mitä kanat puuhastelivat metsässä?

Rouvat suuntasivat tietenkin mustikkaan!

Huvitti, miten terhakkaina kanaset olivatkaan mustikassa. Juhannusiltana näkemäni ketut pitävät minut kuitenkin sen verran varpaillaan, että kovin pitkälle metsään en uskalla kanoja päästää, enkä pitää niitä lainkaan irti vahtimatta.

Kanatkin tarkkailivat ympäristöä mustikan syönnin lomassa.

Toista kertaa kanat eivät vielä ole päässeet vapaalle jalalle. Sateet ja kiireet ovat olleet esteenä. Tänään taidan vetää kumpparit jalkaan ja suunnata yhdessä kanojen kanssa mustikkaan. (Omat kumpparini tosin kastuivat läpimäriksi, kun fiksuna jätin ne kaatosadepäiväksi "kuivumaan" ulos... Onneksi voin lainata mieheni saappaita, vaikka ne hiukan isot minulle ovatkin.)

Kanat näyttävät mallia, kuinka mustikkapuskassa kuuluu oikeaoppisesti pyllistellä.

12 kommenttia:

 1. Kaikki tiätäävät mustikooren terveellisyyren......kanakki :)

  VastaaPoista
 2. Onpa ihania pikkuemäntiä mustikassa 🤍

  VastaaPoista
 3. Oikea hyvänmielen postaus. Navettapiika kiteyttikin hienosti mustikoiden terveellisyydestä, jonka kanatkin tietävät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa, jos postaus toi hyvän mielen. :) Mustikat ovat terveellistä herkkua niin kanoille kuin ihmisillekin.

   Poista
 4. Hih, kanatkin selvästi tiesivät, mihin suuntaan mökkipihallanne kannattaa suunnata :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä suuntasivat niin määrätietoisesti metsään, että en tiedä, mikä vaisto niitä sinne vei. :D En muista, että olisivat viime kesänä pahemmin metsän puolella pyörineet.

   Poista
 5. Minustakin kiva postaus. Meidän mökkitienvarrella oli viime vuonna myös yhdessä talossa kanoja ja ne olivat myös vapaasti ulkona. Tien yli nekin suunnistivat metsään. Piti ajaa varovasti jo vähän ennen kun ne eivät mitenkään pelännyt autoa ja eivät pitäneet kiirettä poistua tieltä. Kova kaakatus vain kävi 😁

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava että tykkäsit kanapostauksesta. Hauska kanamuisto sinullakin. Kanat ovat kyllä kovia kaakattamaan, niillä on selvästi paljon asiaa. :D

   Poista