perjantai 3. kesäkuuta 2022

Sateinen ilta mökillä

 Sateesta huolimatta kävin eilisiltana mökillä istuttamassa hyötykasvien taimia, sillä poutapäivänä en ehtinyt mökille ja osa taimista alkoi olla jo niin valtavia, että niiden käsittely ruukuissa kävi hankalaksi. Pieni tihkusade ei haitannut puuhia eikä muutama itikkakaan häirinnyt valtavasti. Oikeastaan minulla oli aika mukava ilta multaa möyriessä ja lintujen laulua kuunnellessa.

Ruusupavut 'Lady Di' vierellään rivi sokerihernettä

Istutin ruusupavun 'Lady Di' aiemmin kylvämieni herneiden kanssa samaan lavakauluslaatikkoon. Taimet olivat jo todella pitkät ja toistensa ympärille kietoutuneet. Niiden selvittelyssä meni tovi. Laitoin pavuille väliaikaisesti marjapensaasta katkotut oksat tuiksi. Tarkoitukseni on laittaa niille kunnollinen tuki verkosta. Yritän ensi viikolla ehtiä näpertämään sellaisen.

Herneet 'Kelvedon Wonder' ovat aloittaneet kasvun.

Ilokseni herneet ovat itäneet ja pieniä versoja puskee kauniisti. Lajikkeina minulla on sokeriherne 'Grijze Roodbloeiende' ja silpoydinherne 'Kelvedon Wonder'. Herneillekin on tarkoitus laittaa tukiverkko.

Hitusen säälittävänoloiset kesäkurpitsan taimet

Kaksikerroksiseen lavakauluslaatikkoon tyhjensin mullat kaikista mökiltä löytämistäni viime kesäisistä kukkaruukuista ja istutusastioista ja lisäsin kanankakka + merilevä -lannoitetta. Päälle lisäsin vielä neljä säkkiä uutta multaa. Istutin laatikkoon kolme kesäkurpitsan 'Diamant' tainta.

Raparperin vieressä oli tilaa lopuille kesäkurpitsoille.

Kaksi jäljelle jäänyttä kesäkurpitsan tainta istutin maahan raparperin viereen. Kesäkurpitsan taimet eivät olleet mitenkään hääppöisessä kunnossa. Vessapaperihylsyssä kasvatus ei tainnut olla niille paras vaihtoehto, sillä niiden varret olivat miltei poikki kohdasta, joka osui hylsyn yläreunaan. Täytyy muistaa tämä ensi kevään esikasvatuksissa. Muuten vessapaperihylsyt osoittautuivat mielestäni käytännöllisiksi, sillä ne vievät vähän pöytätilaa, mutta kasveille mahtuu kasvamaan niissä melko pitkät juuret. Taimet voi lopulliselle kasvupaikalle istuttaessa jättää hylsyihin, sillä hylsyt maatuvat. Toisaalta taimet saa myös helposti irrotettua hylsyistä.

Omenapuu 'Pirja'

Omenapuussa 'Pirja' oli vielä jokunen kukka, mutta 'Suometar' on jo lopettanut kukintansa. Molempien juurelle ajattelin istuttaa ylimääräisiä mansikantaimia, mutta se puuha ei vielä ole tekemislistani kärjessä.

Tomaatit 'Tiny Tim' vastaavat tällä hetkellä kirjaimellisesti nimeään.

Kaikki 'Tigerella' tomaatintaimeni ovat jo menehtyneet, mutta jäljellä on onneksi vielä neljä 'Tiny Tim' tomaattia. Istutin niistä kaksi omiin ruukkuihinsa. Toiset kaksi istutan (kenties tänään), kunhan saan kiikutetuksi niille kotoa ruukut. Tomaattien juurelle kokeilen istuttaa basilikaa. Tomaatintaimeni ovat kuitenkin vielä niin pieniä, etten kehtaa istuttaa basilikoja, ennen kuin tomaatit ovat kasvaneet isommiksi. Tuoksuherneiden ja köynnöskrassien sekä kelloköynnösten istutus jäi vielä myöhemmälle, sillä ilta alkoi jo hämärtää.

Kesäkukkien taimet odottavat vielä istutusta.

Jokohan kohta pääsisin hyötytarhahommista kukkien kimppuun? Pihan vanhoja koristekasveja pitäisi pelastaa, ennen kuin aloitamme nurmen leikkuun. Nurmi olisi kyllä leikattava mahdollisimman pian, tai mielellään jo eilen. Piha on kohta sellainen viidakko, johon trimmerimme ei pysty. Pelittäisiköhän käsipelillä toimiva ruohonleikkurimme trimmeriä paremmin pitkässä heinikossa..? Täytynee raahata se joskus mökille kokeiluun. Tarkoitukseni ei nyt tosin ollut paneutua ruohon leikkuuseen, joten palataanpa kukkiin. Kullerot kukkivat kauniisti siellä täällä. En ole osannut päättää, pyrinkö siirtämään nämä kaikki yhteen paikkaan vai annanko niiden kasvaa nykyisillä paikoillaan ja siirrän vain kulkuväylillä kasvavat muualle.

Kullerot loistavat ihanasti ruohon keskellä.

Unikoissa ja varjoliljoissa on jo mukavasti nuppuja. Unikon nuput ovat mielestäni yksiä kaikkein suloisimmista nupuista. Kuka voisi vastustaa tuollaisia karvapalleroita?

Herttainen unikon nuppu ja kaiketi kuvaajan polvi

Suurin kukkakeskittymä on melko lähellä mökkiä, suunnilleen kolmion muotoisella alueella. Sen molemmilta puolilta kulkee polut lievää rinnettä alas. Ajattelin, että siihen kohtaan voisi jättää ainakin toistaiseksi kukkapenkin. Täytyy vain kitkeä rikkakasvit alueelta pois ja ehkä rajata penkki jotenkin, jotta se erottuu paremmin nurmikosta ja poluista.

Kolmionmuotoisehko penkki näkyy kuvassa, kolmion kärki kuvan yläreunaa kohti

Kuvaaja eli allekirjoittanut ei ole näemmä ollut aivan terävimmillään. Edellisessä kuvassa "kolmiopenkki" olisi voinut osua keskemmäskin kuvaa. Ehkä sen kumminkin erottaa, vaikka se jää osittain vasemmasta reunasta kuvan ulkopuolelle. Sateessa kännykällä kuvaaminen ei selvästikään ole vahvuuteni. (Unohdin oikean kameran kotiin.)

Ensimmäiset mansikankukat

Parvekelaatikossa joitain vuosia kasvaneissa mansikoissa on jo kukkia. Muissa mansikantaimissa ei vielä kukkia näy. Saattaa tosin olla, että parvekelaatikossa kasvaa eri lajiketta kuin muualla. Maassa minulla on lajiketta 'Polka', mutta en ole ihan varma, onko laatikossa sitä vai lajiketta 'Greenfinger'. Marjojen ulkonäön uskoisin viimeistään paljastavan, kumpi lajike on kyseessä.

Viime vuonna mansikat maistuivat hyvin linnuille. Ajattelin kokeilla, onko punaisiksi maalatuista kivistä hyötyä. Väitetään, että kun lintu kerran nokkaisee kovaa kiveä, se ei kokeile onneaan uudelleen samassa paikassa.

Puna-ailakki seuranaan muun muassa varjolilja ja kuvaajan sormenpää

Puna-ailakki kukkii myöskin useammassa kohtaa. Tämä on muuten kasvi, jonka nimen unohdan jatkuvasti. Mielessäni pyörii vain melko samankaltaisen näköinen kukka mäkitervakko.

Lemmikit kukkivat puolestaan vanhan mansikkamaan laitamilla ja navetan ympäristössä. Lapsena rakastin lemmikkejä ja toisia, syvemmän sinisiä pikkukukkia, joita kasvoi lapsuudenkotini pihalla. Olisikohan ne voineet olla jotain tädykkeitä? Molemmista sai kivoja kukkakimppuja barbileikkeihin. Nyt aikuisena haaveilen keijukaisten puutarhasta pienine sinisine kukkineen, mutta sen suunnittelu saa jäädä toiseen kertaan.

Kukkaisaa kesäkuuta!

12 kommenttia:

 1. Olet ollut reipas mökillä, ihailen kovasti terhakkaa herneriviä. Minulla herneiden kylvö jäi vähän myöhäiseksi.
  Näyttää siltä, että sinulla on mökillä melkoinen työleiri 😅. Toisaalta on tilaa temmeltää ja tehdä hauskoja suunnitelmia.
  Oikein iloisia hetkiä hyötytarhassa ja muidenkin suunnitelmiesi parissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Herneenversot ilahduttivat kovasti. Eiköhän sinulla ole pian yhtä komeat hernerivit. Työtä mökillä kyllä riittää. Saa nähdä miten selviydyn tämän kesän hommista. :D Kiitos! Ilon kautta on tarkoitus edetä. Jos ei kaikki ihan onnistu tai mene suunnitelmien mukaan, niin ei se mitään ja uutta yritystä sitten vaikka seuraavana vuonna. :)

   Poista
 2. Unikon nuput ovat kyllä hyvin kauniita ja pääset kohta nauttimaan myös niiden kukinnastakin. Kullerosta pidän myös kovasti ja harmittaa, kun omani on kadonnut.
  Mukavaa viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmillista, että kullerosi on kadonnut. Se on nätti kasvi. Unikkojen nuppujen lisäksi myös niiden kukat ovat kauniita. Ihanaa että niiden kukinta on vielä edessäpäin. Mukavaa viikonloppua sinullekin!

   Poista
 3. Sait paljon aikaan hyötykasvien kanssa. Sade hoiti kastelunkin puolestasi. Tykkään unikon nupuista. Niitä ei todellakaan voi vastustaa.
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välillä hommia saa onneksi etenemään kerralla vähän enemmän. Nyt ei tosiaan ole tarvinnut itse olla kasteluhommissa, kun luonto on hoitanut sen puolen. Kiitos samoin sinulle mukavaa viikonloppua!

   Poista
 4. Ihanan terhakka ja suora hernerivi! Täällä vielä jännitän, itävätkö toukokuussa kylvämäni. Ovat ne voineet kuivua tai paleltuakin. Hirveä suksee ei kasvimaa toistaiseksi ole, vaikka joka ruutuun siellä on jotakin kylvetty. Täytynee hankkia uusia siemeniä ja kylvää jotakin, tai ehkä niistä kohdista, joissa jotakin itää, voi harventaa taimia tyhjiin kohtiin.
  Kullerot ovat niin kauniita! Tsemppiä heinikon kanssa. On ihan ihme, millä vauhdilla kaikki nyt kasvaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti sinunkin herneesi itävät. Minulla osa salaateista ei ole vielä itänyt. Porkkanoista vain muutama siemen on toistaiseksi itänyt. Onneksi tyhjiin kohtiin voi kylvää jotain uutta tai siirtää harvennustaimia. Kiitos, heinikon kanssa onkin edessä melkoinen työmaa.

   Poista
 5. Sinäkin olet ahkeroinut ihan kunnolla. Komeat ovat pavuntaimet jo, minulla salkopavut ovat ehkä kolmasosan noista ja vahapavut eivät ole suostuneet itämään. Herneet sentään ovat melkein samankokoisia kuin sinulla. Jos kaikki kesäkurpitsan taimesi lähtevät kasvuun, voi olla, että hukutte vielä kurpitsoihin :D Meillä oli ensimmäisenä vuonna kaksi kesäkurpitsan tainta ja ne puskivat satoa siihen tahtiin, että parikiloisia jytkyjä sai lahjoitella naapureihinkin kun emme vain ehtineet isännän kanssa kahdestaan syödä kaikkia ja vauva-arki sekoitti pään sen verran tehokkaasti, että ei tullut kerättyä kurpitsoja pois ihan pikkuruisina.
  Tuota punaisten kivien käyttöä mansikkamaalla piti minunkin testata jo viime kesänä, mutta se unohtui. Tulisikohan tänä vuonna kokeiltua? Olisi kiva saada mansikoita omaankin suuhun.
  Mukavaa sunnuntai-iltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Taisin kylvää pavut vähän turhan aikaisin, kun ne ehtivät venyä noin pitkiksi sisällä. Ehkä ihan onni, että yksi kesäkurpitsan taimista nahistui jo ja lopuistakin vain yksi näyttää terhakalta. :D Minun pitäisi ostaa punaista maalia, että pääsisin testaamaan tuota kivikonstia. Kokeile ihmeessä sinäkin, niin voidaan sitten vertailla tuloksia. :)

   Poista
 6. Minulla on myös aikalailla alkutaipaleella lavakaulus istutus meinaan istutukset tuli tehtyä melko myöhään mutta kerkiää ne. Kullerot minä olen istuttanut yhteen paikkaan ne on niin kauniita runsaasti kukkiessaan. Minulla on mansikkamaan päällä kehikot ja reunoissa aita. Laitan postauksen siinä vaiheessa kun marjat alkaa kypsyä ja lintujen pääsy pitää estää. Hyviä istutus puuhia sinne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi kesä on vasta alussa, vielä ehtii laittaa hyötytarhaakin. Ehkä minäkin siirrän nuo kullerot yhteen paikkaan. Helpottuu nurmenleikkuukin, kun ei tarvitse joka puolella varoa tuhoamasta koristekasveja. Mansikkamaasi kuulostaa käytännölliseltä. Jään mielenkiinnolla odottamaan mansikkapostaustasi. Kiitos, samoin sinne mukavia puutarhapuuhia!

   Poista