lauantai 25. kesäkuuta 2022

Juhannusaamun mökkimatka

Pyöräilin tänä aamuna mökille ruokkimaan eilen talvihoidosta palanneet kanat. Rakastan mökkimatkaa erityisesti aamuisin. Mökkitiellä on taianomainen tunnelma, kun aamukaste kimmeltää auringossa. Tänä aamuna olin tosin hieman myöhässä, sillä en muistanut laittaa itselleni ollenkaan herätystä. Viime kesänä tapanani oli käydä laskemassa kanat kopista aitaukseen aamukuuden jälkeen, ja samaa tapaa oli tarkoitus jatkaa nytkin. Tänään heräsin kuitenkin vasta seitsemältä. Mitä aikaisempi aamu, sitä kauniimpi mökkitiemme on, erityisesti usvaisina aamuina.

Seitsemän jälkeen oli vielä kasteista, mutta aurinko loisti jo korkealla.

Kanat olivat tyytyväisiä päästyään pois kopista. Laitan ne öiksi koppiin, jotta ne saavat rauhoittua nukkumaan vähän hämärämpään paikkaan ja kokevat ehkä olonsa turvallisemmaksi. Illalla ne olivatkin jo itse kömpineet koppiin, kun menin laittamaan niitä yöpuulle. Viime kesänä minulla oli tapana pitää niitä päivisin irti ulkona ollessani itse paikalla. Nyt ne saavat kuitenkin viettää ainakin pari viikkoa aitauksessa, sillä ne ovat talvihoidon aikana hieman villiintyneet. Kunhan ne taas kesyyntyvät ja tottuvat meihin hoitajiinsa, pääsevät ne nauttimaan välillä vapaudesta.

Tässä on meidän juhannusneitomme.

Juhannusruusuksi olettamani ruusu kukkii keskikesän juhlan kunniaksi mökin nurkalla. Sen tuoksu on huumaava. Juhannusruusu on minulle ruusuista rakkain mummolamuistojeni vuoksi.

Myös ötökät pitävät ruususta.

Unikot ovat nyt kukkineet ehkä noin viikon. Nekin ovat hurjan kauniita, vaikken niin suuresti välitäkään niiden väristä.

Mökin unikot ovat räiskyvän oransseja.

Akileijojen sävyt ovat enemmän mieleeni. Etenkin hempeänvaaleat sävyt miellyttävän minua.

Tässä akileijassa on sievä aavistus vaaleanpunaista.

Mökin kurjenpolvet kukkivat myös suosikkisävyissäni.

Ihanan värinen kurjenpolvi taustanaan sininen akileija ja jokin saniainen

Päätin kerätä kuvien muodossa seitsemän juhannuskukkaa. Istutettuja kukkia en kelpuuttanut mukaan. Luonnonkukkia löytyi rutkasti, joten valikoin tähän seitsemän onnistuneinta kuvaa. Osa löytyi mökin pihapiiristä, osa mökkitien varrelta. En ole kovin haka luonnonkasvien tunnistuksessa, joten kuulen mielelläni, osuuko seuraavat lajiveikkaukseni oikeaan.

Olisiko tämä pieni kaunotar jokin tädyke, ehkä nurmitädyke?
Metsä- eli ahomansikan sentään tunnistan.
Tässä lienee koiranputki
Nämä söpöt pikkukukat kuuluvat kaiketi puolukalle.
Jokin ohdake (mutta mikä?) tien varressa maistui ötököille.
Niittyleinikkiä kasvaa melkein joka puolella.
Tyviruusukkeesta perusteella mietin, olisiko tämä jokin keltano.

Tyttäreni keräsi eilen tyynynsä alle seitsemän kukkaa. Maikki Harjanteen Pikku Minttu -kirjan mukaan silloin voi toivoa jotain ja toive toteutuu, mikäli sitä ei paljasta muille. Muistikohan tyttäreni toivoa ja toteutuikohan hänen toiveensa?

Tyttäreni juhannuskukat

Toivon tämmöisiä rauhallisia kesäaamuja rutkasti lisää. Ne hellivät mieltä, tuovat energiaa päivään ja pursuavat onnellisuutta.

Toivottavasti sinulla oli yhtä ihana juhannusaamu!16 kommenttia:

 1. Ihanan tunnelmallinen mökkitie ja huippua, että mökillä voi käydä pyörällä!
  Kauniit kukat niin puutarhassa kuin luonnossakin, ja söpö tyttären kimppu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ihan parasta, että mökki on pyörämatkan päässä. Nautin suuresti jo pelkästä matkasta mökille. :)

   Poista
 2. Ihanan lähellä oleva mökki. Ei tartte istua autos tuntitolokulla. Meillä oli tarkootus laittaa tänä kesänä kanoja, mutta nii se jäi. Pitääs saara päätetyksi mihinkä ne laitettaas. Ehkä joku vuasi. Ihana pikkukimppu flikalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lyhyt mökkimatka on onni. Kesäisin mökki onkin kuin toinen koti, jonne voi hurauttaa hetkessä. Kanat ovat mukavia otuksia, suosittelen lämpimästi. Ei tosin kannata tehdä samaa virhettä kuin me ja rakentaa aitausta kohtaan, johon lumet tippuvat katolta... Katsotaan säilyykö aitauksemme ensi talvena ehjänä, kun nyt korvasimme kattoverkon talveksi pois otettavalla pressulla. Viime talvena katolta pudonneet lumet ja niiden mukana tulleet tikkaat hajottivat kana-aitauksen katon ja hieman sen oveakin.

   Poista
 3. Ihanaa, että pääset mökille pyörällä. Sellainen mökkimatka on oikein sopiva ja tiekin on noin kaunis kaikkine kukkineen. Söpöt kanat teillä!
  Meilläkin oli kanoja lasten ollessa pieniä. Ne olivat niin kesyjä ja kulkivat vapaana puutarhassa ja iltaisin marssivat peräkkäin orrelle nukkumaan - aina samaan aikaan. Hyvää juhannussunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mökkimatka on ihana, samoin kanat. Suloisia kanamuistoja sinulla. Meilläkin kanat olivat viime kesänä kesyjä ja saivat olla valvovan silmän alla vapaasti pihalla, mutta talven aikana niistä on tullut arempia. Onneksi ne ovat nyt jo muutamassa päivässä kesyyntyneet melko paljon. Juhannusiltana kana-aitauksen liepeillä pyörineet ketut tosin saavat harkitsemaan tarkkaan, uskallanko jatkossa pitää kanoja vapaana.

   Poista
 4. On varmasti todella nautinnollista ja ihanaa pyöräillä aikaisin aamulla tunnelmallista mökkitietä.
  Kauniisti kukkivia kesäkukkia ja suloinen pieni juhannuskimppu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mökille pyöräily on yksi parhaita tapoja aloittaa päivä. Ainakin, jos ei sada kaatamalla. :D

   Poista
 5. Oletpa aamuvirkku, jos jo kuudelta olet yleensä mökille pyöräilemässä. Mökin pitäisikin olla juuri tuollaisen kävely- tai pyöräilymatkan päässä, että sinne olisi helppo mennä ja myös päästä tarvittaessa pois. Silloin siellä tulisi käytyä useammin kuin monen sadan kilometrin päässä.
  Toivottavasti tyttäresi muisti toivoa jotain kivaa ja toivottavasti hänen toiveensa toteutuu :) Kivaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En varsinaisesti ole aamuvirkku, mutta saan itseni aikaisin ylös jos siihen on riittävän hyvä syy. :D Lyhyt mökkimatka mahdollistaa monenlaisia asioita. Eipä tulisi pidettyä kanoja tai kasvatettua paljoa hyötykasveja, jos mökkimatkaan menisi tunti tai useampi. Kiitos!

   Poista
 6. Ihana on mökkitiesi ja harvat tekevät enää juhannustaikoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on! Juhlaperinteet on mukavia. Kiva, kun lapsetkin innostuvat niistä.

   Poista
 7. Oi mikä mökkimatka ja nuo kanat ovat ihania :)

  VastaaPoista
 8. Voi miten ihanalta mökkimatkasi näyttää! Lähellä oleva mökki on kyllä luksusta, kun ei tarvitse käyttää aikaa matkoihin ja voi käydä useastikin vain piipahtamassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö näytäkin! Niin on, on ihana päästä vaikka päivittäin edes pieneksi hetkeksi mökille. Mökkikäynti tuo aina hyvän, rauhaisan mielen.

   Poista