torstai 9. kesäkuuta 2022

Lapsuuden kodin kukkasia

Vierailin viikonloppuna pitkästä aikaa vanhempieni luona lapsuuden kodissani. Narsissit ja tulppaanit kukkivat siellä kadehdittavan upeasti.

Ihana narsissirypäs

Nyt, kun omassa pihassani on käynyt narsissikato, näyttävät narsissit muiden pihoilla entistäkin ihanammilta. Taidan ensi syksynä istuttaa ainakin jokusen narsissin. Tuollaisena ryppäänä ne näyttävät mielestäni valloittavilta.
 
Myös läheltä katsottuna narsissit ovat hurmaavia.

Unohdin katsoa vanhempieni luona olevasta puutarhavihkostani heidän pihaansa istuttamieni kasvien tarkemmat tiedot, kuten nimet ja istutusajat, joten tästä tulee nyt kuvapainotteinen päivitys.
 
Köynnöshortensia kasvaa hitaasti mutta varmasti.

Köynnöshortensian istutin koira-aitauksen viereen muistaakseni vuosi tai kaksi sitten. Vaikka se kasvaakin hitaasti eikä sen alustaa ole kitketty, se näyttää voivan ihan hyvin. Hidas kasvu on ilmeisesti köynnöshortensialle ominaista.

Toisella puolella aitausta kasvaa köynnösruusu.

Köynnösruusun istutin mielestäni samana vuonna kuin köynnöshortensian. Sekin näyttää hyvinvoivalta. Valitettavasti en muista sen lajiketta. Täytyy tarkistaa se seuraavalla kotipaikkavierailulla puutarhavihkostani.

Metsänreunan laatikossa kukkivat muun muassa helmililjat ja pikkusydämet.

Metsä on todella kaunis tausta kukkapenkeille. Harmaantuneet kasvilaatikot istuvat mielestäni hyvin suomalaiseen metsämaisemaan. Olisipa ihana, jos mökkitontillamme kasvaisi joskus yhtä komea metsä. Sieltä metsä oli vasta kaadettu, kun ostimme mökin, joten kunnollista metsää saa odotella joitain vuosikymmeniä.

Kukkien seassa huomasin oletettavasti kangasperhosen.

Tulppaanit kukkivat erityisen komeasti ja osa niistä oli aivan valtavia. Tulppaaneja on ensi syksynä ihan pakko istuttaa mökille oikein runsaasti. Pitää vain keksiä niille sopiva paikka. Varsinaisen oleskelupihan puoli olisi varmasti paras, sillä siellä on kaikkein kuivinta. Tulppaaneille tahdon tarjota parhaat mahdolliset kasvuolosuhteet, ne ovat niin ihania.

Katsokaa nyt, mitä kaunottaria!

Nuo kirkkaanpunaiset taitavat olla lajiketta 'Apeldoorn' ja keltaiset lajiketta 'Golden Apeldoorn'. Molemmat ovat tunnettuja kestävyydestään.

'Apeldoorn' & 'Golden Apeldoorn' lähikuvassa

Kasvimaa on puolestaan puoliksi mansikoiden valtaama. Toiselle puolikkaalle vanhempani olivat tainneet kylvää vastikään porkkanaa ja hernettä. Viherherukka kasvaa muhkeana kasvimaan takana. Siinä oli myös runsaasti kukkia, joten tiedossa on kaiketi hyvä marjavuosi.

Mansikat ovat vallanneet kasvimaan.

Vein kotoa ylimääräiset istukasperunat ja -sipulit vanhemmilleni, sillä olin reilusti yliarvioinut oman tarpeeni. Kuulin, että sipulit oli jo käyty istuttamassa isäni kotipaikalle, ja perunatkin on kaiketi tarkoitus istuttaa sinne. Tällä kertaa vierailuni vanhempieni luo oli niin lyhyt ja täynnä puuhaa, etten itse ehtinyt tehdä kasveille yhtään mitään. Jospa seuraavalla visiitillä saisin edes kitkettyä hieman rikkaruohoja.

Aurinkoista viikon jatkoa!

6 kommenttia:

 1. On kyllä komiat tulput! Mettänreunan laatikko on nii sävysävyhyn kuusen rungon kans.

  VastaaPoista
 2. Kauniit tulppaani- ja narsissimättäät.

  VastaaPoista
 3. Ihania narsisseja niitä minäkin haluaisin mökkipihalle mutta ne eivät jostain syystä viihdy. Olen muutamana vuonna yrittänyt istuttaa niitä mutta ei nyt luovutan toistaiseksi. Tulppaaneja sensijaan istutan varmasti lisääkin ne menestyvät. Rikkaruohoja en minäkään ole oikein kerkinyt kitkeä mutta onneksi eivät karkaa minnekkään 🤗😁
  Kaunis on tuo metsänreunan penkki.
  Hyvää juhannusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi, ettei narsissit viihdy mökillänne. Mutta onneksi tulppaanit viihtyvät, niissä kyllä riittää valinnanvaraa. Minä jo katselin ensi syksyä varten kukkasipuleita netistä. En sentään vielä tehnyt tilausta, vaikka naputtelinkin jo huvikseni suosikkejani ostoskoriin. Ei kyllä suuresti harmittaisi, vaikka rikkaruohot pakkaisivat kimpsunsa ja kampsunsa ja muuttaisivat omatoimisesti pois kukkapenkeistä. :D Kiitos!

   Poista