keskiviikko 30. maaliskuuta 2022

Haaveissa ruiskaunokkiniitty

Olen jo pitkään haaveillut ruiskaunokkipellosta. Nyt olen ottanut ensimmäiset konkreettiset askeleet haaveen toteuttamiseksi. Tilasin nimittäin Exotic Gardenilta kuusi pussia ruiskaunokin siemeniä. Valitsin erilaisia sekoituksia, koska en osannut päättää vain yhtä väriä.

Vaaleanpunainen sekoitus 'Classic Romantic' oli tarjouksessa, joten tilasin sitä kolme pussia. Yhdessä pussissa on noin sata siementä.


Sinistä 'Classic Fantastic' sekoitusta tilasin vain yhden sata siementä sisältävän pussin. Sininen on ihanan perinteinen ruiskaunokin väri. Jos minulla ikinä on rukiin kasvatukseen sopivaa peltoa, aion kasvattaa ruista ja sinisiä ruiskaunokkeja sekaisin.

Violetit 'Classic Magic' ruiskaunokit ovat nimensä mukaisesti taianomaisen kauniita. Ainakin siemenpussin kyljessä olevan kuvan perusteella osa niistä on tosin yksistään omaan makuuni turhan tummia, mutta seokseen ne tuovat oman, majesteettisen lisänsä. Näitäkin siemeniä on satakunta kappaletta.

Viimeisenä, muttei vähäisimpänä esittelen vielä vanhanajan ruiskaunokin. Tämä on juuri sitä perinteistä sinistä ruiskaunokkia, jollaista ennen vanhaan on lienee nähty kasvamassa ruispelloissa. Vanhanajan ruiskaunokin siemeniä on pussissa peräti viitisensataa.

Viime kesänä kasvatin ruiskaunokkeja toissavuoden tapaan puulaatikossa. Yllä olevassa kuvassa ruiskaunokit kasvavat samassa laatikossa retiisin kanssa. Kauniita ne olivat siinäkin, mutta eivät kyllä vedä vertoja kokonaiselle ruiskaunokkiniitylle.

Aikeeni on perustaa ruiskaunokkiniitty mökillemme. Meillä oli viime kesänä mökillä pässejä, mutta tänä kesänä emme ota kesälampaita, joten pässien aitaus jää tyhjäksi. Sinne on tarkoitus tehdä hyötytarhaa, mutta uskoisin, että osa alasta jää kyllä niitynkin käytettäväksi, ellei hyötytarhani lähde rönsyämään aivan käsistä. Lammastarhan viereiselle alueelle aloittelin jo viime kesänä hieman kukkatarhaa, mutta se on vielä aivan keskeneräinen. Sitäkin on tarkoitus jatkaa tulevana kesänä. Periaattessa niitty mahtuisi sinnekin, mitään kovin valtavaa niittyä kun en ajatellut lähteä käsivoimin perustamaan. Ehkä kasvatan sitä pikkuhiljaa vuosi vuodelta suuremmaksi.


Yllä olevassa kuvassa näkyy osa lammasaitauksestamme sekä viime kesäisistä lemmikeistämme. Kuvasta katsottuna aitaus jatkuu oikealle hieman leveämpänä kaistaleena. Ajatuksenani on perustaa hyötytarha aitauksen oikeaan päätyyn ja ruiskaunokkiniitty vasempaan päätyyn eli tuonne pressukatoksen ympäristöön. Katos on tarkoitus purkaa pois.

Miten tässä oikein malttaa odottaa kevättä ja lapion kanssa urakoimaan pääsyä? Taidan lähteä ulos lapioimaan lumia pois kukkapenkkien päältä. Saanpahan lapiointitreeniä kevättä varten.
 
Viimekesäisen kanakuvan myötä toivotan mukavaa päivää!
Kanat ovat talven hoidossa ja palaavat kesäksi mökillemme.

10 kommenttia:

  1. Oi, ruiskaunokkipelto kuulostaa ihanalta ja eriväriset kukat näyttävät varmasti yhdessä hyvin kauniilta.
    Kivoja lemmikkejä sinulla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö kuulostakin? <3 Kanojen touhuja on mukava seurata. Pässit olivat myös ihanan seurallisia ja kilttejä, mutta ne päätyivät jo ruuaksi.

      Poista
  2. Ruiskukkaniityn toteutuminen on jo hyvällä mallilla noilla siemenilllä. Varmasti siitä tulee kaunista katseltavaa. Minulla on ollut kahtena kesänä ruiskukkia. Suunnittelin laittavani tänä kesänä niiden tilalle jotain muuta, mutta sait ehkä pääni käännettyä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä noilla jonkinlaisen niityn luulisi saavan aikaan. Loppu taitaa olla enää kiinni siitä, miten ison alan puutarhuri jaksaa niille muokata. Ruiskaunokit ovat niin kivoja, että pitäähän niitä joka kesä olla edes vähän. ;)

      Poista
  3. Huijui, miten ihania ruiskukan värejä! Oi kuinka noista tulisi kaunis.
    Söpöt ovat myös kesälemmikkinne untuvapöksyineen.
    Hyvää kasvua kasvimaalle ja niitylle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei noista väreistä pystynyt valitsemaan vain yhtä. Kiitos!

      Poista
  4. Minä olen myös aina rakastanut ruiskaunokkeja hieno idea tämä niitty. Nyt tuohon on myös mukava aloitella hyötykasveja ja muuta. Pelkään pahoin että se voi ryöstäytyä käsistä. Ja hyvä että se on aidattu valmiiksi. Ei pääse puput eikä peurat. Meillä on myös mökillä aidattu puutarha noin vähän yli kuusisataa neliötä. On kaikenlaista hyötykasvia ja marjapensaita, kirsikkaa, omenapuita, päärynä ja luumupuuta mansikkaa, vadelmaa ja pensasmustikkaa, raparperiä ja yrttejä. Luettelin siksi että huomaisit mihin tämä voi johtaa 😁. Olen ajatellut myös istuttaa sinne sellaisia perennoja ja sipulikasveja mitä pitäisi varjella joutumasta muiden suuhun. Pari koristeomenapuuta olen myös istuttanut. Jäänkin seurailemaan sinun puuhiasi ja liityn lukijaksi. Minulla on myös puutarha blogi mutta talvella kun puutarha hiljenee niin postaan käsitöistä, sisustuksesta ja leipomisesta. Minä huomasin että meillä on samanlaisia puuhia molemmilla kahdessa paikassa. On rivarinpihalla ja mökkipiha. Tervetuloa kurkkaamaan minunkin blogiani jos vaikka kiinnostaisi jatkossakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Listauksesi sai aikaan pientä hihittelyä, nimittäin mielessäni olen jo suunnitellut hyötytarhaan myös hedelmäpuita ja marjapensaita. :D Itse asiassa tuolla on valmiina viinimarja- ja karviaispensaita, ne vain vaativat hieman kunnostusta, sillä piha oli pahoin heinittynyt ja pusikoitunut, kun ostimme mökin. Tervetuloa blogini lukijaksi! <3 Käynkin samantien kurkkimassa sinun blogiisi, uskon että löydän sieltä mukavaa luettavaa. :)

      Poista
  5. Meillä oli myös marjapensaita ja joitakin muita kun ostimme tämän ja oli myös todella huonolla hoidolla mökki niinkuin piha alueet. Olemme käsi pelillä puutarhan raivanneet. Marjapensaat saa mukavasti uusittua kunhan ei liikaa kerralla poista oksia. Mieheni kotona on yli seitsemänkymmentä vuotta vanhoja marjapensaita ja ovat edelleen tuottoisia ja voimissaan. Mukavaa että liityit lukijaksi. Ollaan kuulolla molemmin puolin 🤗

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mekin ollaan pikkuhiljaa käsipelillä raivattu mökkipihaa. Pahimmat roinat ollaan saatu raivattua pois, tosin vanhan navettarakennuksen takana on vielä kasa autonrenkaita ja muuta rojua. Nyt on kuitenkin jo huomattavasti paremmat mahdollisuudet päästä itse puutarhan kimppuun. Viime kesänä sitä jo vähän aloittelinkin. Täytyy alkukesästä maltilla katsoa, missä kunnossa marjapensaat ovat. Viime kesänä ne tulivat hieman pässien syömiksi ja jonkun huonokuntoisimman raivasin pois. Joitain marjoja ne kuitenkin tekivät, joten eiköhän niistä saa vielä oikein kelvolliset. Kuulumisiin! :)

      Poista