torstai 24. maaliskuuta 2022

Alkuvuoden kylvöt

Päätin, että tänä vuonna ihan tosissani yritän pitää taimimäärän pienenä. Toistaiseksi olen onnistunut siinä kohtuullisesti.

Pyrin olemaan ostamatta tänä vuonna uusia kukkien siemeniä, sillä minulla on niitä niin paljon varastossa. Osa siemenpusseista on tosin pyörinyt laatikoissani vuosikausia, joten voi olla ettei siementen itävyys ole enää järin hyvä. Hyötykasvien kohdalla olen tehnyt poikkeuksen, koska tarvitsin ehdottomasti ainakin uusia tomaatinsiemeniä. Poikkeuksen tekivät myös ruiskaunokin siemenet. Tilasin niitä Exotic Gardenilta monta pussia, sillä ajattelin yrittää pienen ruiskaunokkiniityn kasvatusta tänä kesänä.

Aloitin kylvöt tammikuussa omasta pihasta kerätyillä orvokin siemenillä, oman pihan paprikalla, idänunikolla sekä baby leaf -salaatilla. Idätin myös mangon siemenen kosteaan talouspaperiin käärittynä pienessä muovirasiassa. Sitä en tosin varsinaisesti laske tammikuun kylvöihin vaan pidän sitä erillisenä kokeiluna ja kerron siitä tarkemmin erikseen, mikäli sen kasvatus onnistuu.
 
Orvokin taimet viihtyvät minikasvihuoneessa.
 
Orvokit lähtivät kasvuun hyvin. Koulin taimet jo kertaalleen, ja nyt ne odottavat uudelleen siirtoa isompiin ruukkuihin.
 
Orvokin taimet ovat kasvaneet hyvin ja kaipaavat jo isompia ruukkuja.

Paprikan siemenistä kolme iti, mutta onnistuin tappamaan kaksi tainta kuivuuteen. Viimeinen taimi on sentään hengissä ja vaikuttaa muuten hyvävointiselta, mutta yhdessä lehdessä on muutama reikä. Lieköhän asialla joku pikkuruinen ötökkä..? Täytyy ottaa taimi vähän tarkempaan syyniin.

Ainoa paprikan taimeni, vaurioitunut lehti vasemmalla
 
Idänunikot ja baby leaf -salaatti eivät valitettavasti lähteneet ollenkaan itämään.

Helmikuu jäi kylvöjen osalta miltei välikuukaudeksi. Löysin kuitenkin pussin syksyllä unohtamiani tulppaanin sipuleita ja istutin niitä muutamaan ruukkuun. Yhteen ruukkuun kylvin lisäksi pikkuköynnöskrassia 'Castanets'. Köynnöskrassi on jo hyvässä kasvussa, mutta tulppaaneista ei näy toistaiseksi mitään. Voi olla, ettei viileä saunan lattia ollut niille riittävän kylmä paikka, ne kun taitavat vaativat kylmän jakson ennen kasvua.

En saanut köynnöskrassista 'Castanets' millään hyvää kuvaa,
mutta taimien nopean kasvun näkee sentään tästäkin.


Tässä kuussa istutin mangon siemenen multaan. Lisäksi kylvin tomaattia 'Tigerella', lyhtykoisoa, maurinmalvaa ja kelloköynnöstä. Istutin myös daalian 'Edinburgh' juurakon ruukkuun. Olen yrittänyt sen kasvatusta aiemminkin, mutta silloin sen kukka taisi olla jotain ihan muuta lajiketta kuin 'Edinburgh'. Toivottavasti sen kasvatus nyt onnistuu, ainakin pieni verso puskee jo mullasta esiin. 
 
Pienestä ne daaliatkin ponnistaa. Olisikohan tässä viimein ihan oikea 'Edinburgh'?
 
Myös tomaatti ja yksittäinen maurinmalvan siemen ovat itäneet. Pari tomaattia koulin jo turvenapeista omiin ruukkuihinsa. Loput odottavat vielä kärsivällisinä turvenapeissaan. Tomaatin taimien varret tuppaavat minulla aina venymään turhan pitkiksi kasvivaloista huolimatta. Onneksi ne voi koulinnan yhteydessä istuttaa aiempaa syvemmälle.
 
Koulittujen 'Tigerella'-tomaattien miltei kymmensenttisiksi
venyneet varret on piilotettu mullan sisään.

 
Yhden lyhtykoison siemenen saattaa juuri ja juuri erottaa itäneen, loput pitävät minua vielä jännityksessä. Kelloköynnös ei ole vielä näyttänyt pienintäkään kasvunmerkkejä. Vähän epäilen, etteivät sen siemenet enää ole itämiskelpoisia.

Kun oikein tihrustaa, saattaa huomata lyhtykoison siemenen itävän.

Tälle kuulle on vielä kylvöhommia tiedossa. Ostin pussin tomaatin 'Tiny Tim' siemeniä. Olen kasvattanut sitä aiemminkin. Haaveilin jostain uudesta lajikkeesta, mutta terveysvaivan vuoksi olin hetken lepopakossa ja kun lopulta pääsin liikenteeseen, oli turvauduttava Prisman siemenvalikoimaan.

Toivotaan että tämän vuoden tomaattisato on yhtä runsas kuin kuvassa.
 
Lisäksi vanhoista siemenistäni aion vielä kylvää ainakin kiinanasteria, purjoa ja tuoksuhernettä. Kiinanasteria kokeilin kasvattaa jo joskus nuoruudessani ja se jäi mieleeni erityisen kauniina syysleikkokukkana.

Kiinanasterit ovat mielestäni todella kauniita.

Kohta pääseekin sitten jo kääntämään katseet huhtikuun kylvöihin. Minulla ei itse asiassa ole kovin montaa kylvettävää ensi kuulle. Toivottavasti silloin pääsisi jo pihahommiinkin (siis muihinkin kuin lumen ja jään tuhoamiseen takapihalta), muuten käy vielä niin, että hankin tylsistyksissäni lisää siemeniä...

Aurinkoa ja iloa päivääsi!

6 kommenttia:

  1. Onhan siellä jo vihreää näkyvissä - ja on täysin mahdollista, että kelloköynnökset ja joku muukin laji vielä herää mullan pinnalle. Toivon onnea kaikille kylvöillesi ja taimien kasvulle.
    Kuvasta ei oikein osaa päätellä, onko paprikan lehdessä vaivaa. Mahdolliset tuholaiset varmaan paljastuvat aika nopeasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Vielä ehtii loputkin siemenet itämään, ja jos eivät idä niin jääpähän enemmän tilaa seuraaville kylvöille. Täytyy ottaa tarkempia kuvia paprikasta, jos taimi menee huonompaan kuntoon enkä löydä sille syytä.

      Poista
  2. Paljon jo kaikkea kivaa sinulla kasvamassa.
    Näyttäisi hieman siltä, että paprikan lehdessä olisi kirvan vioitusta. Vaikea hieman sanoa pelkän kuvan perusteella.
    Mukavia hetkiä taimien parissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tutkinpa tänään paprikan sekä muutkin taimet ja huonekasvit mahdollisten kirvojen varalta.

      Poista
  3. Löytyyhän sieltä taimia. Ihan hyvä vain, jos niitä ei ole liikaa vielä tässä vaiheessa, nimim. kokemusta on :D
    Kaivapa tulppaaniruukullesi varjoisaan kohtaan hankeen monttu ja hautaa se sinne. Tulppaani tosiaan tarvitsee kylmää kasvuun lähtöönsä ja saunan lattia tuskin on teilläkään kovin lähellä nollaa astetta. Hyvällä tuurilla loppukevät riittää kylmäkäsittelyksi.
    Mangosta tulee ihan hauska huonekasvi. Sillä on kauniin kiiltävät, melko kookkaat lehdet. Avokadon tapaan se on luonnossa kookas puu, joten se vaatii latvomista, jotta tuuheutuisi ja aika suuren ruukunkin. Meillä oli sille liian pimeää, joten viskasin noin kolmen vuoden kasvattelun jälkeen menemään, mutta tulipahan kokeiltua.
    Kivoja hetkiä niin kylvöjen kuin taimienkin parissa! Toivottavasti päästään pian ihan oikeisiin puutarhatöihinkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä, minäpä kokeilen kaivaa tulppaaniruukut hankeen. :) Kiva kuulla sinun kokemuksistasi mangon kasvatuksesta. Täytyy muistaa latvoa mangoani, mikäli saan sen kasvamaan, ja varata sille jokin valoisa paikka. Kiitos, ja toivotaan tosiaan että pian pääsisi puutarhahommiin. Tälle päivälle luvattiin räntäsadetta, mutta täällä tulee onneksi nyt ihan puhdasta vettä. Jospa se sulattaisi vanhoja lumia pois. Toivossa on hyvä elää.

      Poista