perjantai 1. syyskuuta 2023

Tänään

Niin vain kesä meni että hujahti. Piti oikein katsoa, milloin olen viimeksi päivittänyt blogia. Toukokuun neljästoista! Sen jälkeen olen aloittanut muutamaa blogikirjoitusta, mutten ole saanut yhtäkään valmiiksi. Puutarhapuuhat ovat edenneet vähän samaan malliin. Aikaa on rajallisesti ja vauva rajoittaa sitä entisestään. Lisäksi (tai siksi) olen ollut väsynyt ja alavireinen.


Tarkoitukseni ei ollut kuitenkaan kirjoittaa valitusvirttä aikaansaamattomuudestani vaan ylistää tätä päivää. Juuri nyt on ihan hyvä. Olen vielä kuukauden vapaalla ja ehdin hyvin saatella puutarhojani talvilepoon ja nauttia niiden syysasusta.

Ruusut ovat nyt koreimmillaan. Kuva ei tosin tee niille oikeutta.

Kotipihalla etupihalta takapihalle siirtämäni ruusut antavat nyt parastaan. Olen siis saanut sentään jotain aikaiseksi pihallamme, mutta muutoksista kerron tarkemmin joskus toiste. Nyt nautitaan hetkestä.

Voiko somempaa näkyä ollakaan?

Vaaleanpunaiset sävyt ovat suosikkejani. Mieleni liittää syksyn oranssin, keltaisen ja punaisen sävyihin, mutta puutarhani haluan olevan mahdollisimman hempeä vuodenajasta riippumatta. (Etupiha on poikkeus, siellä keltainen on ottanut vallan käytännön syistä (=en raaski luopua pörriäisten ja lintujen rakastamasta nauhuksesta).) Vaaleanpunaiset ruusut ovat ihan ylisöpöjä.

Onko tämä kuitenkin jopa somempi kuin edellisen kuvan ruusu?
No vähintään yhtä soma.

Yksi liljakin vielä kukkii voimakkaan pinkein kukin. Muistiinpanojen mukaan sen pitäisi olla 'Tiger Edition', mutta ei kyllä siltä näytä. Pöh! Muutenkin tuntuu, että olen saanut tänä vuonna ihan eri liljoja kuin paketit ovat lupailleet. No mutta kukkiipahan sentään jotain, olkoonkin sitten räikeämmän pinkkiä kuin odotin.

Keijun on hyvä levätä liljojen kupeessa.

Jokunen daalian nuppukin löytyy. Yksi jopa näyttää siltä, että se voisi ehkä joskus suhtkoht lähiaikoina aueta. Muistiinpanoni ovat daalioiden osalta vähän vajavaiset, mutta ilmeisesti kukkaan olisi tulossa 'Edinburgh'. Nuppu ei kyllä mielestäni oikein viittaa siihen suuntaan.

Daalian nuppu on vielä aika tiiviillä kerällä.

Toivotaan auringonpaistetta, jotta nuput ehtisivät vielä aueta! Myös syyshortensia 'Vanille Fraise' on vielä nupullaan.

Ihanaa, että kukintakausi vielä jatkuu esimerkiksi syyshortensian muodossa.

Vekara-Varkaus -tapahtumassa sai yhdellä tapahtumapisteellä koristella kasveilla tuolin. Lapseni halusivat viedä koristelemansa tuolin kotiin, ja siihen se jäi takapihalle nököttämään. Suurin osa kasveista on kuihtunut jo aikaa sitten, mutta hauskasti pari pikkuruisissa ruukuissa olevaa tulilatvaa näyttävät vielä olevan hengissä.

Toinen tulilatvoista jopa kukkii edelleen.

Ruukussa nuppuja puskee edelleen myös onnistuneesti sisätiloissa talvettamani verenpisara. Siirto murtumispisteessä olevasta kiulusta tavalliseen ruukkuun ja sisälle on ehkä lähiaikoina edessä.

Verenpisaran nuppu on nätti kuin karkki.

Etupihalle mennessä syysleimut kukkivat. Ne ovat aiempien asukkaiden perua, joten lajikkeista minulla ei ole tietoakaan.

Valkoinen leimu on ihanan raikas!

Vastaavan väristä syysleimua kasvaa entisenkin kotimme pihalla.
Sekin oli sen kodin entisten asukkaiden laittamaa, joten senkään lajikkeesta ei ole tietoa.

Romanttisen vaaleanpunainen tunnelma vaihtuu pirteään keltaiseen takapihalta etupihalle siirryttäessä. Etupihan ruukuissa kukkii vielä miljoonakellot, orvokit ja marketta.

Etupihalle väriä tuovat ruukkukukat sekä maahan unohtunut omena.
Kohta vien sen kanoille ja ehkä kuvaan samalla vähän mökkipihan tunnelmia.
Näissä orvokeissa on juuri niitä perinteisenä pitämiäni syksyn sävyjä.
Etupihalle ne sopivat mainiosti.

Etupihan ruukkuistutukset ovat kaikki seinän vierustalla (lukuun ottamatta tyttären ilmaiseksi saamia hortensioita, joiden vaaleanpunaiset ja siniset kukat ovat jo aivan lakastuneet). Keltaiset värit sointuvat mielestäni oikein hyvin punaista seinää vasten ja oranssit sävyt taas ovat seinän kanssa mukavassa harmoniassa. Ihan hyvä pakon sanelema väriteema siis!

Miljoonakellon keltainen erottuu hyvin punaista seinää vasten.
Tällä ruusulla on aivan hurmaavan keltaiset kukat.
Nyt se ei kuki, mutta nuppuja riittää. Ehtivätköhän ne aueta?

Ainoassa parvekeruukussa sinertävänsävyiset orvokit ovat vielä voimissaan. Leikkasin ne kertaalleen alas. Vaaleankeltaiset orvokit eivät enää alasleikkuun jälkeen kukkineet kummoisesti, joten siirsin ne jo jokin aika sitten kukkapenkkiin.

Orvokkien alla ruusu ja kärhö odottavat maahan istutusta.
Ovat odottaneet jo aika tovin. Olisiko tässä viikonlopulle sopiva puuha?

Kun näitä kuvia katselee, niin onhan täällä kukassa vaikka mitä. Taidankin juhlistaa viimeistä vapaakuukauttani päivittäisillä, rauhallisilla puutarhakierroksilla.

Suloista syyskuuta!

10 kommenttia:

 1. Hianosti ruusut kukkiivat ja hauskasti lilija lähentelöö enkeliä. Hiano, oli nimi mikä hyvänsä. Keltaane ei oo suasikkifärini, mutta punaasen tuvan färihin se sopii ku nakutettu. Sullon ollu tänä kesänä käret täynnä muuta touhua, puutarhan vuaro tuloo myähemmin, joten nauti loppulomasta ja kukkivista kasviista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, yritän nauttia! Olen kanssasi ihan samalla linjoilla keltaisen suhteen.

   Poista
 2. Ihania ruusuja. Tuo neljännen kuvan ruusu on suosikkini. Jotenkin niin herkkä ja kaunis.
  Vauva-arki on aina hektistä, mutta ainutlaatuista. Siitä kannattaa nauttia. Puutarha kyllä odottaa ja kuten Navettapiika tuossa edellä mainitsikin, sen vuoro tulee myöhemmin.
  Mukavaa syyskuuta ja antoisia hetkiä pienokaisen kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia! Minustakin tuo vaalea ruusu on todella kaunis.

   Poista
 3. Ymmärrettävää, ettei kaikkea jaksa ja ehdi tehdä. Todella upeita kuvia olet meille nyt laittanut, kiitos! Onko siis keijun kukkanen lilja? :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin voisi päätellä. :D Kiva, että pidit kuvistani.

   Poista
 4. Kauniita ruusuja ja verenpisaran nuppu on todellakin kuin karkki.
  Vauva on vain hetken pieni. Nauti ajasta hänen kanssaan. Puutarhalle on varmasti ensi kesänä aikaa entistä enemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet ihan oikeassa, nyt kannattaa nauttia vauva-ajasta. Puutarha on vastassa ensi kesänäkin.

   Poista
 5. Paljon vielä on sinullakin kaikenlaista kukassa. Neloskuvan ruusu on suloinen, tosin kolmonen on erityisen kauniin värinen. Ja miten söpösti liljat nojailevat keijukaiseen.
  Vauva-arki vie usein ajan lisäksi myös voimat. Teillä on pari isompaakin lasta, jotka vaativat myös huomiota, joten älä suotta pode huonoa omatuntoa, jos blogi vähän jää jalkoihin. Puutarhakin pärjää omillaan parin kesän yli. Täällä me lukijat odottelemme, kun sinulla on joskus aikaa kertoa puutarhakuulumisia :)
  Kivaa ja rentouttavaa viimeistä vapaakuukautta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos lohduttavasta kommentistasi! Blogille ja puutarhalle löytyy varmasti paremmin aikaa joskus tulevaisuudessa.

   Poista