maanantai 4. syyskuuta 2023

Paluu kevääseen: tulppaanitulitusta

Koskapa en päivittänyt blogiani kesän aikana, on kuvia ja tarinoitavaa kertynyt pitkältä ajalta. Palataanpas nyt yhteen kevään kohokohdista: tulppaanikauteen.
 
Tulppaanit 'Candy Prince' aloittivat tulppaanikauden.
Kuva on otettu 25.5.2023
 
Keväällä mieleni kulkee joka vuosi hyvin samaa rataa. Ensin totean, että pitäisi panostaa alkukevään kukkijoihin. Seuraavassa hetkessä tuumaan, että r-a-k-a-s-t-a-n tulppaaneja, eikä niitä voi koskaan olla liikaa, tai edes tarpeeksi. Molempia siis selvästi tarvitaan, mutta nyt keskitytään tulppaaneihin.
 
Tämä hempeä kaunotar on Impression-tulppaanisekoituksesta.
Impressionit kukkivat mökillä 27.5.2023.
 
Onneksi istutin viime syksynä tulppaaneja (ja vähän muutakin), vaikka olinkin vasta toipumassa sektiosta. Muuten kirjoittelisin tämän sijaan kaiketi tulppaanien perään haikailevia haikuja.
 
Tämäkin on samasta Impression-sekoituksesta kuin edellisen kuvan tulppaani.
 
 Mökille tein syksyllä varsin kokeilevan sekaistutuksen kukkasipuleilla. Tulppaaneja siellä edusti aiemmin mainitun Impression-sekoituksen lisäksi hieman myöhemmin kukkiva, sähäkän pinkki 'Don Quichotte'. Niitä en ilmeisesti ole kuvannut lainkaan (paitsi aiempina vuosina vanhalla kodillamme, jonne olin istuttanut samaisia söpöliinejä).

Kotipihalla pinkkiä edusti 'Tabledance'-tulppaanit 28.5.2023.
 
Kotipihaan istutin viime vuonna tulppaanien 'Candy Prince' ja 'Tabledance' lisäksi lajikkeita 'Menton', 'Miss Elegance', 'China Town' ja 'Little Beauty' sekä sekoituksen kasvitieteellisiä tulppaaneja. Viimeisenä mainitut eivät tosin joko kukkineet lainkaan tai sitten niissä oli pelkästään 'Little Beauty' -tähtitulppaania, jota olin siis istuttanut ihan erikseenkin.

'Miss Elegance' oli vielä nupullaan 2.6.2023...
...ja kukki muutaman päivän päästä (5.6.) näin sievästi.

 Eleganttien neitien seassa oli pari vähän erikoisempaa yksilöä. Onkohan niille sattunut jokin kehityshäiriö vai ovatko ne jotain ihan omaa lajikettaan..?

Tällainen omituinen tulppaani oli 'Miss Elengace':ien joukossa 5.6.2023.
Harmikseni en ole näköjään ottanut tästä useampaa kuvaa.

Mielestäni noita outoja tapauksia oli kaksi, toista en vaan ole näemmä ikuistanut lainkaan. Nyt en tietenkään enää muista, poikkesiko se jollain lailla kuvatusta yksilöstä. Hauska nähdä, näkyykö tällaisia kukkapenkissä ensi vuonna.

'Menton' on myöskin kuvattu 5.6.2023.

Aloitin tämän postauksen alunperin silloin, kun tulppaanit vielä kukkivat. Onneksi postaus jäi kesken ja onneksi jatkan sitä nyt, kun sipulien istutuskausi on käsillä. Olin nimittäin vähän ajatellut, etten hankkisi tänä syksynä kukkasipuleita, mutta tulppaanikuvia selatessani mieleni on vahvasti alkanut muuttua. Keväällä harmittaa varmasti, jos nyt jätän sipulit hankkimatta ja istuttamatta.

'Tabledance'-joukko edusti upeasti 5.6.2023.

Olen tässä loppukesän aikana käynyt sisäistä keskustelua siitä, kannattaako minun aika- ja motivaatiopulan keskellä hankkia istutettavaa. Pahimmassa tapauksessa sipulit jäisivät istuttamatta tai minä menettäisin viimeisetkin järjen rippeeni niitä istuttaessani.
 
Vaan eikö tällaisen näyn eteen kannata luopua järjen lisäksi
vaikka omaisuudesta, puolisosta ja vasemman käden pikkusormestakin?
Näkymä on kuvattu 11.6.2023.

Alan todella vahvasti kääntyä sille kannalle, että kukkasipulien istutus kannattaa ehdottomasti, vaikka sitten räntäsateessa hampaat irvessä sadatellen. Täytyy vain käydä välillä vilkaisemassa aiempien keväiden kuvasatoa ja jatkaa hommia sitten uudella puhdilla.
 
Suloiset 'Little Beauty' -tähtitulppaanit veivät sydämeni.
Kuva otettu 11.6.2023

Seuraavaksi alankin pähkäilemään, laitanko kukkasipulitilausta tulille, suuntaanko kaupungille katsastamaan kauppojen tarjontaa vai heittäydynkö ihan villiksi ja teen sekä että.
 
Aurinkoista viikon alkua!

10 kommenttia:

 1. Ah, ihana juttu! Tulppaaniaika on niin kaunista, vuoden ihaninta aikaa. Hauskasti kirjoitat, kuinka kaipaat aikaisimpia ja sitten aivan huumaannut tulppaanikaudesta. Paras on tietty hankkia sekä aikaisia sipulikukkia että tulppaaneja.
  Ylen määrin sipulipussien hankinta aiheuttaa kyllä stressiä. Niinpä olen yrittänyt hankkia niitä hyvin maltillisesti. Nyt toin kaupunkireissulta vain noin 7 pussia. Eilen laitoin yhden pussin sipulit maahan, tänään toisen (ne pienet aikaiset kannattaa istuttaakin aikaisin). Sitten myöhemmin tulee kyllä yksi kesällä tehty sipulitilaus, josta tulee aika paljon istutettavaa... mutta siihen asti elän onnellisesti luulossa, että voin istuttaa pussin päivässä ja silloin se ei tunnu kovin raskaalta, etenkin tällaisena aurinkoisena päivänä.
  Toivottavasti löydät sopivan keskitien. Tuo tulppaanien yhteiskuva on tosiaan aivan unelma!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti paras istuttaa sekä tulppaaneja että aikaisia kukkia. Olisi tosiaan viisasta hankkia vain kohtuullinen määrä sipuleita. Kohtuus vaan on asia, jossa minun on vaikea pysyä, kun on kyse kukista. :-D Ehdin jo hämmästellä, etkö tosiaan hommannut kuin seitsemän pussia, mutta olihan sieltä sentään vielä tulossa isompi tilaus. Minä ajattelin tänään käydä kaupoilla, katsotaan tarttuuko sipulipusseja mukaan, ja kuinka paljon.

   Poista
 2. Kaunista tulppaanien kukintaa. Sipulien Istutus on minulle kuin myrkkyä. Istuttaessa kun onnistun aina halkaisemaan useamman maassa jo ennestään olleen sipulin. 🥲🥲

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi ei, entisten sipulien halkaisu vihlaisee varmasti sydäntä! Sipulien istutus on kivaa ainoastaan silloin, kun pääsee aloittamaan aivan uuden istutuksen -eikä aina silloinkaan, jos keli on syksyiseen tapaan kylmä ja kostea.

   Poista
 3. Ihania tulppuja! Mutta en ny ihan nua pitkälle menisi ku sä, että luapuusisin ..... joku roti sentäs pitää olla, vaikka kuinka komiasti kukkiisivat. MUTTA, aina kannattaa istuttaa lisää sipulia, varsinki tulppuja, ku pakkaavat olla nii oikullisia. Kyllä sitä keväällä on vaan nii kiitolline ja hyvillään joka kukkivasta kukasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä joutuisin itsekin pariin otteeseen harkitsemaan ennen kuin luopuisin kaikesta mainitsemastani. :D Kävin tänään ostamassa vähän kukkasipuleita ja nettikauppaan olen jo täytellyt ostoskoria. On se vaan pakko jotain istuttaa ensi kevään iloksi. Tämänhetkinen sade tosin syö istutusmotivaatiota. Jospa huomenna ei sataisi koko päivää.

   Poista
 4. Tekstisi on juuri nyt ajankohtainen, kun mietin hankittavia sipuleita, kiitos! Mentonin värit ovat upeat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, jos postauksestani on sinulle hyötyä. Menton on todella kaunis.

   Poista
 5. Kyllä tulppaaneja pitää laittaa joka syksy lisää, ja niitä aikaisempiakin pikkusipuleita;)
  Minä odotan Hollannin pakettia saapuvaksi ensi viikolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin se taitaa olla, ettei uusia kukkasipuleita ilman mitenkään pysty olemaan. Oih, esittelethän sitten tilauksesi meille lukijoillesikin. :) Minua houkuttaisi kovasti tilata kukkasipuleita ulkomailta, mutta toistaiseksi se on jäänyt vain ajatuksen tasolle.

   Poista