lauantai 9. syyskuuta 2023

Sipulittihan se sitten

Edellisessä postauksessani kerroin pohtineeni, hankinko tänä syksynä lainkaan kukkasipuleita. Nyt voin ilon ja kauhun sekaisin tuntein ilmoittaa, että kyllä hankin. Mitä suurimmin olettamuksin sekä imperfektissä että futuurissa. Aloitetaan imperfektistä ja säästetään futuurit loppuun.

Ensimmäisiä sipuliostoksiani tälle syksylle

Maanantaina tein ostoskierroksen Rustaan ja Hankkijaan. Nappasin mukaani tähtitulppaania 'Persian Pearl', syreenitulppaania 'Lilac Wonder', helmililjaa 'Mountain Lady', kainolaukkaa sekä tulppaania 'Sweet Impression'.

Kainolaukka ja 'Mountain Lady' -helmililja

Tänään piipahdimme koko perheellä Lidlissä. Sieltä löytyi syreenitulppaania 'Tiny Timo', atsurinhelmililjaa, krookusta 'Romance' sekä tulppaaneja 'Yellow Pomponette', 'Blushing Lady' ja 'Crystal Star'. Kaikista en tähän hätään ehtinyt ottaa kuvaa, mutta ainakin keltaisten kukkien istutuksesta ajattelin tehdä jossain vaiheessa erillisen postauksen.

Pikkuruiset Timot pääsivät kuunliljojen väliin.

Keksin oivallisen tavan muistaa, mitä olen mihinkin istuttanut. Nappasin sipulipussin etiketistä kuvan kohdassa, johon olin kyseiset sipulit istuttanut. Nyt ei tarvitse uusia sipuleita istuttaessa pähkäillä aivosolut solmussa, mihin on jo istutettu jotain, ja on myös helpompi etsiä keväällä kasvunmerkkejä oikeasta kohdasta.

Myös toiset pikkutulppaanit 'Lilac Wonder' ja 'Persian Pearl'
päätyivät kuunliljojen kainaloon.

Tulppaanit ja krookukset on vielä istuttamatta. Vauva heräsi päiväuniltaan kesken istutuspuuhieni. Mieheni oli päästävä nurmen leikkuuseen, joten minun oli otettava vauva. Onneksi huomenna on uusi päivä. Ennusteiden mukaan ei pitäisi edes sataa.

Herkullisen värinen 'Sweet Impression' odottaa vielä istutusta.

Sitten syvemmin futuuriin: Hankkijalta aion vielä hakea idänsinililjoja omenapuun alle. Siitä ne saavat levitä rauhassa siniseksi matoksi ympäri nurmikkoa.

Idänsinililjoja kasvaa pihalla jo ennestään siellä täällä.
Tämä kuva on toukokuulta 2023.

Myös tulppaaneja, helmililjoja ja krookuksia tarvitaan lisää. Niitä saatan jopa tilata jostain. Yritän löytää minulle mielekkäämpiä lajikkeita, mielellään mahdollisimman edullisesti. Tulppaaneja minun on tarkoitus istuttaa lisää aiempien tulppaanien ympärille, pionien sekaan sekä etupihan keltaiseen istutukseen. Helmililjoja ja krookuksia istutan puolestaan kuunliljojen väliin. Krookuksille saattaa jäädä tilaa myös etupihan istutukseen, joka on muuten parhaillaan melkoisen mylläyksen alla.

Etupihalla nauhukset saivat tänään seurakseen kiinankärhön ja päivänliljoja.

Kyllähän tässä vaan taitaa taas käydä niin, että kukkasipuliostokset menevät minulla reilusti yli. Sipulialetkin ovat vielä edessä. Niitä on vaikea ohittaa ostamatta mitään. Toisaalta tuntuu, että olen nyt löytänyt jostain uutta puhtia puutarhakauden loppukiriin. Käytettäköön se hyödyksi!

Pirteää päivää (tai aurinkoisia unia, mikäli luet tämän julkaisuajan tapaan myöhään)!
(etupihan nauhus kuvattu elokuussa 2023)

6 kommenttia:

 1. Ihania ostoksia! Sinä olet paljon pidemmällä sipulien suhteen kuin minä. Toivottavasti ehdin pysähtyä miettimään tarpeita, ennen kuin jää kaikki kivat lajit saamatta. Pienten lasten kanssa on puutarhassa työskentelyssä oma haasteensa. Tyttäreni tuskailee samaa kun alle kolmevuotias meinaa karata paikalta ja nelikuinen ei viihdy hereillä ollessaan kuin hetken katsomassa äidin kitkentä. Vatsarepun kanssa voi kävellä, muttei oikein kitkeä ;).
  Minäkin yritän muistaa kuvata sipulipussin kohdepaikassa, mutta aina en muista. Idea on hyvä.
  Keväällä on valtavan paljon iloa jokaisesta sipulista, jonka on maahan kaivanut, mutta näin syksyllä puuha on vähän tylsää.
  Tsemppiä sinulle, katsele kauniita unelmia, jotka saat toteutumaan, kunhan kevät koittaa.

  VastaaPoista
 2. Hyvä :) Kyllä sitä keväällä kiittää ittiänsä, ku sipulikukat kukkii. Kuvaamine on hyvä dokumentoontitapa. Sullahan on hyvä puutarhadraivi päällä. Mä viälä orottelen, yleensä tuloo viälä ennen lumia :)

  VastaaPoista
 3. Puutarhahurmokselle ei voi mitään, kun se on kerran iskenyt :-D

  VastaaPoista
 4. Kaunista kukintaa tiedossa ensi keväänä. 👍❤️

  VastaaPoista
 5. Ihania ostoksia!
  Ja tosi hyvä idea dokumentoida ostoksensa ja vieläpä mistä niitä keväällä odottaa!

  VastaaPoista
 6. Hyvät hankinnat ja suunnitelmat. Erinomainen idea tuo kuvan ottaminen etiketin kanssa. Pystyy uusia sipuleita istuttaessaan vielä helposti varmistamaan, että väritkin sopivat toisiinsa. Minulla on vielä istuttaminen aloittamatta mutta hankinnat sentään aika pitkälti tehtynä. Pirteää päivää! Toivottavasti siellä ei sada vettä niin kuin täällä.

  VastaaPoista