tiistai 10. lokakuuta 2023

Ensilumi

 Ensilumi ei ole se sana, jonka haluaisi kirjoittaa puutarhablogin postauksen otsikoksi, kun on juuri ostanut muutaman pionin juurakon. Pilvet eivät kuitenkaan kysyneet minun mielipidettäni, vaan antoivat ensilumen leijailla puutarhaani lauantain ja sunnuntain välisenä yönä.

Syyshortensia 'Vanille Fraise' ei antanut lumen häiritä kukintaansa.

 Pionien juurakot odottavat vieläkin istutusta, vaikka lumet sulivatkin jo pois. Olin viikonlopun pienimmäisen kanssa kahdestaan kotona, ja ensimmäisen päiväkotiviikkonsa jälkeen pikkuinen oli tietenkin saanut flunssan. (Palasin itse viime viikolla töihin, joten uuteen arkeen on totutteleminen itse kullakin.) Nyt olen sitten itsekin flunssassa, joten lapion varteen tarttuminen ei houkuta.
 
Keijun tarjoilema vesi oli jäätynyt ja keiju oli saanut lumilakin.

Pionien lisäksi jokunen kukkasipulikin on vielä istuttamatta. Ainakin osan ajattelin istuttaa mökille viime syksynä tekemäni sekalaisen kukkasipuli-istutuksen jatkoksi.

Possu näytti nauttivan lumesta.
Mökillä on hommat vielä muutenkin kesken. Hedelmäpuut pitää aidata pitkäkorvien ja muiden ahmattien varalta. Kana-aitaus täytyy tyhjentää ennen pysyvien lumien tuloa. Hyötytarhassa tulee kitkeä ja mielellään tekisin sinne myös joitain syyskylvöjä. Kasvihuoneen purkaminenkin jäi viime kerralla hieman kesken.

Enkeli värjötteli varpaat lumessa.

Kotipihalla pari kesän ruukussa elellyttä ruusua odottaa maahan istuttamista. Daaliat sain sentään kaivettua ylös jo ennen lumien tuloa, mutta nekin jäivät kärsivällisesti odottelemaan jatkotoimenpiteitä autotallin seinustalle. Gladiolukset on vielä kaivamatta ylös penkistä.

Onneksi tämä näkymä on toistaiseksi mennyttä, puuhaa kun riittää vielä vaikka kuinka.
Onneksi ensi viikko on lomaa! Toivottavasti silloin ollaan terveenä.

8 kommenttia:

 1. Huh, onneksi lumi ei tullut pysyväksi ja sinäkin olet toivottavasti jo tervehtymään päin!

  VastaaPoista
 2. Onneksi nämä ensilumet tapaavat olla vaan varootus tulevasta. Kerkiää teherä viälä vaikka mitä. Paranemisia molemmille!

  VastaaPoista
 3. Lumikin on kyllä kaunista. Hyvää lomaa ja puutarhapuuhastelua!

  VastaaPoista
 4. Ensinnäkin pikaista paranemista ja mukavaa paluuta työelämään.
  Onneksi lumi ei vielä ollut pysyvää.

  VastaaPoista
 5. Flunssakausi on alkanut toivottavasti olette tervehtymään päin . Näin syksyllä minusta jos saa flunssan se kestää pitkään . Minulla on melkein kaikki syys työt tekemättä vaikka olen eläkkeellä sinä kun olet pienten lasten äiti ei ihmekään jos jotain jää tekemättä . Pionit voi viedä ruukkuihin istutettuna kellariin odottamaan seuraavaa kevättä .

  VastaaPoista
 6. Onneksi lumi ei ole vielä pysyvää, mutta flunssaisena ei kannata lähteä liian aikaisin rehkimään. Toivottavasti paranette pikkuisen kanssa nopeasti. Onneksi pionin juurakot juurtuvat aika näppärästi, jos vain toivut taudista ajoissa.

  VastaaPoista
 7. Oho, meillä ei ole vielä lunta näkynyt, vaikka ollaan pohjoisempana. Onneksi taisi teilläkin sulaa nopeasti. Toivottavasti flunssat ovat jo paranemaan päin niin sinulta kuin lapseltakin. Päiväkotien ja koulujen alut ovat aina varma merkki pian alkavasta flunssasta. Meillä taisi olla vasta tänä vuonna ensimmäinen kerta, että ollaan päästy tänne saakka ainoastaan yhdellä flunssalla. Aiemmin on tullut lapsille vähintään kerran kuussa uusi tauti.
  Pionit voi istuttaa vielä yllättävän myöhään syksyllä maahan. Maanpinnan voi suojata vaikka havuilla tai puunlehdillä, jos näyttää tulevan kovat pakkaset hyvin pian juurakoiden istuttamisen jälkeen. Syyskylvöilläkään ei kai ole vielä hirmuinen kiire, itsellänikin on kaikki vielä tekemättä :D
  Kivaa syyslomaa!

  VastaaPoista
 8. Täälläkin satoin viime viikonloppuna hentoinen lumikerros, mutta sulasi nopeasti pois. Viimeiset kukkasipulit laitoin tänään maahan, pioninjuurakoita on vielä tulossa... ja daaliat kaivamatta, mutta eiköhän sitä ehdi ennen talven tuloa:)
  Ja toivottavasti olette jo parantuneet syysflunssasta!

  VastaaPoista