lauantai 23. kesäkuuta 2018

Nuppuja!

Puutarhassani on jo pidempään kestänyt jonkin sortin hiljainen kausi. Vain muutamat kasvit ovat kukassa ja hetkeen ei näkynyt oikein nuppujakaan. Nyt monet kasvit alkavat kuitenkin olla nuppuja pullollaan. Tässä niistä ainakin osa!

Jaloritarinkannus Delphinium Pacific-Ryhmä 'Percival'
'Percival'issa on ihanan paljon nuppuja ja siitä on muutenkin kehittynyt komea puska, etenekin vieressä kasvavaan 'Black Knight' -ritarinkannukseen verrattuna. 'Black Night' on kasvattanut yhden ainokaisen nupun. Sen taimen tosin ostinkin vasta viime kesän lopulla.

Edessä 'Percival', taustalla orapihlaja-aitaa
'Black Knight'in kukan pitäisi olla tummansininen.
'Percival'in kukat ovat valkoiset. Molemmat ritarinkannukseni kasvavatkin Suomi100-penkissä. Samassa penkissä ainokaista nuppuaan kasvattelee myös loistokurjenmiekka 'Concord Crush'.

Loistokurjenmiekka Iris Sibirica-Ryhmä 'Concord Crush'
Odotan kurjenmiekan kukintaa innolla. Se kasvaa ritarinkannuksen 'Percival' edessä. Uskoisin valkoisen 'Percival'in korostavan upeasti kurjenmiekan siniviolettia kukintaa.

Ruusupenkin ruusuissa on runsaasti nuppuja. Erityisesti minua ilahduttaa Äitienpäiväruusu, jonka sain viime vuonna tyttäreltäni äitienpäivälahjaksi. Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että se ehtii kukkaan ruusuista ensimmäisenä. Yhtälailla nuppuja löytyy kuitenkin myös ruusuista 'The Fairy' ja 'Aspirin Rose'. Kirvoja on ollut ilahduttavan vähän.

Äitienpäiväruusussa on jo pulleita nuppuja.
Liljoissa alkaa myös olla nuppuja, tosin ne on vielä aivan vauva-asteella. 

Liljan nuput kasvavat rauhassa lehtien suojissa.
Liljapenkin päädyssä olevaa tukea pitkin kapuavilla kärhöillä alkaa myös olla nuppuja. Paikalla kasvavat kärhöt 'Mrs George Jackman', 'Princess Kate' ja 'Jan Pawel II'. Jälkimmäinen tunnetaan myös nimellä 'John Paul II'.

Kärhön nuppu, taustalla akileijoja
Yllä olevassa kuvassa nupullaan on todennäköisesti 'Mrs George Jackman'. Aivan varma en ole, sillä kärhöt kasvavat sikinsokin toistensa lomassa.

Lisäksi nuppuja löytyy ruukkukukista, jotka olen itse kasvattanut siemenistä tai mukuloista. Tällaisia kaveruksia ovat daaliat ja köynnöskrassit.

Tämä daalian nuppu on kehityksessä pisimmällä.
Muistini mukaan yllä olevassa kuvassa olevan daalian pitäisi olla 'Stolze von Berlin', mutta kukan pitäisi siinä tapauksessa olla vaaleanpunainen. Lisäksi minulla kasvaa daaliat 'Blue Boy', 'Wittem' ja 'Edinburgh'. Kukkivan yksilön väri ei kuitenkaan kuulu millekään niistäkään. 'Edinbugh' on tosin myös tummakukkainen, mutta sen terälehtien kärjet ovat valkoiset. Hieman harmittaa, sillä haaveenani oli hempeän väriset daaliat, ja pompondaalia 'Stolze von Berlin' olisi ollut niin suloinen! Onneksi kaikkia daaliat ovat niin kauniita, ettei tuolle väärän värisellekään viitsi kovin kauaa mököttää. 'Stolze von Berlin'iä ehtii metsästää taas ensi vuonna!
 
 Viimeisenä esittelen vielä isoköynnöskrassit 'Orange Gleam' ja 'Golden Gleam'. Niitä minulla kasvaa sekä raja-aidan päädyssä amppelissa että takaoven vierellä puulaatikossa. Sekä amppelissa että laatikossa kasvaa useampi taimi kumpaakin köynnöskrassia.

Isoköynnöskrassi Tropaeolum majus 'Golden Gleam'
Isoköynnöskrassilla on hauskannäköiset "hännälliset" nuput.
Vietämme viikon päästä pikkumiehen syntymäpäiviä, joten toivon kovasti, että nuput aukeaisivat sopivasti juhliin. Lisäksi toivoisin aurinkoista säätä..

 Mukavaa juhannusviikonloppua!

22 kommenttia:

  1. Minusta näyttää että näiden kahden sateisen päivän aikana on tullut kovasti nuppuja kasveihin.

    VastaaPoista
  2. Vau miten isoja ritarinkannuskasvustoja! Mahtavaa rehotusta.
    Kärhökin näyttää todella lupaavalta, ja krassien nuput. Eiköhän ne kohta avaudu, kun sääkin lämpenee :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo 'Percival' yllätti todella positiivisesti kasvun voimallaan. :) Jospa säät nyt tosiaan lämpenisi, ennusteet näyttää vaihtuvan varsin tiuhaan.

      Poista
  3. Oi siellä on kohta niin upeaa kukintaa! Kiva on kyllä seurata kukkien kasvua ja aukeamista:) Leppoisaa juhannuksen jatkoa 😊💕🌸

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia! <3 Kasvun seuraaminen on yksi puutarhurin suurimmista iloista. :)

      Poista
  4. Nuppuja on niin hauska seurailla, kun ne alkavat kasvaa ja vähitellen avautua. Hienoa kukintaa sinulla luvassa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on! Ihana seurata kasvien ja puutarhan kehitystä. :)

      Poista
  5. Upeaa kukintaa luvassa! Onnea pikkumiehelle jo etukäteen ja ihanaa kesäkuun loppua koko perheelle!<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia! <3 Osa nupuista aukesi tänään ihanasti. :)

      Poista
  6. Nuput on ihan parasta - ne ovat lupaus täydestä kukoistuksesta hetken päästä. Ne ovat myös kiitos hyvästä talvehtimisesta ja kasvukauden aloituksesta. Kukinta on sitten se finaali!

    VastaaPoista
  7. Onnea jo etukäteen pienelle miehelle. Ihanaa kukintaa sinulla on tiedossa. Mukavaa kesäkuun loppupuolta!

    VastaaPoista
  8. Ihanaa, että juuri äitienpäiväruusu voi hyvin ja menestyy. Mulla ei ruusu tahdo onnistua, mutta ruusulla on silti oma merkityksensä. Olen jopa ajatellut tehdä siitä ihan postauksen, kunhan ajatus hahmottuu kokoon ;)

    Tuo loistokurjenmiekka on varmasti upea, kun oikein pääsee aukaisemaan kukkansa täysillä. Hieno väri pilkistelee jo.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarinat ja muistot kasvien taustalla on ihania. <3 Odotan mielenkiinnolla ruusupostaustasi! :) Kurjenmiekan kukka on nyt auennut ja on kieltämättä upea. Kuviin en vaan jotenkin saa vangittua sen kauneutta niin hyvin.

      Poista
  9. Nuput ovat monesti jopa kauniimpia kuin itse kukka! <3
    Suloista keskikesän aikaa sinne!

    VastaaPoista
  10. Ihanat kukkien nuput kaikki ovat hyvin kauniita. luvattiin paripäivää hellettä sitten ne kyllä aukaisee nuppunsa Hyvää viikon jatkoa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Pikkuhiljaa alkaa kukkia avautumaan ympäri pihaa, ihanaa. :)

      Poista
  11. Juu mulla oli sama juttu, että paljon oli kasveja tiukalla nupulla. Etenkin olin huolissani pioneista, että aukeavatko ollenkaan vai kuivuvatko nuput veden puutteeseen. No murhe oli onneksi turha, nyt ovat pionit parhaimmillaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi osoittautui turhaksi huoleksi. Pionien kukinta on varmasti ihana! <3

      Poista