tiistai 2. heinäkuuta 2024

Oman pihan antimia: Louhisaaren juoma & raparperipiirakka

Kotikokin suosikkikausi on parhaimmillaan, sillä keittiössä pääsee hyödyntämään oman pihan satoa. Aloitin kauden kesäkuun alussa valmistamalla ensimmäistä kertaa itse Louhisaaren juomaa, jota Marskin simaksikin kutsutaan. Joskus vuosia sitten maistoin sitä tuttuni luona ja siitä asti olen aikonut tehdä sitä itse. Lopultakin aikomukseni kävi toteen! Reseptin löysin Kotiliedestä, mutta käytin itse hieman vähemmän sokeria. Alla minun versioni reseptistä. Sokeria tuli mielestäni juuri sopivasti ja juoma maistui lapsillekin hyvin.

Louhisaaren juoma
 
 
5 l vettä
 4 l mustaherukanlehtiä
 25 g sitruunahappoa
 400 g sokeria
 
Kuumenna vesi kiehuvaksi. Kaada se (huuhdeltujen) herukanlehtien päälle. Lisää sitruunahappo ja sekoita. Peitä astia kannella ja anna juoman tekeytyä 12 tuntia.

Siivilöi lehdet pois sideharsokankaan läpi. Lisää sokeri. Juoma on valmista nautittavaksi sellaisenaan tai sitä voi laimentaa kivennäisvedellä. Sitä voi myös käyttää juomasekoituksiin tai pakastaa.

Tyttäreni puolestaan leipoi raparperipiirakan pienellä avustuksellani. Tällä reseptillä valmistetussa piirakassa on mielestäni täydellinen kirpeän ja makean tasapaino. Piirakka oli selvästi muidenkin perheenjäsenteni mieleen, sillä piirakasta hävisi yhdellä istumalla yli puolet. Olen napannut reseptin alunperin Kotikokista.

Raparperipiirakka
 
 
Pohja:
150 g voita
1 dl sokeria
1 muna
2 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
 tl leivinjauhetta

Täyte:
n. 0,5 l raparperinpaloja
1 tlk (200 g) kermaviiliä
1 muna
1 dl sokeria
2-3 tl vaniljasokeria

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää muna hyvin sekoittaen. Sekoita jauhot ja leivinjauhe ja lisää taikinaan.  Levitä taikina pyöreän, voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.

Kuori raparperit ja leikkaa ne ohuiksi paloiksi. Levittele raparperipalat pohjan päälle. Sekoita kermaviili, muna ja sokerit. Levitä kermaviiliseos raparperien päälle. Paista piirakkaa 200 asteessa (kiertoilmalla 175 asteessa) noin 20-30 min, kunnes täytteen pinta on saanut hieman väriä.

Valmistin kesäkuussa myös raparpericurdia. Aikomukseni oli tehdä saman linkin takaa löytyviä raparperimacaroneja juhannukseksi, mutta ne jäi sitten kuitenkin tekemättä. Raparpericurd odottaakin vielä jääkaapissa käyttöä. Täytyypä siis joku päivä taas leipoa! Pakastimesta löytyy myös aika runsaasti viime kesän marjasatoa, joten marjoistakin voisi kehitellä jotain. Viime aikoina olen upottanut niitä lähinnä rahkaan.
 
Oli muuten tarkoitus julkaista tämä postaus jo ennen juhannusta, mutta yllättäen en ehtinyt/jaksanut lisätä postaukseen ajoissa kuvia ja reseptejä, joten julkaisu "vähän" venyi. No, tulee se juhannus ensi vuonnakin, ja toki puutarhajuhlia voi järjestää pitkin kesää (tai vaikka keskellä talvea, sekin voisi olla ihan eksoottinen kokemus).
 
Mitä herkkuja sinä olet tänä kesänä valmistanut omasta sadosta?

14 kommenttia:

  1. No ohhoh mitä herkkuja! Louhisaaren juoma on hyvää, pari kertaa olen joskus tehnyt. Koska juon paljon mehuja ulko-hikihommien lomassa, olisi kiva että olisi omatekoista juomaa. En vain yhtään jaksa keittiöhommia :-D Mutta tuo "keitä vesi ja kaada päälle ja jätä" on kyllä ihan sellaista ruuanlaittoa, johon minäkin periaatteessa kykenen.
    Raparperiakaan en ole kerennyt käyttää, leikkasin siitä vain kukkavarret pois. Onneksi naapuri kävi hakemassa muutamia varsia piirakkaan, ettei sekin kasvi pönötä ihan joutilaana!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Louhisaaren juoma on tosiaan helppoa valmistaa. Jos on yhtä laiska kuin minä, niin lehtien huuhtelunkin voi omalla vastuulla jättää väliin. :D Enpä ole minäkään käyttänyt raparperia kuin tuohon yhteen piirakkaan ja annokseen raparpericurdia. Ei sillä että olisin puutarhahommiakaan saanut hirveämmin aikaiseksi. Vähän jotain siellä täällä. Tämä kevät ja kesä on mennyt paljolti lepäillessä, mutta se nyt on tässä vaiheessa vain yritettävä hyväksyä.

      Poista
  2. Ihana kesäjuoma-ohje, kiitos siitä 👌

    VastaaPoista
  3. Herkullisen näköinen raparperipiirakka.

    VastaaPoista
  4. Herkullinen ja helppo juomaidea. Olen tehnyt vastaavaa, mutta nimeä sille en silloin tiennyt.

    VastaaPoista
  5. Kivoja ohjeita. Tuon juoman ohjeen otan talteen ja kokeilen kyllä jossain vaiheessa. Nyt ei viitsi lehtiä repiä kun pensaat on täynnä marjoja . Sanotaan että niiden lehdissä on enemmän c-vitamiinia kuin marjoissa ?
    Meillä ei voida kovin paljon raparperiä tehdä kun miehellä on kihti . En pakasta edes pakkaseen kun on niin paljon muuta marjaa . Pari piirakkaa olen niistä tehnyt ja osan laitoin pakkaseen . Nyt on kaikki syöty . Teen varmaan vielä ennen syksyä piirakan pakkaseen .
    Olen tehnyt lähinnä suolaisia leipomuksia mutta pian alkaa marjoja tulemaan vaikka minkälaista sitten pitää jotain tehdä .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole perehtynyt c-vitamiinipitoisuuteen, mutta voi hyvinkin pitää paikkansa, että sitä on lehdissä enemmän kuin marjoissa. Kevät taitaa olla parasta aikaa lehtien keräämiseen. Nuorissa lehdissä on ymmärtääkseni eniten makua. Minun pitää raskausdiabetekseni takia välttää sokeria, mutta eihän tuoreita, itsetehtyjä leivonnaisia malta jättää maistamatta. Voisin kyllä leipoa enemmän pakkaseen, esimerkiksi vierasvaraksi.

      Poista
  6. Kauniit kuvat ja resepti kuulostaa oikein hyvältä. 😊

    VastaaPoista