lauantai 6. heinäkuuta 2024

Kotipihan keltaisia

Blogiani enemmän lukeneet ehkä tietävätkin, etteivät keltaiset kukat ole olleet suosikkejani. Viime aikoina olen kuitenkin alkanut lämmetä keltaiselle huomattavasti enemmän. Nykyisellä pihallamme oli valmiina aika paljon keltaisena kukkivia kasveja: päivänliljoja, tarha-alpia ja nauhuksia. Koska minun on vaikea heittää mitään kasvia menemään, päätin, että etupihaamme saa hallita keltainen istutus. Nauhukset olivat siinä jo valmiina, ja viime vuonna siirsin myös päivänliljat etupihalle. Tarha-alpia yritin myös siirtää pienen ryppään jokunen päivä sitten, mutta helteiden ja vähäisen kastelun vuoksi suurin osa kuivahti pois. Ajattelin kokeilla siirtoa joku päivä uudestaan.

Päivänliljat kukkivat 12.6.2024. Köynnöstuki on ensisijaisesti maassa kasvavaa kiinankärhöä varten, mutta kärhö on vielä sangen matala, joten keksin pujottaa tyttäreltäni saadun orvokin tuen sisäpuolelle.

Yllä olevassa kuvassa nauhukset kasvavat vasemmassa reunassa. Tarha-alpia siirsin päivänliljojen oikealle puolelle, jossa kuvassa näkyy vielä nurmikkoa. Päivänliljat peittävät sopivasti alleen kuihtuvat tulppaanien varret. Jos oikein tarkkaan katsoo, niin vasemmassa etureunassa saattaa vielä erottaa krookusten jäänteitä.

Etupihan tulppaanit kukassa 28.5.2024, etualalla 'Yellow Pomponette', takana 'Crystal Star'

Etupihalle istutin viime vuonna krookuksia 'Romance', 'Fuscotinctus' ja 'Cream Beauty'. Kuvista en tietenkään enää tunnista, onko kyseessä 'Romance' vai 'Cream Beauty', molemmilla kun on söpöt vaaleankeltaiset kukat ja raidalliset lehdet. Jospa ensi vuonna tekisin krookus-postauksen niiden vielä kukkiessa, sillä tunnistanen lajikkeet kasvupaikan perusteella.

Jompikumpi vaaleista krookuskaunottarista 12.5.2024

Tarha-alpi kukkii parhaillaan takapihalle vievän reitin varrella. Ehkäpä annan sen kukkia rauhassa ja siirrän niitä etupihalle vasta kukinnan loputtua. Kyseinen istutus on tarkoitus muutenkin myllätä ihan uusiksi. En vain ole ihan varma, mihin siirrän siinä kasvavat ärhäkän pinkit syysleimut. Siitä, mitä istutan niiden tilalle, minulla ei ole oikeastaan aavistustakaan.
 
Tarha-alpit tuli kuvattua muutama päivä sitten hieman haastavissa valo-olosuhteissa.

  Yllä olevasta kuvasta jää ulkopuolelle syysleimut, jotka kasvavat tarha-alpien oikealla puolella. Leimuissa on pinkin lisäksi myös valkokukkaisia yksilöitä, joten ennen kuin alan siirrellä niitä, täytyy odotella, että ne alkavat kukkia. Niiden kohdalla taidan ottaa riskin ja siirrän ne kukkivina. Sellaistakin hullua ajatusta olen päässäni pyöritellyt, että tekisin tästä istutuksesta "sateenkaaripenkin", jossa nimen mukaisesti olisi kukkia kaikissa sateenkaaren väreissä. Pidän tosin enemmän harmonisista väriyhdistelmistä, joten voi olla, etten äidy ihan noin hurjaksi.

Tämä superihana, äidiltäni viime vuonna saatu ruusu elelee toistaiseksi
tarha-alpien ja syysleimujen seurassa, kunnes keksin sille lopullisen kasvupaikan.

Vaikka takapihan kukkapenkki onkin omistettu lähinnä vaalenpunaisille kukille ripauksella sinistä, myös sieltä löytyy keltaista, nimittäin itsestään kylväytyneiden orvokkien muodossa. Orvokit saavat minun puolestani kukkia rauhassa. Joskus siirtelen niiden taimia mielestäni parempiin kohtiin, mutta kovin tarkka en ole niiden suhteen.
 
Orvokeista löytyy aivan ihania värisävyjä.

 Myös nurmikko saa kukkia keltaisenaan. Voikukatkin ilahduttavat minua nurmikolla, kukkapenkeistä kitken ne tosin edelleen pois. Voikukkien aika alkaa olla nyt ohi. Niiden sijaan nurmikolla loistavat leinikit, jotka tosin näyttävät pikkuhiljaa väistyvän valkoapilan tieltä.
 
Leinikit täplittivät nurmikkoa runsaina 21.6.2024.
 
Myönnettävä on, että keltainen on ihana, valoa ja iloa tuova väri. Punainen talomme sopii hyvin keltaisten kukkien taustalle, suosimani vaaleanpunaiset kukat enemmänkin katoavat sitä vasten. Keltaisilla kukilla on siis ehdottomasti paikkansa pihassamme.
 
Pirteää päivää!

14 kommenttia:

 1. Ihanaa! Keltainen on niin aurinkoinen väri. Paljolti ongelmat sen kanssa liittyvät sen yhdistelemiseen muihin kukkaväreihin, näin väitän. Sillä on niin monia tilanteita, joissa keltaiset kukat ovat hyvin kauniita. Tuokin pääosin keltainen istutus on erittäin tasapainoinen, ei yhtään räikeä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voit hyvin olla oikeassa. Ihan joka kohtaan keltaiset kukat eivät välttämättä sovi, mutta toisaalta sama koskee myös muun värisiä kukkia.

   Poista
 2. Minulle keltainen on ihan lempiväri. Kukkapenkeissä sitä on keväisin tulppaaneiden ja narsissien muodossa. Keltapäivänliljan kukinta on aina odotettu juttu. Kukkapenkkeihin on levinnyt keltasauramoa sinne tänne ja tykkään kovasti sen piristävästä vaikutuksesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että pidät keltaisesta. Joskus tuntuu, että se on aivan liian aliarvostettu väri. Päivänliljojen kukintaa odotin minäkin. Niiden kukinta on ihanan runsasta ja piristävää.

   Poista
 3. Minäkin pidän keltaisista kukista. Ne tuovat etenkin syyskesän puutarhaan valomaista loistetta.
  Ihanat nuo lahjaksi saamasi keltaiset ruusut.🌼🌼🌼

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkään todella kovasti noista ruusuista. :) Syyspuutarhaan keltainen tosiaan tuo ihanaa loistetta.

   Poista
 4. Muistan kun viime kesänä kirjoitit keltaisista. Minusta ne ovat niin kauniita kaikki!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla on hyvä muisti. Hyvä, että itse muistan, mitä olen kirjoitellut tänä vuonna. :D Kaikki kukat ovat kyllä omalla tavallaan kauniita.

   Poista
 5. Keltainen on kaunis väri monissa kukissa, mutta sen yhdistäminen muihin väreihin ei ole aina helppoa - mutta kyllä minulta löytyy keltaisia kukkia. Sinun keltainen ryhmäsi on tosi iloisen virkeä ja siitä saa hyvän latauksen energiaa :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Keltaisen yhdistämisessä toisiin väreihin on haastetta. Meillä on niin pieni etupiha, että on helppo keskittää keltaiset kukat sinne. Nyt minulla on tosin etupihalla vaaleanpunaisia ja sinertäviä kesäkukkia ruukuissa, mutta luulenpa että ensi vuonna ruukkuistutuksetkin saavat taas olla etupihan puolella keltaisia.

   Poista
 6. Näin se mieli muuttuu ja mikä ettei :) Keltainen ajaa asiansa puutarhassa, on iloinen, pirteä ja iltahämärässä hyvin näkyvä väri. Keltaista voi yhdistää valkoiseen ja oranssiin ja jos haluaa voimakkaan kontrastin, niin violetti, tai tummansininen ja keltainen on säväyttävä kokonaisuus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ihan mukavaa, että mieli välillä muuttuu. Huomasin juuri, että keltaiseen istutukseen on päässyt joukkoon myös oransseja päivänliljoja. En muistanut ollenkaan, että täällä kasvoi sellaisiakin, tai sitten ne eivät viime vuonna kukkineet. Onneksi oranssi tosiaan sopii hyvin yhteen keltaisen kanssa. Vielä en ehkä ole ihan sillä asteella, että lisäisin violettia tai sinistä keltaisen joukkoon, mutta sekin päivä voi joskus koittaa.

   Poista
 7. Minulla on ollut sama juttu keltaisten kukkien kanssa . Täällä oli ennestään keltaista päivänliljaa ja annoin kasvaa. Nyt olen siirtänyt niitä erittäin aurinkoiseen paikkaan ja muitakin keltaista on saanut kaverikseen . Ostin messuilta kerran kymmenen erilaista päivänliljaa en yhtään keltaista halunnut ..... .kaikki olivat erilaisia keltaisia . No nyt niitä kasvaa sitten niiden toisten edessä . Valkoisia horttensioita kasvaa siinä penkissä myös useita .
  Olen huomannut että ovat melkein ainoita mitkä viihtyvät näin kuivassa ja kuumassa penkissä . Hyvä ajatus sinulla myös lisätä erilaisia keltaisia .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskasti on sinullakin käynyt keltaisen suhteen. :) Erilaiset keltaiset sopivat kyllä hyvin yhteen, ja valkoinen varmasti raikastaa kokonaisuutta.

   Poista