Tänä vuonna aloitin kylvöt poikkeuksellisesti vasta helmikuussa, tarkemmin sanottuna yhdestoista päivä. Piti aloittaa jo kymmenes päivä, mutta olin illalla niin väsynyt, etten jaksanutkaan.
Kylvöissä ei vielä ole juuri kuvattavaa, joten kuvitan jutun kukkakimppujen kuvilla. |
Tänä vuonna päätin tilaa säästääkseni kokeilla kylvöjä puolikkaisiin vessapaperin hylsyihin. Ajatus on, että taimien kasvaessa ne olisi helppo siirtää ensin kokonaisiin vessapaperin hylsyihin ja vasta myöhemmin tarvittaessa isompiin ruukkuihin. En tiedä, onko kokeilussani mitään järkeä, mutta se selviää aikanaan.
Hankin myös elämäni ensimmäiset altakastelumatot. Koitan niistäkin kertoa tarkemmin käyttökokemuksiani, kunhan kokemusta ehtii ensin vähän kertymään. Ennen kylvöjen itämistä kastelua on tehtävä sekä maton kautta että suoraan multaan, joten ihan esikasvatuksen alkuvaiheeseen matto ei tuo etua. Kunhan kylvöt alkavat orastaa ja pelkkä maton kastelu riittää, maton hyöty alkanee näkyä. Tällä hetkellä vasta pari kasvia on itänyt, joten joudun vielä kastelemaan suurinta osaa kylvöistä maton lisäksi myös mullalle.
Aloitin kylvöt aiempina kesinä omista taimista keräämistäni paprikan ja chilin siemenistä. Kumpikaan ei ole vielä itänyt. Paprikaa kylvin kahteen hylsyyn ja chiliä yhteen, molempia kaksi siementä per hylsy. Koitan nyt pitää kylvöjen ja taimien määrän oikeasti kohtuullisena. Tarkoitus on jättää kasvamaan vain yksi taimi per hylsy.
Lisäksi kylvin muutamia yrttejä eli maustemeiramia, persiljaa ja ruohosipulia. Kylvin jokaista vain yhteen hylsyyn. Siemeniä laitoin tosin runsaasti, sillä ne ovat jo todella vanhoja, joten itävyydestäkään ei ollut suuria takuita. Ruohosipuli ja maustemeirami ovat ilokseni itäneet.
Ruohosipuli ja maustemeirami kuvattuna 27.2.2023 Molemmat ovat kasvaneet tuosta hitaasti, mutta varmasti. |
Vaikka tänä vuonna päätin pysytellä oikein kohtuudessa kylvöjen suhteen, olen jo lipsunut suunnitelmastani ostamalla uusia siemeniä. Yrttien osalta päädyin ostamaan sitruunamelissan ja timjamin siemeniä. Huomaan hankkivani nykyiseen kotiimme samoja kasveja, joita minulla kasvoi vanhalla kodillamme. Alkuun ajattelin, että on kiva päästä aloittamaan puutarhan laittaminen niin sanotusti alusta ja tehdä aivan uusia kasvivalintoja, mutta niin vain vanhat tutut tuntuvat kuitenkin kovin kutsuvilta. No, eiköhän tähän pihaan mahtune sekä uusia että vanhoja tuttavuuksia.
Sitruunamelissa ja timjami ovat suosikkejani tuoksunsa vuoksi. |
Loppuun vielä itsellenikin seurailtavaksi kylvöluettelo 2023:
11. helmikuuta
paprika Capsicum annuum (punainen, omasta siemenestä)
chili Capsicum annuum (punainen, omasta siemenestä)
maustemeirami Origanum majorana
ruohosipuli Allium schoenoprasum (omasta siemenestä)
Tuolla jossain lumen alla kukkasipulini piileksivät. Toivon niille menestystä ja sinulle toiveikasta päivää! |
Vessapaperin hylsyt ovat minusta oivia. Hylsyt kun voi taimineen upottaa myöhemmässä vaiheessa suoraan isompaan multapurkkiin juuria vioittamatta ja kasvun lainkaan häiriintymättä. Hylsytkin maatuvat kosteassa mullassa ajan kanssa varmaan melko nopeasti.
VastaaPoistaTuo on ehdottomasti hylsyjen hyvä puoli, kun taimia ei tarvitse lähteä irrottelemaan niistä. Ainakin tähän asti hylsyt ovat myös pysyneet hyvin kasassa, vaikka vähän jännitin vettyvätkö ne jatkuvasti kostean kastelumaton päällä ihan pilalle.
PoistaTorennäköösesti tua hylsytyyli toimii hyvin, jos muistaa hualehtia kastelusta. Meikälääsellä on huanoja kokemuksia. Altakastelumatosta ei oo kokemuksia, mutta lämpömaton meinaan viälä tälle keväälle hankkia. Tuskin koskaan oon täysin pysytelly kylyvöjen ennakkosuunnitelmis. Aina tuppaa tulla joku yllärikokeelu ja kiva niin. Sulla sentäs jo jotaki viheriää, mulla ei ensimmäästäkää piikkiä. Ihania kimppuja!
VastaaPoistaMinä onnistun yleensä kastelemaan taimia joko liikaa tai liian vähän. Toivon, että altakastelumatot tarjoavat siihen ratkaisun. Ainakin tähän mennessä on vaikuttanut ihan hyvältä. Välillä on hyvä pikkuisen lipsua suunnitelmista, muutenhan elämä kävisi tylsäksi!
PoistaAhkeralle kastelijalle varmaan hylsyt toimivatkin ihan hyvin. Minulla se puoli tuppaa olemaan vähän niin ja näin, joten olen jakanut maitopurkeista leikatuilla väliseinillä tavallisia taimiruukkuja 2-4 lokeroon. Niin ei tarvitse olla ihan joka hetki kastelemassa. Hylsyissä on kyllä se hyvä puoli, että ne vievät kapeina ja korkeina vain vähän tilaa pöydältä.
VastaaPoistaAivan hyvin voi kasvattaa vanhoja tuttuja suosikkeja. Niiden kasvatuksesta on jo kokemuksia ja sato tulee syötyä, joten vaiva ei mene hukkaan. Siihen rinnalle voi sitten ottaa uusia lajeja kokeiltavaksi. Teillä on pihan kasvuolosuhteetkin vielä näkemättä, joten kaikkea uutta tulee varmasti kesän mittaan vastaan ihan riittämiin :)
Tsempit kylvöille ja iloista kevään odottelua!
Minäkin olen usein käyttänyt maitopurkkeja, mutta niitäkin olen onnistunut kastelemaan joko liikaa tai liian vähän. :D Nyt olen asettanut toivoni noihin kastelumattoihin. Onneksi vanhoissa suosikeissa pysyttely ei tarkoita sitä, etteikö lisäksi voisi hankkia myös uusia tuttavuuksia. Kiitos samoin sinne iloista kevään odotusta!
PoistaHylsyjä minäkin olen joskus käyttänyt. Samoin sanomalehdestä tehtyjä potteja. Mikään ei estä kylvämästä ja kasvattamasta vanhoja, hyviksi totettuja kasveja. Itsekin huomaan suosivani sellaisia, joista on jo kokemusta aiemmilta vuosilta. Aina niitä uusiakin kokeiluja eksyy joukkoon.
VastaaPoistaKierrättäminen kannattaa kylvöpuuhissakin. Mihinpä sitä hyväksi havaittuja suosikkikasveja vaihtamaan. Rinnalle voi toki aina ottaa jokusen uutuuden kokeiluun.
Poista