perjantai 10. helmikuuta 2023

Epäonnea ja onnea!

Tunnustan, että olen ollut tänä talvena laiska huonekasvien hoitaja. Ne ovat saaneet kituuttaa pitkiä aikoja omillaan ilman kastelua ja muuta huolenpitoa. Eipä yllätys, että osa niistä on nyt melko huonovointisia. Pahiten minua harmittavat ötökät. Pitkän laiminlyönnin seurauksena öttiäiset nimittäin ehtivät vallata kasvit. Vuoden alussa otin kasveja erityisen huolelliseen putsaukseen. Suihkuttelin niitä vedellä ja mäntysuopavedellä, poistin huonot osat ja pyyhin isolehtisten kasvien lehdet mäntysuopavedellä.

Osa huonekasveista näyttää sentään ihan hyvältä pienen huollon jälkeen.
 
Muutamissa kasveissa (ainakin kahvissa ja mangossa) bongasin seittejä ja lehdillä valkoisia palleroita. Olen ihan surkea tunnistamaan tuholaisia. Ehkä tällä kertaa kyseessä oli vihannespunkki, tai sitten ei. Vannomatta paras. Tänään huomasin taas uutta seitin alkua mangossa, joten se sai jälleen mäntysuopavesikäsittelyn.

Tällaista seittiä esiintyi kahvin lehdellä.

Kuvittelin kasvieni säästyneet tänä vuonna harsosääskiltä, sillä en ollut havainnut niitä kasvien lähistöllä aikoihin. Vain silloin tällöin vessassa pörräili jokunen harsosääskeä muistuttava siivekäs, mutta toivoin niiden olevan banaanikärpäsiä. Huonekasveja siistiessäni toiveikkuuteni kasvoi, sillä harsosääskistä ei näkynyt niissä jälkeäkään. Paitsi viimeisen kasvin kohdalla: sen mullan pinnalla oikein kuhisi noita pahuksen öttiäisiä. Kyseinen kasvi oli tämän talon edellisen asukkaan jäljiltä ulos ruukkuun jäänyt pelargoni, jonka päätin syksyllä hetken mielijohteesta yrittää talvettaa sisällä. Se oli päässyt sisällä huonossa hoidossani sangen huonokuntoiseksi, kuten neljä muutakin sisälle pelastamaani pelargonia. Syy saattoi hyvinkin piillä harsosääskissä. Järkevintä olisi tietenkin ollut heittää koko pelargonijoukko menemään. Mutta minähän en tunnetusti ole kovin järkevä. Säästin pelargonit, kunnes yksi toisensa jälkeen kuukahti täysin. Nyt on viimeinenkin pelargoni menetetty ja heitetty roskiin, mutta harsosääsket ovat siirtyneet vaivaamaan ainakin joulun jälkeen alesta ostamaani jouluruusua. (Ja sitähän en tietenkään suostu heittämään menemään!)

Kovin on reppanannäköinen jouluruusu.
 
Harsosääskistä huolimatta ajattelin aloittaa tänään kevään kylvöt. Aikomukseni on aloittaa chilillä, paprikalla ja muutamalla yrtillä. (Aloitin tämän postauksen alunperin jo viime kuussa otsikolla "Häätö ötököille!" ja kirjoitin silloin näin: "Kovin tekisi jo mieli aloittaa kylvöt. Sitä ei tosin kannata tehdä ennen kuin harsosääskistä on varmasti päästy eroon. Olen menettänyt vuosien saatossa niin monet taimet harsosääskille, että minunkin kaltaisen hölmön jästipään pitäisi jo ymmärtää koittaa välttää harsosääskiä kuin ruttoa." Taidanpa siis olla hölmömpi jästipää kuin luulinkaan!)
 
Tällaiset siemenet odottavat hölmöä kylväjää.
 
Hölmö jästipää voi kuitenkin myös yllättää. Valmistuin nimittäin viimein insinööriksi. Minulta se tosin vei yli kymmenen vuotta, kun vähemmän hölmöillä siihen menee yleensä nelisen vuotta... Joka tapauksessa nyt on syytä juhlaan!

Onnentäyteistä viikonloppua!

12 kommenttia:

 1. Paljon onnea valmistumisesta! Hitaasti hyvä tulee, niinhän sanotaan ;) Kokeile kelta-ansoja harsosääskien voittamiseksi. Monet sanovat, että ne auttavat. Itse en ole kokeillut, mutta pitää nyt vähän seurailla, alkaako harsosääskiä taas näkyä. Niitä tuli jonkun joulukukan mukana aika paljon ja toivon, että olisin saanut ne jo kuriin. Ensimmäiset chilit nimittäin jo kurkistelevat mullasta.
  Meillä ei ole muita öttiäisiä huonekasveissa näkynyt, mutta eteisessä olleissa murateissa on erittäin sitkeitä kirvoja, joita olen yrittänyt jo kaksi viikkoa häätää kylmällä ja kuumalla vedellä, litistelemällä, teipillä sekä kylvettämällä. Ei vieläkään lopullista voittoa... aaargh! Onneksi eristys on sentään toiminut eikä kirvoja ole näkynyt muissa kasveissa.
  Kivaa kevään odotusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Täytyypä yrittää löytää jostain kelta-ansoja. Netin mukaan niitä ei löydy paikallisesta Hankkijasta eikä K-raudasta, joten on varmaan tilattava niitä jostain. Jospa ne auttaisivat tehokkaasti. Harsosääsket on sellainen riesa, että todella toivoisin pääseväni niistä eroon. Tsemppiä sinne kirvataistoon! Niistä minulla ei olekaan kokemusta huonekasvien osalta, mutta kesäisin niitä tulee kyllä litisteltyä pihalla etenkin ruusuista. Mukavaa kevään odotusta sinullekin ja hyvää kasvua taimillesi!

   Poista
 2. Onnea valmistuneelle! Aika huonolla hapella on meilläkin osa viherkasveista ollut, vaikka olenkin mielestäni paremmin niitä hoitanut kun aikaisempina vuosina. Hankin jopa kasvivalon.
  Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia! Talviaika on kyllä aina huonekasveille rankka. Onneksi mennään jo kovaa vauhtia kesää kohti, jospa kasvien kunto siitä taas alkaisi kohentua. Mukavaa loppuviikkoa!

   Poista
 3. Oi onnea onnea paljon valmistumisestasi, hienosti tehty ♡
  Ymmärrän tuon viherkasviötökkäinvaasion, aina niitä tuntuu tulevan vaikka miten hoitaisikin. Sain hyvän vinkin yhdeltä viherkasviharrastajalta, että kun sivelee viinalla niin ötökät lähtee. Aion itse kokeilla, kun yhdessä ostokasvissa on kirvoja. Nyt pitäisi vaan enää saada viinaa jostain :)
  Iloista kevättä Sinulle toivottelee Samettihortensia (en pääse kirjautumaan)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Enpäs ole tuollaista vinkkiä ennen kuullutkaan. Täytyy kysäistä olisiko miehelläni jossain viinapulloa kätkössä vai pitääkö suunnata Alkoon. Iloista kevättä sinullekin! :)

   Poista
 4. Lämpimät onnittelut valmistuneelle!
  Talvi aina koittelee viherkasvejakin. Minulla oli kolme kiinanruusua, joista jokaiseen tuli jotain kirvaa. Suihkutin kasvit ja pidin niitä erillään toisessa tilassa, mutta kirvat eivät lähteneet. Lopulta lähti kiinanruusut. Jouluruusu on minusta hankala saada pysymään elossa ja ötökättä kevääseen saakka. Toivottavasti onnistut sen kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Harmi, että olet menettänyt kiinanruusut kirvoille. Minun jouluruusuni näyttää päivä päivältä huonommalta. Se ei taida säilyä hengissä kesään. Mutta menetykset kuuluvat tähän harrastukseen. Vaan onneksi se tarjoaa paljon myös ilon ja onnen hetkiä!

   Poista
 5. Paljon onnea valmistumisesi johdosta.
  Nyt vain kokeilemaan kasveihin tuota Samettihortensia antamaa kikkaa.

  VastaaPoista
 6. Kiva kun sinäkin olet taas kartoilla ja onneksi olkoon valmistuneelle . Minä en osaa sanoa mitään tohon kirva ja harsosääskien juttuun .Minulla ei ole koskaan ollut ja toivottavasti en koskaan edes tutustu näihin .

  VastaaPoista
 7. Pidän blogistasi !♥

  https://ajatuksiakalenterissa.blogspot.com/

  VastaaPoista