maanantai 19. kesäkuuta 2017

Omenapuiden istutusta

Ostin reilu viikko sitten elämäni ensimmäiset omenapuut. Ehdin haaveilla niistä vuosikausia. Itse olen kuitenkin aiemmin asunut kerrostaloissa, ja nykyinen rivitalon pihammekin on liian pieni omenapuille. Vanhempieni piha on puolestaan todennäköisesti liian varjoisa, jotta hedelmäpuut menestyisivät. Ratkaisuksi keksittiin isäni kotipaikka. Siellä riittää yllinkyllin maita omenapuille, ja olosuhteidenkin pitäisi olla otolliset.

Aluksi etsin netistä tietoa erilaisista omenapuista. Haluan kasvattaa kaikki kasvini mahdollisimman luonnonmukaisesti, joten etsin lähinnä luomuviljelyyn soveltuvia lajikkeita. Erinomaisena apuna lajikkeiden vertailussa toimi Hirvensalmen taimiston nettisivut. Sieltä löytyy valtava määrä erilaisia omenalajikkeita kuvauksineen. Tulipa tulevaisuuden varalta vilkuiltua vähän päärynöitä, kirsikoita, luumuja ja marjapensaitakin.

Netin perusteella suosikikseni nousi 'Keltakaneli', jota kuvaillaan Hirvensalmen taimistolla näin: "Alkuperältään venäläinen vanha lajike 1850-luvulta ( Koritshnoje Polosatoje). Kanelilajikkeiden keltainen värimuunnos. Hedelmä keltainen, punaviiruinen, voimakkaan kanelimausteinen. Kestävä ja terve, myöhäis- ja runsassatoinen, hyvä pölyttäjä. Mainio luomulajike."

Seuraavaksi suuntasin läheiseen puutarhamyymälään kysymään, löytyisikö heiltä 'Keltakanelia' ja mitä lajiketta he suosittelisivat sen seuraksi. 'Keltakanelia' heillä ei kuitenkaan valitettavasti ollut, vaan he suosittelivat 'Junost'ia, joka on 'Keltakanelin' ja 'Valkean Kuulaan' risteytys. Sen kaveriksi minulle suositeltiin 'Harlamovski'a. Sillä erää puut saivat kuitenkin jäädä myymälään, mutta lupasin palata asiaan myöhemmin.

Odottelin joitain viikkoja lumien sulamista ja kelien paranemista, ennen kuin menimme isäni kanssa toistamiseen mainitsemaani puutarhamyymälään. Tällä kertaa mukaamme tarttui sekä 'Junost' että 'Harlamovski'. Lisäksi ostimme multaa, runkosuojia ja tervanauhaa.

'Junost'ia kuvaillaan taimen mukana tulleessa lapussa näin "Kesälajike. Valkean kuulaan ja keltakanelin risteytys. Heikosti mausteinen makea omena. Hyvä ruvenkesto. Perusrunko antonovka." Lapun perusteella taimen viljelijäksi paljastuu Hirvensalmen taimisto.
 
'Junost'
'Harlamovski'a kuvaillaan puolestaan näin: "Syyslajike. Hedelmä suurehko, lieriömäinen, päistään litistynyt. Pohjaväri kellertävä, punaista peiteväriä runsaina juovina. Malto kiinteä ja mehukkaanhappoinen. Aikais- ja runsassatoinen, säilyy varastossa 1-2 kk. Erinomainen talousomena. Puu pienikokoinen." Sen taimi osoittautuu Tahvosten kasvattamaksi.

'Harlamovski'
 Olimme jo aiemmin jyrsineet maapläntin, jolle omenapuut oli tarkoitus istuttaa, joten varsinaisen istutuskuopan leveys oli riittävä, kun siihen mahtui hyvin sekä taimi että tukikepit. Syvyyttä kuopille kaivettiin noin puolisen metriä. Kaivuu-urakkaa hankaloitti kivinen maaperä, mutta onneksi apunani oli kaksi riuskaa miestä, ja saimme kuin saimmekin riittävän suuret kuopat kaivettua ja taimet ja tukikepit iskettyä tukevasti maahan.

Kastelimme istutuskuoppia runsaasti sekä ennen kuopan täyttöä mullalla, että sen jälkeen. Sekoitimme alkuperäisen, multavan maan joukkoon säkilliset Mustaa multaa ja istutimme puut hieman koholle pohjamaahan nähden, jotta vesi pääsee valumaan pois niiden tyveltä.

Tukikeppejä tuli siis kaksi kappaletta per puu. Meiltä löytyi tukikepit omista varastoista ja metsistä, mutta erilaisia tukikeppejä on myytävänä myös puutarhamyymälöissä. Tärkeintä, että ne ovat riittävän jämäköitä ja sen verran kestäviä, että ne säilyvät pari vuotta säiden armoilla. Tukikepit tulisi laittaa lievään V-asentoon. Sidoin taimet tukikeppeihin tervanauhalla. Tuen täytyy olla napakka, mutta puulle pitää jäädä kasvunvaraa ja sen tulee voida heilua hieman tuulessa, jotta juuristosta kasvaa vahva. Tuentavaiheessa myös varmistetaan, että taimi on istutettu suoraan. Parin vuoden päästä tuet voidaan poistaa. Runkojen ympärille käärin vielä hieman runkosuojaa. Talveksi pitää vielä laittaa kunnon suoja jänisten varalta.

Siinä ne nyt nököttää.. Toivotaan runsasta kasvua!
Kuvien perusteella näyttää kuin taimet olisivat kovinkin vinossa, mutta toivottavasti todellisuudessa vain kuvaaja on ollut vinossa..

Ajattelin istuttaa omenapuiden juurelle jotain kaunista matalaa maanpeiteperennaa. Jokin perinteinen kasvi voisi sopia parhaiten vanhaan maalaispihaan ja sekaan voisi istuttaa myös joitain kukkasipuleita. Ideoita saa mielellään heitellä!

'Harlamovski'n kukintaa
Kuten näkyy, 'Harlamovski' kukkiikin jo. Sen sijaan 'Junost' näyttää vielä aika vaatimattomalta. Toivottavasti molemmat kuitenkin menestyvät ja tuottavat aikojen saatossa runsaasti satoa. Hieman jännittää, erityisesti sen puolesta, että puille jäi loppujen lopuksi väliä vain kolmisen metriä, vaikka sitä piti kaikkien mittausten ja laskelmien mukaan jäädä nelisen metriä. No, onneksi 'Harlamovski'a kuvaillaan pienikokoiseksi, joten jospa kaksikko mahtuisi kasvamaan sulassa sovussa..

Pahoittelen tekstipainoitteista julkaisua, mutta molemmat kameramme ovat edelleen suht täynnä, joten olen voinut napsia uusia kuvia erittäin rajallisesti. Uskokaa tai älkää, olen kuitenkin jo edennyt asian suhteen sen verran, että olen valinnut paperikuviksi teetätettäviä kuvia. Pitäisi vaan saada ne tilatuksi ja tehdä vielä kaikeksi varmuudeksi kopiot ulkoiselle kiintolevylle.. Ehkä jo tänään?

Omalla pihallamme olen edennyt hommissa jonkin verran, niistä tarkemmin ensi kerralla. Nyt palaan itse niiden pariin nauttimaan kauniista, lämpimästä päivästä. Kukkaisaa viikkoa!

7 kommenttia:

  1. Ehdottaisin tuoksukurjenpolvea. Sen haju pitää tietyt ötökät poissa maasta ainakin. Ja se on niin runsasa, ettei siihen muuta mahdu, kun se innostuu kasvamaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa hyvältä ja olisi kauniskin! Kiitos vinkistä! :)

      Poista
  2. Tuoksukurjenpolvi kyllä pärjää missä vaan. Minun pitäisi myös istuttaa pihaan pari omenapuuta tänä kesänä ja itse olen suunnitellut laittavani alle kuukausimansikkaa. Sitä on tosi helppo kasvattaa siemenestä ja lapset ainakin rakastavat niitä pieniä makeita marjoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että sullakin on suunnitelmissa omenapuiden istutusta. :) Kovasti alkaa houkuttaa tuo tuoksukurjenpolvi! Mansikkakin voisi olla kivaa, tosin meiltä on sen verran matkaa omenapuitteni luo, että mansikat saattaisi ehtiä mennä siellä lintujen suihin. Kiitoksia vinkeistä! :)

      Poista
  3. Suikeroalpi, kurjenpolvi, hopeatäpläpeippi, rönsytiarella, rönsyleinikki mm. ovat hyviä maanpeitekasveja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkeistä! :) Hopeatäpläpeippi olisi aika komea. Toisaalta keltaisetkin kukat voisivat sopia tuonne. Täytyypä pohtia! :)

      Poista
  4. Vuosien kuluttua nuo omenapuut ovat varmasti komeita. Kuinka nopeasti näille täytyy tehdä omenapuiden leikkaus? Meillä olisi näiden istutus myös haaveena. Sisareltani omenapuita löytyykin jo, ja mainitsi niiden leikkaamisesta. https://www.pihafixari.fi/palvelut

    VastaaPoista