torstai 9. maaliskuuta 2017

Mullanvaihtoviikot

Nyt on se aika vuodesta kun kannattaa harkita huonekasvien mullanvaihtoa. Suurin osa kasveista hyötyy vuosittaisesta mullanvaihdosta, mutta hitaammin kasvaville kasveille kuten kaktuksille riittää mullan vaihtaminen parin vuoden välein. Joskus riittää pelkkä pintamullan vaihtaminen.

Mullaksi valitsin Rainbow:n kukkamullan.

Minä päätin vaihtaa mullan pelkästään kahvipensaalle ja kääpiöbanaanille. Kastelin kasvit huolellisesti päivää ennen mullanvaihtoa. Samalla päätin erottaa kääpiöbanaanista tyviverson kasvamaan omaan ruukkuunsa.

Banaani oli kasvanut vinoon ja näytti melko rähjäiseltä ennen mullanvaihtoa.

Päätin siirtää banaanin hieman isompaan ruukkuun ja jättää tyviverson kasvamaan vanhaan ruukkuun. Kahvipensaskin olisi jo kaivannut isompaa ruukkua, mutta totesin, että loput isommat ruukkuni ovat aivan liian suuria. Uuden ruukunhan tulisi olla vain hieman aiempaa suurempi.

Mullanvaihdon yhteydessä leikkasin kuivuneet lehdet pois.
Pieni banaaninalku sai tilaa ympärilleen erotettuani sen pääversosta.
 
Olen aiemmin hieman karsastanut katteita niin avomaalla kuin ruukuissakin, mutta pikkuhiljaa olen alkanut lämmetä niille -ainakin ruukkujen osalta. Sain oikean älynväläyksen, kun keksin vihdoinkin käyttöä kauniille kiville, joita lapsena keräilin talteen. Niistähän saa täydellisen katteen! Omasta varastostani ei tosin löytynytkään riittävästi kiviä kaikkien ruukkujen kattamiseen, joten täytyy seuraavalla mummulareissulla tutkia kotipaikkani varastot.

Luonnonkivikatetta, vielä tosin sopisi jokunen pikkukivi joukkoon..
Banaani näyttää vuosihuollon jälkeen paljon paremmalta.
Muutostamme kärsinyt kahvi on jo alkanut osoittaa toipumisen merkkejä.

 Fiksuna ihmisenä luin kääpiöbanaanin ja kahvipensaan hoito-ohjeet netistä vasta mullanvaihdon jälkeen. Sieltä paljastui, että ainakin kahvin mullanvaihto tulisi tehdä huhtikuussa. Banaanin tyviversot tulisi puolestaan irrottaa vasta, kun ne ovat noin 50 cm korkeita. Toivottavasti en nyt aiheuttanut kasveilleni mitään katastrofeja, vaikka olinkin liian aikaisin liikenteessä.

Mitä tästä opimme? Ota asioista etukäteen selvää, niin vältyt kantapään kautta oppimiselta. Etsi myös kaikki tarvittavat välineet, kuten isommat ruukut, valmiiksi ja hanki tarvittaessa uusia. Lisäksi hommaa nopeuttaisi, jos omassa varastossa talven yli lojuneet ruukut olisi pessyt valmiiksi esimerkiksi jo syksyllä.. Taidankin ottaa seuraavaksi urakakseni ruukkujen pesun, jotta kylvö- ja istutushommat sujuisivat jatkossa jouhevammin!

Psst. Käyhän osallistumassa arvontaan, jaossa kaksi ihanaa siemensettiä.

Tämän ruusun myötä toivottelen kaikille mukavaa torstaita!

4 kommenttia:

 1. Jaahas sitä on olemassa kääpiöbanaanikin, aina sitä oppii uutta :) Sitä voisin itsellekin harkita. Tavallinen versio kasvoi yhdellä bloggarilla kesän aikana jotain 1,5 metriseksi. Sellaisen kanssa tulee äkkiä katto vastaan. Ja tervetuloa minunkin puolesta puutarhabloggarien mukavaan joukkoon !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia! :) Piti itse asiassa googlettaa tuon banaanini latinankielinen nimi (Musa acuminata), ennen kuin itsellenikään selvisi, että kyseessä on juuri kääpiöbanaani. Suosittelen sitä lämpimästi, kasvattaa ihan mukavaa tahtia uusia lehtiä, mutta korkeutta tulee hitaasti. :)

   Poista
 2. Minulle käy usein samoin. Alan hommiin innoissani ja vasta jälkeenpäin luen, miten ne olisi pitänyt tehdä. Eiköhän nuo kasvit tuon silti kestä. Itsekin pitäisi ryhtyä mullanvaihtohommiin viikonloppuna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi kasvit antaa aika paljon anteeksi! Ja jos joku ei kestä, niin onpahan hyvä syy hankkia uusia. ;)

   Poista