tiistai 11. helmikuuta 2025

Suunnitelmia mökin hyötytarhaan

Kunhan toivun kunnolla poskiontelotulehduksesta, aion ensi töikseni suunnata mökille. Vaikka lunta soisi olevan tähän vuodenaikaan enemmän, mökillä käynnin kannalta maltillinen lumitilanne on suotuisa. Eipähän tarvitse rämpiä metrisissä kinoksissa päästäkseen esimerkiksi hyötytarhalle. Aiempina kevättalvina en ole pystynyt leikkaamaan mökin hedelmäpuita, sillä niiden oksat ovat olleet tähän aikaa vuodesta lumen alla. Tänä vuonna niiden leikkaaminen saattaisi jopa onnistua. (Paitsi että en ole varma saanko viriteltyä jänisverkkoa pois puiden ympäriltä.)

19.4.2024 mökin hyötytarha näytti melko riutuneelta.

Viime vuonna en juurikaan ottanut kuvia mökin hyötytarhasta, ja se jäi silloin muutenkin pahasti hunningolle. Kylvin ja istutin kyllä kasveja, mutta sen jälkeen ne saivatkin olla miltei täysin oman onnensa nojassa koko kesän. Voitte siis arvata, että satoa ei tullut paljoa ja rikkakasveja oli senkin edestä. Viime kesänä olin raskaana ja loppukesästä ja syksystä pienen vauvan kanssa, joten ei ihmekään, ettei mökin puutarhalla tullut paljoa puuhailtua. Ensi kesänä minulla on elokuussa vuoden täyttävä vauva "vaivoinani", joten realistisesti täytyy ajatella, etten ehkä silloinkaan ehdi ihan hirveästi touhuta mökillä. Siksi aion pitää hyötytarhan kasvivalikoiman helppohoitoisena ja yksinkertaisena.

Lavakauluksessa vasemmalta oikealle pillisipulia 'White Lisbon',
kehäkukkaa 'Pink Surprise' ja porkkanaa 'Nantes 2' 26.7.2023

Aiempien vuosien tapaan aion tänä vuonnakin kasvattaa porkkanoita. Niiden kasvatus on helppoa ja ne maistuvat koko perheelle. Pillisipuleiden kasvatus oli myös helppoa, joten sitäkin voisi taas kasvatella. Kukkia on tietenkin oltava joka välissä tuomassa väriä ja pörriäisille evästä. Koska aion jättää kaikki vähääkään vaativammat hyötykasvit tänä vuonna kasvattamatta, kukille jää tavallistakin enemmän tilaa. Hyötytarhan kukissakin suosin helppoja, pääosin suorakylvettäviä lajeja paria poikkeusta lukuunottamatta.

Herneet, auringonkukat ja rikkaruohot elokuussa 2023
 
Porkkanan ja pillisipulin lisäksi aion kasvattaa myös herneitä ja perunoita. Nekin ovat helppoja kasvattaa, tosin perunanvarsia olisi hyvä käydä multaamassa ainakin kerran kesässä. Mökin hyötytarhassa on lisäksi mansikkamaa, joka kaipaa huoltoa. Ajattelinkin kunnostaa mansikkamaan heti, kun lumet sulavat, ja kattaa sen kenties oksasilpulla, jotteivat rikkaruohot pääsisi niin helposti peittämään mansikantaimia alleen. Riehaantuneista rikkakasveista oli tosin viime kesänä se hyöty, etteivät linnut löytäneet mansikka-apajille niin helposti.

Mansikkamaa ("ojan" oikealla puolella) oli aika ränsistyneessä kunnossa 19.4.2024.

Yllä olevassa kuvassa näkyvä oja ei johda minnekään ja se onneksi kuivuukin kesäksi. Toivoisin, että saisimme tontin ojat joskus kaivatettua auki, mutta tällä hetkellä meillä on muitakin rahareikiä, eikä mieheni myöskään ole lainkaan yhtä innokas kuin minä tuhlaamaan aikaa ja rahaa mökkipahaseemme. Onneksi tontin märkyyden kanssa tulee kuitenkin toimeen ja esimerkiksi hyötytarhan alue on yleensä kesällä kohtuullisen kuiva. Ehkä vuosikymmenen tai kahden päästä pääsen panostamaan mökkiin haluamallani laajuudella?

Hyötytarhan kesäkukkapenkki kylvöjen jälkeen 11.5.2023

Hyötytarhassa on heti portin vieressä kesäkukkapenkki. Yllä olevassa kuvassa portti näkyy vasemmalla. Kukkapenkissä olen kasvatellut vuosien saatossa muun muassa tuoksuherneitä, erilaisia unikkoja ja sinisievikkiä. Tänä vuonna ajattelin laittaa siihen tummansinistä tuoksuhernettä, vaaleanpunaista kesäharsoa, kesämalvikkia ja pensasköynnöskrassia 'Jewel Cherry Rose'. Viimeisenä mainittua on minulla jo koekylvös kasvamassa, sillä toivon näkeväni ennen lopullista kylvöä, ovatko sen kukat todella pinkinsävyiset. Jos ei ole, saatan istuttaa niitä jonnekin muualle ja kylvää kesäkukkapenkin etualalle niiden sijaan vaikkapa sinisievikkiä.

Kehäkukat ovat jokavuotisia hyöytytarhani sulostuttajia. (Kuvattu 11.8.2023)

Jokavuotisiin hyötytarhani kukkasiin kuuluvat kehäkukkien ohella samettikukat. Monena vuonna olen kylvänyt myös auringonkukkaa, mutta ne eivät ole ehtineet kunnolla kukkaan. Niiden sijaan ajattelin tänä vuonna kokeilla hunajakukkaa.

Hyötytarhassa risteilee pari ihan varsinaista ojaa,
tosin nekin kuivuvat yleensä jossain vaiheessa kesää. Kuva viime vuodelta

Olen useampaan otteeseen todennut, että minulla on liian vähän kuvia niin koti- kuin mökkipuutarhankin yleisnäkymistä. Olkoon yleisnäkymät tänä vuonna valokuvieni teemana! Edellisessä kuvassa joka tapauksessa näkyy verkotetut hedelmäpuuni. Etummaisena on luumu 'Sinikka' ja sen takana omenat 'Pirja' ja 'Suometar'. Jos oikein tarkkaan katsoo, niin hedelmäpuiden takana häämöttää hyötytarhan lavakaulukset. Oikealla erottuu valitettavasti veivinsä heittänyt arnoldinpihlaja 'Kirsten Pink' ja suunnilleen kuvaajan paikalla sijaitsee makeakirsikka 'Stella', sekin jo veivinsä heittänyt. Noh, molemmat olivat jonkinlaisia alekokeiluja, joten niistä emme lannistu. Kuvan etureunassa, ojan tälläpuolen on kosteikkokukkapenkki, joka jäi viime vuonna kokonaan huomiotta. Saa nähdä, miltä se tänä kesänä näyttää. Tälle alueelle en ehkä tee tänä vuonna kuin huoltotöitä. Kuolleet puut tekisi kyllä mieli korvata elävillä...

6.7.2023 ojan viereinen kosteikkokukkapenkki näytti näin hyvältä.

Ehkä isoin yksittäinen urakka hyötytarhassa tälle vuodelle on polkujen kunnostus. Viime vuonna koko hyötytarhan alue pääsi aivan villintymään, eikä siellä ollut minkäänlaisia erottuvia kulkuväyliä. Tänä vuonna aion vihdoin tukahduttaa kasvit poluilta tyhjillä multasäkeillä ja muilla muoveilla, joita on kertynyt mökin pihalle odottelemaan hyötykäyttöä. Muovit on paras saada maahan heti lumien sulettua, ennen kuin kasvit alkavat rehottaa. Muovit eivät tietenkään pysy paikoillaan ihan itsestään, joten täytyy myös etsiä painavia kiviä pitämään muovit aloillaan. Sitten pitäisi keksiä, millä päällystän polut, etteivät ne kasva pian uudestaan umpeen. Muoveja ei tokikaan ole tarkoitus jättää ikuisiksi ajoiksi paikoilleen. Mutta aivan hyvin ne voivat olla paikoillaan vaikka pari vuotta, jos vain kestän katsella niitä niin pitkään.

 Tästä postauksesta tuli melko epämääräisesti rönsyilevä, mutta epämääräisesti rönsyilevä kuvaa aika hyvin myös mökkipuutarhan viimevuotista tilannetta. Toivottavasti tänä vuonna tilanne menee vähän parempaan suuntaan.

Ihanaa puutarhakautta 2025! (Kuva vuoden takaa)

4 kommenttia:

  1. Kehäkukat ja auringonkukat ovat minullakin jokakesäisiä kukkia, joiden siemenet vaan heittelen "kukkapenkkiin", ja auringonkukatkin ehtivät hyvin kukkia. Mukavaa kevättä vauvan kanssa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suorakylvettävät kukat ovat ihanan helppoja. En oikein tiedä, olenko kylvänyt auringonkukkani liian myöhään vai ovatko ne jääneet liiaksi hyötykasvien varjoon. Ehkä pitäisi kokeilla niitä vielä johonkin toiseen paikkaan. Kiitos!

      Poista
  2. Meillä pikkulinnut ovat hoitaneet auringonkukkien viljelyn jo usean vuoden ajan. Kehä- ja samettikukkia tulee minunkin usein kylvettyä.
    Ihania hetkiä uuden pienen tulokkaan kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onkin kätevää, kun linnut hoitavat viljelyn puolestasi. :-) Kiitos!

      Poista