perjantai 25. toukokuuta 2018

Kylvöjä kasvimaalle

Reilu viikko sitten tein kylvöhommia vanhempieni kasvimaalla. Olimme aiemmin muokanneet kasvimaan, joten nyt lisäsin vain hiukan uutta multaa ja pääsin sitten suoraan kylvämään.

Kylvimme jokin aika sitten tyttäreni kanssa omaan pihaamme vanhaan perunalaatikkoon porkkanaa ja retiisiä. Koska siemeniä jäi yllinkyllin, päätimme kylvää niitä myös vanhempieni pihaan. Lisäksi kylvin hernettä sekä testin vuoksi parikymmentä vuotta vanhoja salaatinsiemeniä. Tällä kertaa päätin kylvää vihannesten sekaan myös kehäkukkaa, jonka siemeniä olin hankkinut viime keväänä ehtimättä kuitenkaan kylvää niitä silloin minnekään.

Porkkanasekoitus Harlequin Mix ja retiisi 'Cherry Belle'
Sokeriherne 'de Grace' 
Keräsalaatti 'Maikönigin'  vuodelta 1998

Keräsalaatin itäminen on hyvin epävarmaa todella vanhojen siemenien takia, joten kylvin kaikki pussissa olleet siemenet. Olisi melkoinen yllätys, jos niistä itäisi edes yksi!

Kehäkukka 'Fiesta Gitana' 
Kylvin talolta päin katsottuna kasvimaan oikeaan reunaan kaksi riviä hernettä, rivin kehäkukkaa, kaksi riviä porkkanaa, taas rivin kehäkukkaa, kaksi riviä retiisiä, jälleen rivin kehäkukkaa ja lopuksi rivin salaattia. Näin kasvimaalta saadaan sekä ravintoa että silmäniloa. 

 Kasvimaa vanhempieni kotitalolta päin katsottuna
Kasvimaan vasempaan reunaan jäi vielä tilaa yhdelle tai korkeintaan muutamalle kasviriville. Isäni suunnitteli kylvävänsä siihen vielä naurista. Oikeassa etureunassa kasvaa lisäksi yksi mansikantaimi sekä ruohosipulia.

Mansikan yksinäinen taimi
Ruohosipulia on jo maisteltu, ja onpa siinä yksi kukkanuppukin.
Koitin kylvää siemenet riittävän harvaan, jottei taimia tarvitsisi lainkaan harventaa. Poikkeuksena keräsalaatti, jonka siemenet kylvin todella tiheään, sillä rehellisesti sanottuna en oikein jaksa uskoa, että ne itävät. Mutta aika näyttää niidenkin kohtalon!

Tätä kirjoittaessani istuin junassa matkalla kotiin. Bloggerin käyttäminen on tabletillani melko haastavaa, joten muokkasin tämän vasta kotikoneellani lopulliseen muotoonsa. En tietenkään malttanut tehdä sitä heti, kun saavuin kotiin, sillä puutarhassani riitti puuhaa ja ihasteltavaa monelle päivälle. Siitä johtuen tämä postaus ilmestyy vähän jälkikäteen.

Ensi kerralla kerron lisää kuulumisia vanhempieni pihalta, mutta ehkä sitten ehdin vihdoin tekemään kukkapäivityksen omasta puutarhastani! Kevätkukkien loisto on ollut ihanaa, joskin nyt niiden aika alkaa olla jo takanapäin.

Kukkaisaa viikonloppua!

11 kommenttia:

  1. Sinulla onkin ollut mukavia puuhia. Bloggerin käyttö kännykällä tai tabletilla on äärimmäisen haastavaa.
    Mukavaa toukokuun jatkoa!

    VastaaPoista
  2. Täälläkin kylvetty kasvimaa viikolla harson alle. Toivotaan nyt, että lämpimät säät jatkuisivat niin kaikki itäisivät nopeasti. Ps. blogissani arvonta, tule mukaan. -Katja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä, käynpäs osallistumassa. :) Saa nähdä, kuinka kauan lämpimät säät pysyvät. On kyllä ollut jo todella pitkään aivan upeat säät! :)

      Poista
  3. Toivotaan, että kylvökset itävät hyvin ja saatte herkullista satoa :) Mukavaa viikonloppua <3

    VastaaPoista
  4. Ihana perinteinen kasvimaa. En ole lapsuuden jälkeen kylvänyt porkkanoita. Muistan, että ne maistuivat tosi makeilta maasta nostettuna. Mun lyövät mökillä on varmaan ihan kuumuudessa kärventyneitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä porkkanat kuuluu vakioasukkaisiin kasvimaalla. Juuri maasta nostetut porkkanat on herkkua. :) Toivottavasti kylvösi ovat hengissä!

      Poista
  5. Kylvökset itävät todennäköisesti hyvin jo voithan sitten harventaa ne yksilöiksi. Minä harvennan salaatin aina ja istutan niitä yksittäin parsapenkin laitaan riviin. Meillä kun parsaa on melkein kymmenen metrin verran . Mukavaa kun olet istutellut vanhempiesi iloksi ja hyödyksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpas sinulla runsaasti parsaa! Täytynee olla hyvää, kun noin paljon sitä kasvatatte. Minä en ole koskaan kokeillut sen kasvatusta, pitänee ottaa ensi vuonna harkintaan. :)

      Poista