torstai 15. maaliskuuta 2018

Huonekasvien keväthuolto ja arvontamuistutus

Eilisen uhrasin huonekasveille ja suoritin niille keväiset hoitotoimenpiteet. Kääpiöbanaani (Musa acuminata 'Tropicana') pääsi suurempaan ruukkuun. Aiemmin se on ollut saviruukussa, mutta nyt päätimme kokeilla sille kestokasteluruukkua. Kestokasteluruukun ideana on, että kasteluvesi annostellaan ruukun pohjalla olevaan säiliötilaan ruukun pinnalle yltävän putken kautta. Alkuun kasvia täytyy tosin kastella mullan päältä noin kahdeksan viikon ajan, ennen kuin siirrytään putken kautta kasteluun.

Mielestäni valkoinen ruukku raikastaa kivasti banaanin ilmettä.
Laitoin vielä mullan pinnalle kerroksen vaaleaa koristehiekkaa.
Siistin banaanin yleisilmettä leikkamalla kuivuneet lehdet pois ja pyyhkimällä lehdet kostealla rätillä. Lisäksi suihkuttelin lehdet mäntysuopaliuoksella öttiäisten varalta.

Kahvipensas (Coffea arabica) pääsi ihan suihkuun asti. Niin olisi päässyt banaanikin, mutta muistin suihkun vasta siinä vaiheessa, kun olin jo iskenyt banaanin uuteen ruukkuun, joten päätin puhdistaa sen lehdet pelkästään pyyhkimällä.

Kahvi sai virkistävän suihkun.
 Kahvipensaani on aika heikossa kunnossa. Se kärsi reilu vuosi sitten muutossamme tiputtamalla jotakuinkin kaikki lehtensä. Sen jälkeen se kyllä kasvatti uusia lehtiä, mutta nyt talven aikana se on päässyt vähän nuupahtamaan ja osa lehdistä on jälleen kuivunut. Veikkaan, ettemme ole muistaneet kastella sitä tarpeeksi. Siispä poistin siitä kuivuneet lehdet ja laitoin senkin uuteen, isompaan ruukkuun. Nyt koitamme muistaa kastella sitä ahkerammin! Myös kahvipensas sai mäntysuopaliuoskäsittelyn.

Kahvipensas näyttää vähän surulliselta.
Kahvipensas sai luonnonkivikatteen.
Ylemmässä kuvassa näkyy taka-alalla sinisessä ruukussa kaktus. Sitä en ole hoitanut koskaan juuri mitenkään, mutta niin se vain jaksaa puksuttaa eteenpäin vuodesta toiseen. Silloin tällöin ripautan sille pikkuisen vettä, siinä kaikki. Ihailtavan helppohoitoinen kasvi!

 Saintpaulioille minulla ei ole tapana tehdä suurempia hoitotoimenpiteitä. Päätin kuitenkin kokeilla niiden lisäämistä pistokkaista. Minulla on yksi vaaleanpunainen ja yksi sinivioletti saintpaulia. Päätin lisätä molempia. Testin vuoksi iskin molemmat samaan ruukkuun.

Tällaisten ohjeiden mukaan toimin: Katkaise lehti ruotineen ja leikkaamalla ruoti 2-3 cm mittaiseksi. Iske lehtiruoti vinoittain multaan niin, että vain lehti jää mullan pinnalle. Pidä mullan kosteus tasaisena. Tällä tavalla lehden pitäisi alkaa kasvattamaan uusia juuria ja lopulta uusia lehtiä. Jännittävää seurata, kuinka käy.

Lehti, jonka ruoti on leikattu parin sentin mittaiseksi
Kaksin on mukavampi kasvaa uudessa ruukussa -ainakin toivon niin.
Loppukevennyksenä jouluksi ostamani tasettinarsissit,
jotka tuskin kukkivat vielä pääsiäisenäkään..
Joko sinä olet tehnyt huonekasvien keväthuollon? Entä oletko koskaan lisännyt itse saintpaulioita?

Psst, oletko jo käynyt osallistumassa arvontaan? Osallistua ehtii lauantaihin asti.

16 kommenttia:

 1. Mun on pakko nyt ryhdistäytyä ja tehdä huoltotoimenpiteet tulevana viikonloppuna! Kiitos tästä potkusta persuksille :) En tiedä uskaltaisinko postata ennen-jälkeen kuvilla kun mun sisäkasvit on TODELLA heikolla hapella...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä vaan. :D Uskallat sinä. Uskonpa, ettet ole ainoa, jonka kasvit on talven jäljiltä vähän huonolla tolalla.

   Poista
 2. Minulta jää usein keväthuolto tekemättä. Sen sijaan huonekasveja tulee huollettua ympäri vuoden tarpeen mukaan. Ei mene ihan oppikirjan mukaisesti, mutta toimii se näinkin. Saintpaulioita olen kerran yrittänyt lisätä ja lisääminen osoittautuikin helpoksi. Vaikkakin vähän pitkäveteiseksi puuhaksi. Uusia lehtiä sai muistaakseni odotella kauan. Eikä ne lopulta sitten edes menestyneet minun hoidossani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä sitä kaikkea tarvitse oppikirjojen mukaan tehdä. Kokeilemalla sitä löytää itselleen sopivimman tavan. Luin aiemminkin jostain, että saintpaulian pistokkailla menee pitkään ennen kuin ne alkavat tehdä uusia lehtiä. Mut hauska kokeilla sitäkin. :)

   Poista
 3. Ihania huonekasveja teillä! En ole koskaan kokeillut saint paulian lisäämistä, minulla ei niitä ole tällä hetkellä, mutta mielenkiinnolla odotan tekstisi tulosta.:) Hauskaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Itsekin odotan mielenkiinnolla, mitä testistäni seuraa. :)

   Poista
 4. Huonekasvit kiittävät hoidosta :) Olen joskus kymmenisen vuotta sitten lisäillyt santtuja pistokkaista. Se oli mielenkiintoista puuhaa :) Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Jännä seurata, miten saintpauliani lähtevät kasvuun -vai lähtevätkö ensinkään..

   Poista
 5. Oletpa ahkera suihkuttamaan kukkia! Kiitos! :)

  VastaaPoista
 6. Sinähän olet päässyt hyvin vauhtiin keväthommissa. Pitäis kans talvetettavia kasveja alkaa pikkuhiljaa hoitamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Flunssa pitää sisätiloissa, niin nyt on hyvin aikaa puuhastella kaikkea pientä. Mulla ei nyt tänä vuonna olekaan mitään talvetettuna, jos ei lasketa gladioluksen sipuleita.

   Poista
 7. Sattuipa sopivasta löytää blogisi :) Minulla kasvaa tuollainen banaanipuu myös olohuoneessa ja suht hyvin on talvi mennyt. Aikomukseni oli kirjoittaa juttua puusta blogiin, mutta en vielä saanut aikaiseksi. Koskahan me saadaan banaaneja ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, kun eksyit blogiini! :) Minä luin jostain, ettei kääpiöbanaanit valitettavasti tee lainkaan hedelmiä.

   Poista
 8. Ihania huonekasveja. Minullakin joskus on ollut kahvipuu kasvamassa. tukkäsi siitä paljon Aurinkoista viikonloppua Sinulle :)

  VastaaPoista
 9. Onko kukaan kokeillut lisätä Kahvi pensasta pistokkaista? Ohjeissa sanotaan, että pitää olla jotain kasveille tarkoitettua kasvuhormonia. Onko kellään siis onnistunut ilman hormoneita kahvin lisys?

  VastaaPoista