keskiviikko 25. lokakuuta 2017

Kärhöjen talvisuojaus

Pohdiskelin keväällä, siirränkö kärhöt talveksi kellariin vai jätänkö maahan. Päädyin lopulta jättämään ne maahan silläkin uhalla, etteivät ne selviä. Etsiskelin netistä ohjeita kärhöjen talvisuojaukseen, mutta tapoja tuntuu olevan vähintään yhtä monta kuin kärhöharrastajaakin.

Tarhalyhtykärhö 'Princess Kate'
Joidenkin lähteiden mukaan kärhöjä ei tarvitse suojata talveksi lainkaan. Niiden mukaan kärhöt selviävät talvesta riittävän syvään istutettuna ja hyvin juurtuneena. Siksi kannattaa suosia muutaman vuoden ikäisiä taimia, sillä niille on ehtinyt kehittyä riittävän kestävät juuret.

Sateen pieksämiä 'Mrs. Geroge Jackman'in kukkia
Toisten ohjeiden mukaan kärhöt kannattaa suojata talvensuojaturpeella. Jotkut suosivat havuja tai lehtiä. Havujen etu on se, että ne keräävät päällensä lunta, joka toimii luonnollisesti lisäsuojana. Joidenkin mukaan talvensuojaturpeen päälle kannattaa asettaa muovi, jotta turve ei kastu. Toisten mielestä muovista on vain haittaa. Talvensuojaturve ei kerää kosteutta samalla tavalla kuin tavallinen turve, mutta useimpien lähteiden mukaan sekään ei ole täysin kosteudenpitävää.

'Princess Kate'n nuppu
Yleisimmin kehotetaan laittamaan suojat vasta maan jäädyttyä, mutta päinvastaisiakin ohjeita löytyy. Suojien laittoa vasta maan jäätymisen jälkeen puoltaa se, että kasveihin saattaa muuten iskeä kasvitauteja. Lisäksi ennen maan jäätymistä laitetun suojan alla maa pysyy pidempään sulana ja houkuttelee paikalle jyrsijöitä.

Kärhön siemenkota
 Joidenkin lähteiden mukaan talvipakkasia pahempi uhka kärhöille on keväinen ahava eli aurinkoinen, mutta tuulinen sää, joka saa kasvit kuivumaan, kun maa on vielä jäässä. Ahavaa vastaan voi käyttää erilaisia suojahuppuja tai varjostuspeitteitä.

'Princess Kate'
Myös talvisuojan poistosta ollaan montaa mieltä. Joidenkin mukaan suojan täytyy antaa olla paikoillaan maan sulamiseen asti, toisten mukaan se tulee poistaa aiemmin, koska maa ei pääse kunnolla sulamaan suojan alla.

Otapa näistä nyt sitten selvää, miten tulisi tehdä! Mitä sinä suosittelisit?

28 kommenttia:

  1. Tämä ei ole suositus, mutta itse olen toiminut kärhöjen kanssa siten, että istutan ne oikeasti todella syvälle. Syksyllä olen laittanut juurelle joko turvetta reilusti tai puiden lehtiä. Ihan joka vuosi ne ovat kastuneet, mutta keväällä silti kärhöt ovat kasvuun lähteneet, tosin juuresta. Viime talvena talvetin muutaman kärhön kellarissa. Olivat ihan niissä pienissä ostoruukuissaan, jotka laitoin isompaan ämpäriin turpeeseen. Enkä tehnyt talven aikana mitään. Keväällä lähtivät hyvin kasvuun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kellaritalvetus osoittautui viime talvena hyväksi ratkaisuksi, mutta nyt en jaksa siihen ryhtyä, kun kyseinen kellari on yli sadan kilometrin päässä meiltä. Minä hommasin talvensuojaturvetta jo aikaa sitten, joten varmaan kokeilen sitä. Pitääpä muistaa laittaa kunnon kerros! Mä en enää muista, miten syvään istutin kärhöni, mutta pelkäänpä että ei tullut laitettua kovin syvälle..

      Poista
  2. Olipas se mielenkiintoinen postaus.Sattui sopivasti kun minäkin olen pohtinut samaa asiaa. En ole vielä tehnyt mitään mutta ajattelin että juurille turvetta. Kerrohan sitten mihin ratkaisuun sinä päädyit. - Mukavaa viikon jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kiva, että oli sinullekin ajankohtainen aihe. :) Turpeeseen taidan päätyä minäkin, luulen.

      Poista
  3. Aiemmin en ole koskaan kärhöjä suojannut erityisesti. Aina ne ovat tuolta nousseet, joskin aika kituliaita ovat kasvussa olleet. Nyt laitoin talvensuojaturpeen samalla kun ruusuillekin, koska sitä puutarhalla vinkattiin myös kärhöille laittamaan. Keväällä sitten näkee oliko sillä vaikutusta:) Joten kai niitä tapoja on yhtä monta kuin tarhureitakin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin taitaa olla. Pitää vaan rohkeasti kokeilla jotain, ei muu taida auttaa.

      Poista
  4. Varmasti ajankohtainen asia monelle. Minulla on yksi kärhö rivarin pihalla ollut jo kaksikymmentä vuotta. Peitän sen havuilla maanjäädyttyä ja poistan kun kevät koittaa maan ollessa jo sulaa. Mutta sitten laitan siihen eteen jotain ettei kevät aurinko paista juurille. Meillä on sellainen vesiaiheinen patsas. Minä laitan mieluummin männyn oksia kuin kuusen ne eivät varise keväällä ollenkaan ja poistan usein vasta kun kasvua näkyy männyn oksien välistä. Miten kuten. Hyvin on kasvanut aina. Hyvää loppuviikkoa.

    VastaaPoista
  5. Ihania kuvia♥ Minä olen niin tumpelo puutarhuri ettei minulla ole antaa neuvoja:) Mutta sujuvasti kyllä ihailen toisten kasvattamia upeita kukkia! Nuo kärhöt on kyllä niin kauniita..haaveilen kyllä josko joskus omalle pihallekkin saisi kärhöjä kasvamaan:) Mukavaa päivää sinne♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Puutarhanhoito on sellaista, ettei sitä taida oppia kuin tekemällä, onnistumisien ja epäonnistumisien kautta.

      Poista
  6. Aiemmin en ole laittanut mitään suojaa, paitsi haravoinut lehtiä tyvelle. Viime syksynä sain talvisuojaturvettaja sitä laitoin kärhöille ja ruusuille. Täällä etelärannikolla taitaa suurin ongelma olla kasvien tyvelle jäätyvä ja sulava vesi. Siitäkin syystä suosin istutuksissa kohopenkkejä. Jos/kun tuo tänään satanut lumi sulaa, taidan palata lehtikerroksen haravoimiseen kärhöjen tyvelle. Sen voi tarvittaessa keväällä peittää kompostilla ja siinäpä se.

    VastaaPoista
  7. Kauniit kärhökuvat! Kärhöt on ihania!
    Minulla on pihalla pari kärhöä, enkä ole niitä millään suojannut.
    Hyvää viikon jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kiva kuulla erilaisia näkökulmia tähän talvisuojausasiaan. Ei taida auttaa kuin kokeilla, mikä itsellä toimisi.

      Poista
  8. Mie oon kasannu lehtiä kärhöille suojaks. En oo kokkeillu tuota talvensuojaturvetta! Turve nimenä jo eppäilyttää, kastuu ja on kylymä, pitäs ottoo kevväällä ajoissa pois. Syvvään istuttaminen on ehoton. Meillä ylleensä sattaa paljon lunta ja sekin suojovaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täälläkin tulee onneksi yleensä paljon lunta. Tuon turpeen pitäisi kai olla sellaista, ettei se kastu, mutta tiedä häntä.

      Poista
  9. Olen kasvattanut jalokärhöjä nyt yli kaksikymmentä vuotta ja todennut, että tarpeeksi syvä istutus ja kohopenkki ovat se varmin tae köynnöksen talvesta selviytymiseen. Maanpäälliset versot paleltuvat kyllä lähes joka talvi, mutta köynnös kasvattaa melko nopeasti uudet. Jos kiinnostaa blogini kategorioista jalokärhöt osion alta löydät omien kasvatuskokemusten kautta tulleita vinkkejä jalokärhöjen istutuksesta ja hoidosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä! Käyn ehdottomasti syventymässä sinun kokemuksiisi. :)

      Poista
  10. Kärhöjä en ole koskaan suojannut. Mutta lähes kaikki menetetty...hyvin on kyllä pärjännyt mm. sellainen alku, joka on itse kylväytynyt kiinankärhön siemenistä. Valitsi paikkansa ja menestyi. Tosin on yksi kärhö hengissä myös villiviinin seassa. Sieltä se putkahtaa isoin valkoisin kukin aina silloin, kun luulen sen kuolleen. Luonnonihmeitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin se taitaa olla kärhötyypistä ja -lajikkeestakin kiinni. Kaikki selviytyneet otetaan ilomielin vastaan! :)

      Poista
  11. En ole suojannut, mutta istutan kärhöt mahdollisimman syvälle ja muotoilen penkit niin, ettei vesi jää seisomaan. Kaikkien kärhöjen aluset ovat myös täynnä muita kasveja eli maan pinta ei ole paljas. Jostain luin, että maan routiminen syvältä on erityisen haitallista kärhöille. Keväällä ei myöskään kannata olla hätäinen. Joskus kärhöt saattavat nostaa versot pintaan, kun olen jo ollut varma, että ovat kuolleet. Onnea talvetukseen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tuo syvään istuttaminen lie se kaikkein tärkein. Kiitoksia vinkeistä! :)

      Poista
  12. Minäkin olen istuttanut kärhöt syvälle, puolen metrin syvyyteen. Talvisuojauksia en ole laittanut ja hengissä ovat säilyneet. Toivottavasti kärhösi talvehtivat hyvin. Kivaa alkavaa marraskuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kiva tietää, että monilla kärhöt ovat selvinneet suojauksettakin.

      Poista
  13. En saa mitään talvisuojia laitettua, vaikka kuinka niitä aikoisin laittaa. Saamattomuus päättää puolestani :) Saavat raukat pärjäillä ihan omin avuin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kieltämättä on tuo sama saamattomuus hiipinyt tännekin. Talvisuojat koitan kuitenkin vielä laittaa, muuten en jaksa enää ahertaa puutarhassa. Toivotaan, että sinun kasvisi pärjäävät suojatta!

      Poista
  14. No tämä on kyllä tosiaan kiinnostava alue! Kärhöjen istuttamistekniikasta alkaen kärhöohjeita tuntuu tosiaan olevan aika liuta, ja toisistaan vastakkaisiakin neuvoja kuulee :-D Jokainen taitaa keksiä ne itselle ja oman pihan olosuhteisiin sopivimmat systeemit varmaan.
    Minä en suojaa, ja yleensä kärhöt ovat talvehtineet hyvin, jos ovat ylipäätään selvinneet istutuksesta ensimmäiseen talveen asti (mikä on se suurin katovaihe ainakin minulla). Viime talvi vei pari kärhöä, tosin toisella niistä näytti olevan elinvoimaisen näköinen juuristo, kun maata hieman kuopsutin kesällä. Suojaaminen olisi varmaan ollut paikallaan, kun viime keväänä tuli maaliskuussa ihanan keväistä, kasvit lähtivät valmistelemaan kasvua, ja huhtikuussa tuli järkky takatalvi, joka vei harvinaiset esikotkin.
    Luulen, että laittaisin talvisuojaturpeen päälle jonkin kastumista estävän kuvun. Ainakin täällä etelärannikolla, kun pakkasjaksojen väleissä on sadekausia, voi talvi olla hyvinkin märkä. Toisaalta luulen, etteivät kärhöt kärsi talvimärkyydestä siten kuin esimerkiksi monet sipulikukat. Mutta kuiva suoja eristää paremmin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taitaa olla tosiaan niin, että kokeilemalla löytää omalle pihalle ja kasveille sopivimman suojaustavan. Kiitos vinkeistä! :)

      Poista