sunnuntai 10. syyskuuta 2017

Syyskuinen puutarha

Syyskuisia tunnelmia meidän puutarhastamme:

Sade puki gerberan herkkään syysasuun.
Gerbera on kasvanut minulla monta vuotta sisällä ruukussa, eikä ole kukkinut sen jälkeen, kun sen alkuperäiset kukat lakastuivat. Siirsin sen tänä kesänä oman onnensa nojaan kukkapenkkiin. Hämmästyksekseni se tuntuu pitäneen siitä, ja on nyt ilahduttanut minua parilla somalla kukkasella. Ymmärtääkseni gerbera ei selviä Suomen oloissa talvea ulkona, joten pitänee siirtää tämä lähi aikoina takaisin sisälle.
 
Ruusu 'Aspirin Rose'
Äitienpäivälahjaksi saamani ruusu
 Ruusuissa on aika runsaasti nuppuja. Toivon todella, että syksy olisi vielä pitkään lämmin ja pääsisin ihastelemaan ruusujeni kukkia.

Ruusussa 'The Fairy' on paljon sekä kukkia että nuppuja.
Kärhön 'Mrs. George Jackman' kukat ovat hieman kärsineitä.
Kärhö 'Princess Kate' tekee  jatkuvasti uusia nuppuja.
Kärhö 'Jan Pawel II' on keskittynyt kukinnan sijaan
kurkottelemaan kohti korkeuksia.
Opin vastikään, että kärhöä 'Jan Pawel II' myydään myös nimellä 'John Paul II'. Törmäsin 'John Paul II':een Tiiun Puutarhahetki-blogissa, ja aloin googlettamaan sitä, kun sen nimi muistutti niin suuresti tuota Jan Pawelia. Selvisi nopeasti, että kyseessä on yksi ja sama kärhö. Se on nimetty puolalaisen herran mukaan, joka toimi paavina vuosina 1978-2005. Kaikkea sitä oppii. Kasvien, erityisesti eri lajikkeiden, nimet ja niiden taustat ovat mielestäni aika mielenkiintoisia. Toisinaan hankin kasveja ihan vaan kivan nimen takia.

Karpaattienkellot ovat yltyneet kukkimaan runsaasti.
Jaloritarinkannus 'Percival'
Ostin pari purppurakeijunkukkaa 'Palace Purple'.
Miekkalilja eli gladiolus
Gladioluksella on samassa varressa eri vaiheessa olevia kukkia.
Gladioluksen herkkä, suloinen nuppu
Miekkaliljan kukissa on kauniita yksityiskohtia.
Syysleimulla on upeat kukat.
Pihastamme kaadettiin eilen huonokuntoinen pihlaja. Samalla kaadettiin kuusama sen myrkyllisten marjojen vuoksi. Piha tuntuu nyt paljon avarammalta, ja pääsen suunnittelemaan uusia istutuksia.

Tältä pihallamme näytti ennen pihlajan kaatamista.
Mustan läntin kohdalla kasvaa raparperi, jonka olen myös ajatellut poistaa.
Pihlajan kaaduttua piha avartui mukavasti.
Kuusaman kaato toi myös lisää tilaa.
Sateesta huolimatta olen istuttanut viikonlopun aikana hieman kukkasipuleita Suomi100-penkkiin. Oli melko tympeää hommaa, kun vaatteet kastuivat ja multa tarttui inhottavasti hanskoihin. Saa nähdä, jääkö loppujen sipulien istutus jonnekin hamaan tulevaisuuteen, vai saanko kammettua itseni vielä tänään pihalle. Ilokseni huomasin, etteivät sipulini millään riitä joka paikkaan, eli minun on aivan pakko käydä ensi viikolla ostamassa niitä lisää. Kukkasipulien ostaminen on kivaa, mutta istutushomman voisin kyllä ulkoistaa..

Miten sinun viikonloppusi on sujunut? Sataako sielläkin?

4 kommenttia:

 1. Ihania kukkia :) Kiitos kysymästä, viikonloppu meni nopeasti. Töissä ja vähän kotonakin, mutta en kyllä saanut mitään aikaiseksi. Jos muuten sipuleiden istutus vielä maistuu ( ;) ), niin tervetuloa osallistumaan blogiini kukkasipulia-arvontaan. Tänään vielä kerkiää ;) Tottakai olet erittäin tervetullut muutenkin tutustumaan Maatiaiskanasen Elämää-blogiin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Välillä tulee niitä päiviä, kun ei oikein saa mitään aikaan. Kiitos kutsusta, tulenpas pistäytymään blogissasi. :)

   Poista
 2. Kylläpäs näkymä muuttui puiden kaadon jälkeen. Sullahan on hyvällä mallilla, jos osa sipuleista on jo istutettu. Minulla on on menossa vasta haaveiluvaihe. :) Ja juu, myös täällä Tampereella sataa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi tänään jo paistaa! :) Paljon mukavampi oli tuolla auringon hyväilyssä istutella sipuleja. Tuo haaveiluvaihe on melkein yhtä mukavaa kuin keväällä kukkien ihastelu. :)

   Poista