torstai 6. huhtikuuta 2017

Maaliskuun kylvöt

Nyt kun ollaan jo hyvän matkaa huhtikuun puolella, on hyvä kääntää hetkeksi katse menneeseen. Mitä tulikaan kylvettyä maaliskuun aikana ja kuinka nuo kylvökset nyt voivat?

Tänä keväänä otin käyttöön kunnollisen kasvien merkkausjärjestelmän numerojärjestyksessä ja kirjoitin lisäksi kalenteriin ylös, mitä (puutarhaan liittyvää) tein minäkin pävänä.

Minun kasviluetteloni näyttää tältä.
Merkkasin kasviluetteloon kasvin nimen lisäksi muutamia ominaisuuksia kuten korkeuden ja värin sekä V tai L sen mukaan, tuleeko kasvi meidän vai vanhempieni pihaan. Lisäksi merkitsin kylvö-, koulinta- ja ulos istuttamisen ajankohdat. Huomaan jo nyt jotain puutteita ja ongelmia merkkaustyylissäni, mutta tarkoitus olisikin joskus tulevaisuudessa tehdä tietokoneelle tarkemmat tiedostot jokaisesta kasvista kuvineen.

Tein samaiseen vihkoon myös puutarhakalenterin.
 Varsinaista puutarhakalenteria minulla ei tosiaan ole, mutta ihan kätevästi tuohon vihkoonkin saa merkittyä, mitä on tehnyt milloinkin. Eikä ainakaan lopu merkkaustila kesken!

Aiempina vuosina olen kirjoittanut kasvien tiedot pelkästään nimilappuihin, mikä on osoittautunut erittäin huonoksi tavaksi monella tapaa. Ensinnäkin nimilaput on usein tuhriutuneet tai mystisesti kadonneet ja olen ollut pulassa yrittäessäni tunnistaa kasvejani. Lisäksi jälkikäteen ei pysty tarkistamaan kuin kuvista, mitä kaikkea itsellä on aiempina vuosina kasvanut. Nyt riittää, kun merkitsee jokaiseen ruukkuun pelkästään kasvin numeron, tarkemmat tiedot löytyvät sitten vihkosta.

 Maaliskuun 2017 kylvökset

kylvö 6.3.2017:
persija Petroselinum crispum 'Bravour'
tsinnia Zinnia elegans (värisekoitus)
tiibetinkoirankieli Cynoglossum amabile
jaloakileija Aquilegia x cultorum 'Mckana Giants' (värisekoitus)
punapäivänkakkara Tanacetum coccineum
kukkakaali Brassica oleracea 'Snowball'
vihanneskrassi Lepidium sativum
ohraruoho
rairuoho

kylvö 7.3.2017:
tuoksuherne Lathyrus odoratus (vaaleanpunainen)

kylvö(/istutus) 16.3.2107:
lilja Lilium oriental 'Josephine'
lukinlilja Hymenocallis festalis

Yllämainituista rairuoho oli ainoa, joka ei itänyt lainkaan. Syyksi veikkaan vanhoja siemeniä, sillä sama siemenpussi on lojunut varastoissani auki ties miten monta vuotta.

Persilja on kehittynyt hitaasti, mutta varmasti.
Tsinniat kaipaisivat kipeästi koulintaa.
Tiibetinkoirankielet ovat lähteneet alkuun vaihtelevalla menestyksellä.
Jaloakileija vaati pitkän idätysajan.
Punapäivänkakkarat odottavat koulintaa.
Kukkakaalit koulin 20.3.

Kukkakaalit istutin koulintavaiheessa syvempään, sillä ne olivat venähtäneet hetkessä pitkiksi ja honteloiksi. Jospa niistä nyt kehittyisi vahvoja.

Vihanneskrassista minulla ei ole kuvaa, sillä söimme jo kaiken pois enkä ole vielä kylvänyt sitä uudelleen. Maultaan se on mielestäni melko mitätön ja muistuttaa mietoa kaalia, mutta sopii ulkonäkönsä vuoksi hyvin ruokien koristeluun.

Ohraruoho juhlistaa pääsiäistä hieman etuajassa.
Tuoksuherneet ovat ottaneet kunnon kasvuspurtin.
Liljatkin ovat lähteneet kasvamaan.
Lukinlilja on jo valtava.
Lukinliljan elinvoimainen kasvu on saanut minut lähestulkoon epäilemään silmiäni. Sen lopullisen korkeuden pitäisi olla noin 60 cm, mutta se on jo nyt yli 40 cm. En tiedä, auttaisiko, jos sen siirtäisi varjonpuoleiselle ikkunalle. En taida kuitenkaan uskaltaa lähteä siirtelemään sitä, ettei se vaan kärsi paikan vaihdoksesta ja pahimmassa tapauksessa kuole pois. Vinkit ovat ehdottomasti tervetulleita!

Tällaisia ehdin kylvää ja istutella maaliskuun aikana. Huhtikuun kylvöt ovat myös lähteneet käyntiin ja yritän jatkuvasti keksiä sekä kylvöastioita että tiloja uusille kylvöksille. Miten sitä tuleekin joka kevät hankittua aivan liikaa siemeniä ja kukkasipuleita! Ja siitä huolimatta kesällä tulee vielä ostettua lisäksi kasoittain taimia.. Järki tästä hommasta on ainakin kaukana!

Onnistuneita esikasvatuksia kaikille siemenistä hullaantuneille!

11 kommenttia:

 1. Sullahan on siellä vaikka mitä! Minulla on pysynyt aika maltillisina kylvöt tänä vuonna, vaikka kuisti alkaa aika täynnä olemaankin. Kestävämpiä kasveja taidan alkaa ensi viikolla siirtämään ulos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että joku on pysynyt maltillisena! :D Minä olen ostanut tänä keväänä melko vähän siemeniä. Kukkasipuleita olen ostanut sitten senkin edestä ja vanhoja siemeniäkin näkyy olevan aika runsaasti..

   Poista
 2. Sinulla onkin runsaasti taimia. Ovat niin virkeän näköisiä. Kiva kun niistä saa sitten nauttia kesällä. - Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Yllättävän hyvin nämä ovat lähteneet kasvuun. Ehkä kasvualustaan panostaminen kannatti tai sitten nykyisessä asunnossamme on otollisemmat olosuhteet kuin edellisessä.

   Poista
 3. Hyvät muistiinpanot ovat tärkeitä tuleville vuosille!
  Suomessa käytössäni oli aina puutarhapäiväkirja jonne kirjasin tarkkaan päivät ja lajikkeet.
  Ja tietenkin miten ne minäkin kesänä menestyivät!
  Ja uutuuksia on kokeiltaa joka vuosi!
  Hyvältä näyttää sinunkin kylvösi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Täytyy muistaa jatkossa kirjoittaa aina kunnolliset muistiinpanot, niin ei tarvitse olla oman hataran muistin varassa. :)

   Poista
 4. Onkin hyvä laittaa muistiin tietoja kustakin kylvöstä,ja kasvamisista - ovat sitten muistin apuna seuraavaa vuotta varten. Itsellänikin on tarkat muistiinpanot jo vuodelta 1991, ja kyllä niitä vanhimpiakin tulee lueskeltua silloin tällöin.
  Ihanat kasvatukset, ja monipuolinen valikoima. Itsellänikin on kasvamassa jaloakileijaa, taimet ovat ihan samanlaisia kuin minun :D
  Nautinnollisia kasvatushetkiä sinulle, keijunkukkanen <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Sinulla onkin sitten muistiinpanot koko minun elinikäni ajalta, aika hieno saavutus! :) Toivottavasti meidän molempien jaloakileijat menestyvät tänä vuonna. Viimevuotiset akileijani äitini kitki pois luullessaan niitä rikkaruohoiksi. :D

   Poista
  2. Auts! (Tämä tuli tuohon toiseen lauseeseen:)
   Joku rikkaruoho on muuten oikeasti ihan akileijan taimen näköinen..

   Poista
 5. Monipuolinen valikoima virkeitä taimia! Hyvistä muistiinpanoista on näissä jutuissa kyllä hyötyä. Liityin blogisi lukijaksi, luulin itseasiassa tehneeni sen jo aiemmin, mutta enpä ollutkaan. :) Mukavaa alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa lukijaksi, kiva saada uusia seuraajia! :) Mukavaa viikkoa sinullekin!

   Poista