maanantai 19. marraskuuta 2018

Lauantainen bloggaajatapaaminen

Osallistuin viime lauantaina ensimmäistä kertaa elämässäni bloggaajatapahtumaan. Puutarhahetki-blogin Tiiu järjesti ihanan tapaamisen Kuopiossa. Paikalla oli lisäksi Hiidenkiven puutarhan Minna, Kottikärryn kääntöpiirin Päivi ja Maalaiskaupungin pihan Tuula.

Aluksi kävimme herkullisella brunssilla ravintola Hygge Brossa. Syönnin lomassa ehdimme kaikessa rauhassa vaihtaa kuulumisia ja keskustella puutarha-asioista. Oli niin mukavaa, että unohdin täysin ottaa ruuasta kuvia. Aika harvinaista minulle, sillä rakastan hyvää ruokaa.
 
Kukkakauppa Cosmoksesta löytyy runsaasti ihania leikkoja, kuten neilikoita.
 Syönnin jälkeen suunnistimme kukkakauppa Cosmokseen. Glögi- ja piparitarjoilun jälkeen Sirkka opasti meille jouluisten kukka-asetelmien tekoa. Saimme häneltä runsaasti hyviä vinkkejä kauniiden ja kestävien asetelmien tekemiseen. Ajattelin jakaa Sirkan vinkit myös teille.

Erilaiset istutusastiat ovat nätisti esillä.
Asetelman voi tehdä oikestaan millaiseen astiaan vaan. Tärkeintä on varmistaa, ettei astia vuoda. Tarvittaessa astiasta saa vedenpitävän muovittamalla sen sisäpuolelta. Kastelua ei kuitenkaan kannata tehdä pöytäliinan päällä, jottei multavesi valu liinalle. Jotkut astiat saattavat myös päästää väriä kastuessaan.

Ensin Sirkka teki perinteisen jouluasetelman amarylliksestä,
joulutähdestä, hopealangasta ja muratista.
Samaan astiaan valitaan samankaltaista kastelua vaativia kasveja. Kasvit kannattaa kastella hyvin ennen istutusta, esimerkiksi upottamalla ne sankoon. Kastelussa käytetään huoneenlämpöistä vettä. Kylmä kasteluvesi voi palelluttaa kasvit.

Asetelmiin sopii lähes mikä multa vain, Sirkan mukaan esimerkiksi vanha kesäkukkamulta käy oikein hyvin. Mustaa Multaa hän ei suositellut sen ravinnerikkauden vuoksi.

Perinteiseen asetelmaan käyvät koristeeksi luonnonmateriaalit,
kuten kävyt, havut ja kanelitangot.
 Sitten päästäänkin itse asiaan, kasvien valintaan. Asetelma kannattaa rakentaa jonkin teeman ympärille, jotta siitä tulee yhtenäinen. Astia vaikuttaa paljon kasvivalintoihin. Pärekoriin kannattaa valita perinteisiä joulukukkia, kullanhohtoiseen astiaan sopii puolestaan paremmin modernimmat kasvivalinnat.

Herttaiset pikkutontut käyvät myös koristeeksi.
 Jotta asetelmasta tulee mielenkiintoinen, kannattaa valita erilaisia kasveja. Kiinnitä siis huomiota kasvien korkeuteen ja lehtien muotoon. Toisiinsa sointuvat kukkien ja lehtien värit pitävät asetelman yhtenäisenä. Hyasintit toimivat ehkä parhaiten ilman muita kasveja. Niiden voimakas tuoksu kannattaa ottaa huomioon, etenkin, jos teet asetelman lahjaksi.

Sirkka teki myös modernin asetelman, johon päätyi
ilmakasvi eli tillandsia, hopeaksi värjätyt mehikasvit sekä hopealankaa.
 Niin kasveissa kuin koristeissakin on hyvä pysyä kohtuudessa. Älä siis laita liikaa erilaisia kasveja tai koristeita. Koristeet näyttävät usein kivemmalta pienenä rykelmänä kuin sinne tänne ripoteltuna.

Myös koristeet valitaan tietenkin teeman mukaan. Perinteiseen asetelmaan käy hyvin luonnonmateriaalit, moderniin asetelmaan esimerkiksi joulupallot ja kimalteleva enkelinkihara. 

Modernin asetelman koristeet toistavat samaa hopeanharmaata värimaailmaa
kuin kasvit. Joulukoristeita voi hyvin käyttää asetelmissakin.
Mullan pinta on hyvä peittää lopuksi sammalella. Se tuo asetelmaan viimeisen silauksen ja säilyttää paremmin kosteuden. Sammal kannattaa kerätä viimeistään edellisenä päivänä, jotta se ehtii lämmetä huoneenlämmössä. Myös sammal kastellaan ennen käyttöä. Muistathan, että sammalen keräämiseen tarvitaan maanomistajan lupa!

Minulla oli oikein mukava lauantai-iltapäivä. Oli ihana tutustua toisiin puutarhahöperöihin ja saada neuvoja jouluasetelmia varten. Juuri tällaista tähän väliin kaipasinkin! Bloggaaminen innostaa taas ihan toisella tapaa, ja sormia syyhyttää päästä tekemään jouluasetelmia.

Lämmin kiitos Sirkalle, että saimme tulla oppiisi. Suuri kiitos myös Tiiulle tapahtuman järjestämisestä, sekä kaikille osallistuneille mainiosta seurasta. Toivottavasti näemme toistekin!

23 kommenttia:

 1. Hyvä postaus! Kiva, että esittelit tarkemmin saamiamme asetelmantekovinkkejä. Oli mukava tutustua sinuunkin :)

  VastaaPoista
 2. Teillä on ollut kiva tapaaminen. Monesta blogista on siitä saanut lukea. Itsekin olisi kiva joskus osallistua bloggaajatapahtumaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä kivaa. Toivottavasti pääset joskus osallistumaan bloggaajatapaamiseen! Olis kiva itsekin tavata sut joskus. :)

   Poista
 3. Oli mukava tutustua ja tavata ilmisissään, niinkuin täällä on tapana sanoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä ole ennen tuohon ilmisissään sanaan törmännytkään, hauska. Oli mukavaa tavata sinutkin. :)

   Poista
 4. Kiva, että pääsit mukaan! Oli ihana vihdoin tavata ihan kasvotusten! Mukavaa viikkoa koko perheelle!

  VastaaPoista
 5. Teillä on ollut kiva tapaaminen. On mukava tavata blogikavereita. Mukavaa viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
 6. Varmasti ollut kiva päivä siellä ja komeita joulukukka-asetelmia. <3
  ~Katja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä kiva päivä ja Sirkka osasi loihtia nopeasti upeat asetelmat. :) Ehkä ensi tapaamiseen saamme sinutkin mukaan..? Olisi mukava tavata. :)

   Poista
 7. Hienosti sait koottua postaukseen Sirkan opit. Kiva oli myös löytää tapaamisen kautta tämä sinun blogisi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Oli ilo tavata sinut ja löytää sinunkin blogisi. Pikavierailulla ehdin jo käymään blogissasi, mutta syvennyn siihen taatusti vielä tarkemmin, kun ehdin. :)

   Poista
 8. Ihana bloggaritapaaminen ja kiva kun saitte kukkakauppiaan neuvoja asetelmiin.
  Joulun alla onkin mukavaa askarrella istutuksia! =)
  Jotkut tekee sitä myös työkseen.... ;)

  Tunnelmallista viikonloppua sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Oli kyllä kaikin puolin kivaa. :) Heh, sinulle istutusten teko on taatusti tuttua hommaa. :D

   Poista
 9. Kivalta kuulosti teidän tapaaminen! Löysin tänne blogiisi kun luin Tiiun postauksen tapaamisesta. Tervetuloa myös minun blogiini :)

  VastaaPoista
 10. Voi kun kiva juttu tuollainen tapaaminen. Meilläkin on täällä etelässä ollut tapaamisia mutta ei tähän aikaan vuodesta. Tästäpä saisi oivan idean😊

  VastaaPoista
 11. Oi miten ihania tuollaiset tapaamiset! Niin hienoja asetelmia! Leppoisaa joulun odottelua <3

  VastaaPoista