keskiviikko 26. helmikuuta 2020

Taimien helmikuisia kuulumisia

Ulkona paistaa ihanasti aurinko ja povatut pakkasetkin näyttäytyvät täällä vain parin pakkasasteen tienoilla, joten kohta on mentävä ulos nauttimaan kauniista, raittiista ilmasta. Sitä ennen ajattelin kuitenkin tulla päivittämään taimieni kuulumisia välipalan syönnin lomassa.

Ensimmäinen erä vihanneskrassia tuli jo syödyksi, joten kylvin toissapäivänä uuden erän. Yleensä en kasvata vihanneskrassia kuin kevättalvella, mutta tänä vuonna ajattelin kasvattaa sitä niin kauan kuin vanhoja siemeniä riittää.

Ensimmäisen erän viimeiset vihanneskrassit pääsivät leivälle.
Persilja 'Bravour' kaipaa kipeästi koulintaa. Olen sen verran laiska koulija, että kylvän yleensä vain yhden siemenen tai siemenryppään per ruukku. Miksiköhän menin kylvämään persiljan siemenet hajakylvönä yhteen ruukkuun?

Villiintynyt persilja
Pinaatin 'Viroflex' taimista toinen on melko säälittävä, nuokkuva yksilö. Laitoin sille pienen tukikepin, sillä muuten se makoili pitkin multia. Toisesta taimesta on sen sijaan kasvanut jo ihan mukavankokoinen, itsenäisesti seisova kaveri.

Tässä reippaampi 'Viroflex'-pinaatti
Kahdeksasta kylvämästäni tomaatista seitsemän on hengissä. Itse asiassa en enää muista, kuoliko yksi vai eikö se lähtenyt lainkaan itämään. No, seitsemän tomaattia kyllä riittää minulle. Mahtuupahan kasvihuoneeseen yhden tomaatin tilalle jokin muu kasvi.

Tomaattijono sekä oikeassa yläkulmassa harjaneilikan vallaton varsi.
Mielestäni tämä piskuinen 'Tiny Tim' -tomaatin taimi on niin söpö.
 Tomaattien lehdissä huomasin vaaleita läiskiä. Yritin selvittää, mistä se voisi johtua. Härmältä tuo ei minusta vaikuta, mutta voin olla väärässäkin. Melko kosteat olot noilla kyllä on minikasvihuoneessa, vaikkei kansi olekaan tiiviisti paikoillaan. Sitäkin pohdin, voiko näin nuorilla taimilla olla jonkin ravintoaineen puute. Taimeni kasvavat Biolanin kylvö- ja taimimullassa. Kuulisin mielelläni muiden mielipiteitä, mistä vaaleat laikut voivat johtua.

Tällaisia vaaleita laikkuja esiintyy tomaattien lehdissä. Kuvassa 'Tigerella'
 Paprikoita kylvin kaksi, mutta kumpikaan ei ole lähtenyt itämään. Toisen siemen homehtui ja toinenkin näyttää pahasti siltä, ettei se lähde kasvuun. Luulen, että hankin paprikan taimet valmiina. 

Heittelin jokunen päivä takaperin talvettamani daaliat roskikseen, sillä niihin ei ollut tullut minkäänlaisia elonmerkkejä. Ehdin heittää kaksi kolmesta menemään, kun huomasin kolmannessa orastavaa kasvua. Ehkä ne kaksi muutakin olisi vielä lähteneet kasvuun, jos olisin malttanut odottaa hetken. No, onpahan nyt ainakin yksi daalia kasvamassa. Ja onpahan tilaa uusille daalioille. Odotan innolla, että juurakot saapuvat kauppoihin. Daalioissa on niin herkullisiä lajikkeita, että niiden ostaminen on kuin irtokarkkien valitsemista -päätös on vaikea. Yritän kuitenkin ostaa vain kaksi uutta daalia. Todella vaikea päätös edessä siis.

Daalia 'Lavender Perfection' kurkistaa kohti kevättä.
Lopuksi vielä ihan pakko laittaa kuva harjaneilikasta. Se on nimittäin aukaissut toisen kukkansa. Silkkaa suloisuutta!

Kaunista keskiviikkoa!

4 kommenttia:

  1. Sullon kummasti viheriää. Harvalla harijaneilikka kukkii helemikuulla :) Mulla menöö varmasti viälä kuukausi, ennenku haen juurakot kellarista. Jos ei ny aiva hirviä lämpöaalto houkuttele sitä enne.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harjaneilikka oli ihana yllättäjä! Kannattaa näköjään unohtaa kukkaruukut ulos ja hakea ne sisälle sydäntalvella. :D Fiksua malttaa vielä odottaa juurakoiden kanssa, talveahan tässä vielä eletään. Mun daaliat talvehtivat sisällä normaalia huonelämpöä viileämmässä työhuoneessani, joten en ole malttanut olla sörkkimättä niitä.

      Poista
  2. Siellä onkin jo taimikasvatukset pitkällä! En osaa tomaateista sanoa mitään, mutta jos niissä ei ole ötököitä, niin itse kokeilisin joko tuhkaa tai lisälannoitusta. Eiköhän noistakin aikaa myöten tule ihan kelpo kasvit. Minun daaliani ja suurin osa muistakin pimeässä talvetettavista on vielä kellarissa. Kunhan tulee taas lauhempaa säätä, niin kannan sieltä jotain eteiseen heräilemään. Aurinkoista loppuviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Taidanpa kokeilla lisälannoitusta. Ihanaa, kun pikkuhiljaa pääsee kevätpuuhiin! <3

      Poista