perjantai 31. elokuuta 2018

Ilmaiskukkien kuulumisia

Kerroin aiemmin ilmaiseksi saamistani kukkasipuleista. Hamstrasin siis Hankkijalta roppakaupalla miekkaliljojen, daalioiden ja liljojen sipuleita. Nyt suurin osa on jo hyvässä kasvussa, ja jokunen nuppukin löytyy.

Ainoa pettymyksen aihe on liljat, sillä ne eivät ole lähteneet lainkaan kasvuun. Istutin kyseiset 'Pretty Woman' -liljat Liljapenkin ja Suomi100-penkin välimaastoon. Liekö kuivuus syynä, ettei niistä ole näkynyt mitään. Alkuun kastelin niitä jonkun verran, mutta kieltämättä aika laiskasti. Saa nähdä, alkavatko ne kasvaa ensi vuonna.
Keskellä daaliat, taustalla jokunen gladiolus
 Daaliat ovat kasvaneet erinomaisen hyvin. Niillä on paksut, tanakat varret ja runsas lehdistö. 'Edge of Joy'hin on puhjennut ensimmäinen nuppu. Äskettäin huomasin myös 'Eveline'ssä piskuisen nupunalun. Ilolla odotan, josko mahdollisimman moni ehtisi kukkia.
'Edge of Joy'n tiivis nuppukerä
Tuijan ympärillä olevassa penkissä kasvaa
tuoksumiekkaliljoja sekä gladiolukset 'Romy' ja 'Vladivostok'.
  Kaikki gladiolukset ja tuoksumiekkaliljat ovat myös lähteneet kasvuun, mutta niiden kunto vaihtelee. Maahan istutetut voivat melko hyvin, tosin osassa on pieniä mustia öttiäisiä. Valitettavasti ötökkätietouteni on surkea, joten noidenkaan lajista en osaa heittää pienintäkään arvausta. Taidankin kuluttaa talven pimeät illat pänttäämällä tietoa puutarhan tuholaisista. Ruukuissa kasvaneet miekkaliljat ovat hiukan päässeet kuivahtamaan, ja myös niissä on samaisia öttiäisiä. Ötököistä huolimatta löysin kuitenkin yhden nupun kukkapenkissä kasvavasta 'Romy'-miekkaliljasta.
Gladiolus 'Romy' nupullaan
Ruukkujen miekkaliljat ovat vähän kuivuneita.
Näissä ruukuissa kasvavat lajikkeet 'Traderhorn' & 'White Prosperity'.
Lopuksi vielä kooste näistä ilmaiskukkasista:

Kuvassa ylärivissä vasemmalta oikealle daaliat
'Lavender Perfection', 'Melody Harmony', 'Eveline' & 'Edge of Joy'
Keskirivillä vasemmat oikealle gladiolukset 'Romy', 'Kirov', 'Gydan' & 'Vladivostok'
Alarivillä vasemmalta oikealle tuoksumiekkalilja,
gladiolukset 'White Prosperity' & Traderhorn' sekä lilja 'Pretty Woman'
 
Pahoittelen kuvien epäsiistejä taustoja ja melko heikkoa laatua. Viime aikoina olen tehnyt kuvauskierrokseni aika kiireellä enkä valitettavasti ole muutenkaan ehtinyt viettää paljoa aikaa puutarhassa. Blogimaailmalle on jäänyt sitäkin vähemmän aikaa. Harmittaa, etten kerkeä päivittämään blogiani useammin ja etten millään kykene lukemaan kaikkia seuraamieni blogien kirjoituksia, vaikka kuinka tahtoisin. Onneksi kiireisenä pitävät mukavat asiat; perhe ja juoksu. Huomenna olisikin edessä puolimaraton. Ehkäpä palkitsen itseni juoksu-urakasta uppoutumalla huomenna koko illaksi blogien lueskeluun.

Mukavaa viikonloppua ja pirtsakkaa syyskuun alkua!

14 kommenttia:

  1. Hienosti ovatkin lähteneet kasvamaan! Minulla myös (jostain kaupan eteisen "ota mukaan" ämpäristä napatut) daaliat ja gladiolukset ovat lähteneet kasvamaan. Liljat ei niinkään. Mukavaa syksyä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Kiva, että sullakin on daaliat ja gladiolukset lähteneet hyvin kasvuun. Mikä lie liljoilla, kun eivät oikein kasva..

      Poista
  2. Hyvä tulos ihan ilmaiseksi. Minulla oli liljojen kanssa myös huono vuosi. Luulen, että syynä on kuivuus. Osa jäi ihan minipieniksi, eikä kukkinut ollenkaan ja osa kukkii vasta nyt, kun kosteuttakin on vähän enemmän. Hyvää puolimaratonia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kieltämättä tosi kiva, että ilmaiseksikin voi saada näin rehevää kasvua. Kovasti vaikuttaa siltä, etteivät liljat pidä kuivuudesta.

      Poista
  3. Kauniita kukkia. Noista on sekin hyöty, että kukkivat ehkä tulevinakin vuosina. Minun gladiolukseni ovat kyllä nupulla, vaan ehtivätkö avautua. Epäilen.
    Mukavaa viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Totta, näistä voi olla iloa vielä monta vuotta. :) Toivottavasti gladioluksesi ehtivät avaamaan nuppunsa.

      Poista
  4. Hyvin ovat mukulat lähteneet kasvuun. En ole koskaan kasvattanut gladioluksia tai miekkaliljoja, joten on mielenkiintoista nähdä, mitä niistä kehittyy :)
    Tsemppiä puolimaratoniin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Itse asiassa gladiolus ja miekkalilja tarkoittavat samaa, sillä miekkaliljan tieteellinen nimi on gladiolus, ja se on vakiutunut myös suomenkielessä käyttöön. :) Vähän hölmösti kyllä kirjoitin tuolla välillä gladioluksista ja tuoksumiekkaliljoista, sillä taitavat nuo tuoksumiekkaliljatkin kuulua gladiolusten sukuun.

      Poista
  5. Hyvin ovat kasvaneet kesän kuivuudesta ja kuumuudesta huolimatta.

    VastaaPoista
  6. Hienosti ovat kasvuun lähteneet ilmaiskasvit. Tässä se taas huomataan, että kannattaa ottaa, jos ilmaiseksi tai pilkkahinnalla saa. Paitsi ihan hentoja juurakoita ei, sillä ne kuivuvat niin herkästi. Sen huomasin itse tänä vuonna, kun melkein ilmaiset purppurakeijunkukan juurakot eivät lähteneetkään kasvuunn. Paksummat sipulit ja mukulat näyttävät säilyttävän elinkelpoisuutensa paremmin. Iloista viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Säästää kyllä pitkän pennin, jos sattuu tällaisia löytöjä kohdalle. Harmi, etteivät keijunkukat lähteneet kasvuun, mutta onneksi eivät olleet kalliita! Tämä kesä on ollut niin kuiva, että monet kasvit ovat olleet kovilla.

      Poista