sunnuntai 12. elokuuta 2018

Hyötykasvien kuulumisia

Hyötykasvit ovat jääneet blogissani aika vähäiselle huomiolle, joten nyt ne saavat ihan ikioman postauksensa. Omien syötävien kasvatus onkin tänä vuonna ollut erityisen ihanaa, sillä sain keväällä elämäni ensimmäisen kasvihuoneen, joka sekin on tainnut jäädä aiemmin esittelemättä. Mieheni huomasin Lidlin mainoslehtisessä edullisen kasvihuoneen ja kävi ostamassa meille sellaisen. Miten mukavaa! Kasvihuone on melko pieni, mutta siinä mahtuu kuitenkin seisomaan ja liikkumaan, ja sinne mahtuu kasveja minun tarpeisiin ihan riittävästi. Eikä pihallemme isompaa kasvihuonetta sopisikaan. Kasvarissa minulla kasvaa tomaatteja, paprika ja kesäkurpitsa, joista viimeisin tosin huonolla menestyksellä. Lisäksi olen pitänyt siellä kukkien taimia esikasvatuksessa.

Tomaatti 'Tigerella'
 Tomaatteja minulla on yhteensä 7 tainta, kaikki lajiketta 'Tigerella'. Olen kasvattanut ne itse siemenestä, joten niillä on minulle myös tunnearvoa. Tomaattien lehdet ovat jostain syystä käpristyneet ja osin myös kellastuneet. Lueskelin netistä, että se voisi johtua liiallisesta lannoituksesta. Lopetin tomaattien lannoittamisen, mutta vaiva on siitä huolimatta jatkunut, joten epäilen sen johtuvan yksinkertaisesti kuivuudesta. Koitan kyllä kastella niitä päivittäin, mutta ne kaipaisivat varmaan jatkuvaa, hidasta kastelua kerran päivässä kastelukannulla suoritetun kastelun sijaan. Raakileita on kuitenkin tullut runsaasti. Alkuun tuntui, ettei ne punerru ikinä, mutta eilen pääsimme vihdoin maistamaan ensimmäistä kypsää tomaattia. Maku oli hyvä, joten ehkä kasvatan 'Tigerella'a ensi vuonnakin.

'Tigerella' on hauskannäköinen, raidallinen lajike.
Paprikan 'California Wonder' ostin valmiina taimena Anjan pihaputiikista Lapinlahdelta. Se on tehnyt mukavasti satoa, ja olemme jo päässeet syömään muutaman paprikan. Olin hieman pettynyt siihen, sillä se maistui niin tavalliselta. Odotin itse kasvatetun maistuvat monin veroin paremmalta kuin kaupasta ostetun, ulkomailta tuodun yksilön. No, ehkä odotukseni oli liian suuri.

Paprika 'California Wonder'
Kuten jo mainitsinkin, kesäkurpitsa ei ole menestynyt kummoisesti. Se on tainnut kärsiä kasvihuoneen kosteudesta, sillä sen ensimmäinen raakile mätäni ja lehtiinkin on ilmestynyt valkoisia pilkkuja. Nyt siinä on yksi kukka, mutta minulla ei ole kovin suuria odotuksia sen suhteen. Onneksi taimi maksoikin vain yhden euron, joten ei tässä suurta tappiota tullut.

Kasvihuoneen lisäksi hyötykasveja majailee myös muualla puutarhassa. Porkkanat 'Harlequin Mix' ja salaatti kasvavat vanhassa perunalaatikossa. Jokusen harvennusporkkanan olen maistanut, ja ihan hyviä olivat. Valitsin porkkanasekoituksen siksi, että siinä oli erivärisiä porkkanoita valkoisesta violettiin. Mielestäni violetit maistuvat kaikkein makeimmilta. Salaatin kylvin retiisien tilalle syötyämme kaikki retiisit. Kyllästyin retiiseihin melko äkkiä, sillä en osannut käyttää niitä kuin lisukkeena salaatissa. Retiisin siemeniä jäi vielä jäljelle, joten otan tulevaa varten mielelläni vastaan hyviä retiisireseptejä.

Porkkanat ja ihan pienet salaatin alut
Retiisit 'Cherry Belle' kesäkuussa kuvattuna
Ruusukaalin olen saanut tänä vuonna menestymään viime vuotta paremmin. Tosin vain yhden taimen, muut ovat jo kuolleet syystä tai toisesta. Ainoaan elossa olevaan on ilokseni ilmestynyt pienen pieniä kaalin alkuja. Sen lehdillä on tosin pieniä mustia öttiäisiä ja pieniä vihreitä toukkia, ja lehdet on pureskeltu ihan reikäisiksi. Oma vikani, kun en tajunnut suojata tainta harsolla. Tilanne vaikuttaa melko toivottomalta, mutta en haluaisi viskata tainta nyt menemään, kun se on ruennut tekemään satoa. Yritän siis poistaa öttiäiset käsin ja toivon, etteivät ne syö kaalikeriä.
 
Ruusukaali näyttää aika kärsineeltä.
Mansikka 'Greenfinger' on tainnut jo lopettaa sadon tuoton tältä kesältä. Saatiin siitä ehkä parisenkymmentä marjaa. Toivottavasti ensi kesä olisi satoisampi. Taidan kuitenkin lisäksi hankkia jonkun toisen lajikkeen taimia, nuo kun eivät ole maultaankaan niin erityisiä.

Yksi tämän kesän harvoista mansikoista
Yrttejä minulla kasvaa sekä ruukuissa että kukkapenkissä. Siirsin mintun ja sitruunamelissan ruukkuihin, sillä ne alkoivat käydä kukkapenkissä riesaksi asti. Minttu oli levinnyt ympäri Ruusupenkkiä ja sitruunamelissa kasvoi niin korkeaksi, että se peitti ruusut taakseen.

Vasemmalla sitruunamelissa, oikealla minttu
Ruusupenkkiin jäi kuitenkin vielä pari puskaa ruohosipulia, kanelibasilika, viinisuolaheinä, persilja ja timjami. Yrttejä olen käyttänyt tänä vuonna todella vähän. Olen lähinnä napsinut hieman ruohosipulia leivälle tai ruuan joukkoon.

Viinisuolaheinä kukoistaa rikkakasvien keskellä.
 Viime viikot sekä blogini että puutarhani ovat olleet hunningolla. Viime päivinä olen sentään saanut muun muassa edellisessä kuvassa rehottavat rikkaruohot kitkettyä ja muutenkin siistittyä puutarhaa. Pitkään jatkuneet helteet saivat nyt ainakin toistaiseksi väistyä. Nyt taivaalta tulee vettä tuutin täydeltä. Kylläpä virkistää niin puutarhaa kuin puutarhuriakin! Syksy alkaa ainakin tästä puutarhurista tuntua jo ihan mukavalta ajatukselta.

Kaunista elokuun jatkoa!

16 kommenttia:

  1. Hih, vai on siellä oltu hunningolla :-D Sehän kuulostaa mukavalta, niin kuin jollain tasolla kesän loppukin, tai ainakin se kuivuuden loppu. Täälläkin sataa jo kolmatta kertaa tänään, ihanaa. On muuten täysin toisinto viime kesästä, silloinkin meillä oli rutikuivaa, mutta elokuussa alkoi märkä syksy.
    Ihanaa satoa, uskon, että on suuri ilo noukkia itse kasvatettuja vihanneksia! Mulla muuten kesäkurpitsat on kasvaneet ja tuottaneet satoa ihan hyvin avomaalla, ehkä ne viihtyvätkin avomaalla paremmin kuin kasvihuoneessa. En ole edes esikasvattanut, siemenet vaan multiin toukokuussa.
    Käytän silloin tällöin retiisin lehtiä salaatissa, niissä on hyvä maku, vähän rucolan tapainen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hunningolla on välillä ihan hyvä olla. :D Kiitokset vinkeistä. :) Voi hyvin olla, että kesäkurpitsa viihtyy paremmin avomaalla. Vanhempieni pihassa olen sitä joskus avomaalla kasvattanut, ja silloin tuli satoakin. Nyt mulla oli kasvarissa kasvusäkissä yksi tyhjä kohta, niin päädyin iskemään kesäkurpitsan siihen. Enpä taida tehdä samaa toiste.

      Poista
  2. Vähän hunningolla on oltu täälläkin. Syytän helteitä ja lapsia. Tänään olisi ollut optimaalinen sää puutarhatöihin, mutta kun isäntä on töissä, niin ei lasten kanssa pysty kunnolla mitään tekemään. Sitten kun olisi lapsenvahti, sataa varmaan kaatamalla tai tulee uudestaan hirmuhelteet :D Älä vielä luovuta mansikoiden kanssa. Meillä kävi niin päin, että viime vuonna mansikat olivat isoja ja makeita ja tänä vuonna samoista kasveista pieniä ja vähän tympeän makuisia. Tulin itse siihen tulokseen, että kuivuus vei maun mansikoista, sillä amppeliin laitetut saivat vettä vain kerran päivässä ja maassa kasvaneet eivät yhtään. Kesäkurpitsasta veikkaan, että kasvihuoneessa oli vain liian kuumaa sille. Minulla kesäkurpitsa lakkasi tekemästä hedelmää pahimman helteen aikana ja kuivatti kaikki pienet alut. Nyt, kun sää viileni, on satoa taas tulossa. Retiisin kanssa minulla on sama ongelma kuin sinullakin, joten jään seuraamaan, josko jollakin olisi hyvää vinkkiä tarjolla. Leppoisaa sunnuntai-iltaa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kasvihuone ei taida olla kovin hyvä paikka kesäkurpitsalle. Täytynee jatkossa kasvattaa sitä avomaalla. Kiva kuulla mansikkakokemuksesi. Jospa ensi kesä olisi taas parempi niiden osalta! Kuulostaa tutulta ongelmalta, ettei lasten kanssa oikein pysty puuhastelemaan puutarhassa. No, lapset kasvavat äkkiä, joten ehkä parempikin keskittyä nyt nauttimaan siitä, kun he ovat vielä pieniä. :)

      Poista
  3. Nyt on ollut pitkästä aikaa viileämpi viikonloppu, jolloin pystyi puutarhassa tekemään jotain. Koko kesä on täälläkin mennyt tosi alhaisella aktiivisuustasolla puutarhan suhteen.
    Hyvännäköisiä paprikoita ja tomaatteja tulossa! Minullakin on joka kesä joku ongelma tomaattien kanssa. Tänä vuonna yhden lajikkeen lehdet kellastuivat melkein kokonaan. Kesäkurpitsa on meilläkin ollut ihan säälittävänä tänä kesänä, todennäköisesti kärsinyt kuumuudesta tai kuivuudesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kuumuus ja kuivuus on varmasti ollut tänä kesänä syy monen kasvin huonoon kasvuun (ja monen puutarhurin alhaiseen aktiivisuuteen).

      Poista
  4. Täällä on ollut puolestaan harvinaisen runsas kesäkurpitsasato. Kesäkurpisa kasvaa saavissa patiolla ja pukkaa pötkylää minkä ehtii. Osa täälläkin mätäni mutta nopeesti tekee satoa ja saa ihan syömällä syödä. Herkullisen näköinen punainen paprika. Täällä on tuo sama keltainen wonderi pukkaa kovasti raakileita mutta saa nähdä ehtiikö kypsyä. Tomaateista vielä, chocolate cherry on ollut todella satoisa. ~Katja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että olet saanut sekä kesäkurpitsasta että tomaatista runsasta satoa. Toivottavasti paprikasikin ehtivät kypsyä! :)

      Poista
  5. Hyvin näyttää satoa tulevan. Luulempa että kesäkurpitsa viihtyisi paremmin ulkona. Vaikea kyllä sanoa, kun en ole koskaan kokeillut kasvattaa kasvihuoneessa. Minulla on nyt toista kesää kasvihuone ja oli kyllä hyvä hankinta. Mintut kannattaa tosiaan kasvattaa ruukuissa. Hyvä, että satoi, sitä kaivattiinkin jo. Mukavaa elokuun jatkoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kyllä kesäkurpitsan paikka taitaa olla ulkona. Jatkossa säästän kasvarin suosiolla muille kasveille.

      Poista
  6. Kivasti on teillä satoa tulossa! Minullakin on pari 'Tigerellaa' ja viikonloppuna pääsimme maistamaan siitä ensimmäiset tomaatit. Oli kyllä tosiaan herkkua. Kivaa viikon jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tigerella on osoittautunut oikein oivaksi lajikkeeksi.

      Poista
  7. Looks like you are having some great growth in your garden. Everything looks so tasty. Thanks for the share, hope you have a fantastic rest of your day. Keep up the posts!

    World of Animals

    VastaaPoista
  8. Blogissani on arvonta! ;) http://touhoosi.blogspot.com/2018/08/lisaa-luettavaa-ja-lukijoita-arvonta.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä! Pitääpä käydä osallistumassa. :)

      Poista