torstai 22. helmikuuta 2018

Kylvöt aloitettu!

Minä aloitin esikasvatukset toissapäivänä. Aloitin mielestäni aika hillitysti, sillä kylvin vain harjaneilikan siemeniä ja niitäkin vain yhteensä kuuteen kennoon. Tarkoitukseni on jättää jokaiseen kasvamaan kaksi tainta ja poistaa niistä lopulta huonompi yksilö. Saattaa kuitenkin olla, että siirrän lopulta heikommankin taimen omaan ruukkuunsa. Onhan kuusi tainta ehkä turhan vähän..

Kennostossa on toistaiseksi tilaa vielä monille siemenille.
Löysin harjaneilikan esikasvatuksesta pikaisella etsinnällä kovin vähäisesti tietoa. Oletko sinä koskaan kasvattanut harjaneilikkaa siemenestä? Kuulisin siitä mielelläni kokemuksia.

Seuraavaksi kylvän varmaan kelloköynnöksen siemenet. Siitä minulta on joitain vuosia takaperin hyviä kasvatuskokemuksia, ja odotankin sen kasvatusta innolla.

Kelloköynnöksen upea syysväri lokakuussa 2015
Kelloköynnöksen jälkeen taidan kylvää kukkakaalia. Viime vuonna sen esikasvatus epäonnistui. Todennäköisesti tapoin taimet liikakastelulla. Toivotaan tälle vuodelle parempaa menestystä! Olisi ihanaa päästä syömään itse kasvatettua kukkakaalia.

Jahka kevät etenee, tämä taso täyttynee pienistä taimista..
Mitä kaikkea sinä olet jo kylvänyt?

12 kommenttia:

  1. Harjaneilikan olen kylvänyt joko suoraan maahan tai kesällä ulkona potteihin, jolloin taimen kasvettua ja vankistuttua olen siirtänyt taimet syksyllä maahan. Kasvi on sitten aloittanut kukintansa seuraavana tai sitä seuraavana kesänä. Kelloköynnökset kylvin tammikuun lopussa ja ensimmäiset pitää lähipäivinä koulia. Tein myös toisen kylvöksen, joka ei ole vielä itänyt. Maaliskuussa on tarkoitus kylvää tomaatit. Siitä eteenpäin sitten muuta, mutta kaikesta en ole vielä tehnyt päätöstä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkeistä! :) Saapa nähdä, saanko harjaneilikkani kukkimaan jo tänä vuonna. Siemenpussin mukaan esikasvatettuna sen pitäisi kukkia loppukesästä/alkusyksystä. Kiva, että sinullakin kasvaa kelloköynnöstä, se on ihana kasvi.

      Poista
  2. Esikasvattelin viime vuonna harjaneilikan siemeniä (taisi olla noita samoja kuin sinulla). Silloin kouliminen vähän unohtui (tai jäi tilanpuutteen takia), joten istuttelin kesällä taimet nippuina kukkapenkkeihin. Lähtivät tosi hyvin kasvuun, mutta eivät vielä kukkineet. Ehkä tänä vuonna sitten.

    Laitoin myös syksyllä uusia siemeniä maahan, jos eivät lähde kasvamaan, niin laitan keväällä vielä lisää. Jos näin ei tee, harjaneilikat ei kuki kuin joka toinen vuosi (vanha kasvi kuolee kukinnan jälkeen ja uusista siemenistä kasvavat kukkivat vasta toisena kasvuvuotena)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos näistä tiedoista! Täytyypä muistaa tehdä syksyllä uusi kylvö.

      Poista
  3. Kivoja kylvöksiä, nyt vain heti peukut pystyyn että lähtevät hyvin itämään:) Täällä ei ole vielä pistetty mitään kasvamaan. Ei mene kuin hetki kun ollaan jo todenteolla keväässä:) Ihanaa alkavaa viikonloppua sinne♥

    VastaaPoista
  4. Ihanaa kylvää ensimmäiset siemenet :) Toivottavasti itävät hyvin! Harjaneilikkaa en ole kasvattanut, mutta kelloköynnös on jo kylvetty ja itänytkin. Seuraavat kylvöt teen maaliskuussa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että kelloköynnöksesi itää jo! Minäkin kylvin sitä pari päivää sitten, mutta vielä ei ole itänyt. Harjaneilikasta löysin tänään ensimmäiset pikkuiset versot.

      Poista
  5. Mukava nähdä, että harjaneilikkakin on suosiossa. Se on vanha kaunis ja kiitollinen kasvi. Minä annan kylvaytyä sen itsekseen siinä missä se kasvaa, mutta väliin olen ottanut siemeniä talteen uuteen kylvökseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainakin kuvan perusteella se vaikuttaa oikein kauniilta kasvilta. :)

      Poista
  6. Harjaneilikat ovat ihania. Kylvän ne aina suoraan kasvupaikalle. Ensimmäisenä vuonna eivät yleensä vielä kuki, sillä harjaneilikka on kaksivuotinen. Kylväytyy sitten jatkossa aika hyvin kasvupaikalleen.
    Minun kylvöni ovat vielä edessäpäin. Ainoastaan kelloköynnös ja keijunmekko on kylvetty. Näistä kelloköynnös on lähtenyt jo hyvin kasvuun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saas nähdä, miten noitten minun esikasvatuksessa olevien harjaneilikoiden käy. Hyvin lähtivät ainakin kasvamaan. Kylvämistäni kelloköynnöksen siemenistä vain yksi on itänyt..

      Poista