perjantai 29. joulukuuta 2017

Myöhästyneet joulukukat

Ostin ennen joulua amarylliksen sipulin ja pussillisen tasetin eli sarjanarsissin sipuleita. Laiskuus kuitenkin iski, enkä ehtinyt istuttamaan niitä ennen kuin viikko pari ennen joulua. Molemmat ovat kasvaneet äärettömän hitaasti, joten saapa nähdä, onko minulla joulukukkia loppiaisena vai vielä myöhemmin.
 
Amarylliksessäni, jota myös ritarinkukaksi kutsutaan, taitaa kasvaa peräti kolme kukkavanaa. Pisinkään niistä ei tosin yllä mitallaan edes kymmeneen sentiin.

Amaryllis 'Red Lion'
 Kaverinaan "punaisella leijonalla" on tyttäreni kanssa askartelemani tontut. Loppiaisen jälkeen täytynee etsiä keväisemmät koristeet. Nimensä mukaan tälle amaryllikselle pitäisi tulla punaiset kukat. Jos olisin tiennyt kukinnan menevän ensi vuoteen, olisin suosiolla valinnut muun värin.

Tällaista kukintaa on pakkauksen perusteella luvassa.
 Tasettini istutin hieman haljenneeseen lasimaljaan. Halkeama on niin pieni, ettei se haittaa koristekäytössä, mutta ruokaa en uskalla tästä maljasta enää tarjoilla. Kukkaistutukselle se on oikein passeli! Sipulit saivat suojakseen jäkäläpeitteen.

Tasetti 'Paperwhite Ziva'
Jäkälä tuo asetelmaan metsäistä tunnelmaa.
Narsissien valkoiset kukat sopivat onneksi mielestäni ihan hyvin kevääseenkin. Jäkälä tuntuu jotenkin talviselta koristukselta, mutta ainahan sen voi korvata jollain keväisemmällä. Voi olla, että näiden kukintaan menee vielä aikaa, pituutta näillä on nimittäin vasta pari kolme senttiä.

Tällaista kukintaa odotellessa..
Ostin vielä joitain päiviä ennen joulua yhden amarylliksen sipulin, kun ne sattuivat sopivasti olemaan alennuksessa. Tämän yksilön valitsin kevät mielessä, ja väriltään se onkin valkovihreä. Senkin istutus viivästyi muiden kiireiden takia, mutta sepä olikin päättänyt rueta kasvamaan jo pussissaan. Nostin lopulta pelkän sipulin olohuoneen pöydälle, jotta muistaisin istuttaa sen. Vaan enhän minä silti muistanut/jaksanut/ehtinyt ja siinä pöydällä se sitten virui pituutta ihan väärään suuntaan. Kun lopulta sain istutettua sen ruukkuun, päätin laittaa sipulin vinoon, jotta varsi kasvaisi suurinpiirtein kattoa kohti. Aprikoin, häiritseekö sipulin asento kasvua, mutta hyvinhän tuo on kasvanut ja kehittänyt vielä toisenkin kukkavanan.
Amaryllis 'Miniature Evergreen'
Tuntuu aika hassulle, että tuo on kasvanut pituutta jo noin runsaasti, vaikka se on ostettu ja istutettu paljon myöhemmin kuin 'Red Lion'. Liekö sitten viileämmässä työhuoneessa muovipussissa otollisemmat kasvuolosuhteet kuin lämpimämmässä olohuoneessa ikkunan edessä..
Näin höntiltä näyttää vinoon istutettu sipuli..
..mutta luvassa on näin upeat kukat!
 Joulun jälkeen ostin kuusi hyasinttia hintaan 0,50 €/kpl. Hyasintit eivät ole koskaan kuuluneet jouluuni, joten uskon saavani loihdittua niistä kevätmieltä tuovia asetelmia somistamaan kotiamme. Lisäksi ostin itselleni jälkikäteisjoululahjaksi kirjan Kukoistava kotipuutarha. En ole ehtinyt vielä vilkaistakaan sitä, joten mukavaa lukemista riittää vielä pitkäksi aikaa. Kyseinen opus on nimittäin aikamoisen paksu. Sekä kirjasta että hyasinteista tulenee jossain vaiheessa ihan omat postauksensa.

Eikö ole aika houkuttavan näköinen kansi?
Mukavaa viikonloppua!

10 kommenttia:

  1. Sinulla on ihanaa kukintaa luvassa! Minulla hyasinteissa on edelleen vain noin 3cm:n piipot, vaikka istutin ne heti marraskuun alussa. Tällä kasvuvauhdilla ne kukkivat ehkä pääsiäisenä.:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! No mutta hyasintithan on hyviä pääsiäiskukkiakin. :D

      Poista
  2. Minulla kukkii tuo vihreävalkoinen amaryllis parhaillaan maljakossa leikkona. Kasvoi niin reippaasti vartta, että nappasin sen poikki. Jännät värit.

    VastaaPoista
  3. Sinulla on kuitenkin mitä mielenkiinnolla odottaa.

    VastaaPoista
  4. Oi noista tuleekin niin kauniita kun aukeavat! Kaikki ovat tosiaan kauniita, mutta nuo Amaryllikset on jouluisin ihan minun lemppareita, upea kukka:) Ihanat tontut♥ Kiva on odotella istutusten aukeamista! Leppoisaa loppuvuotta♥

    VastaaPoista
  5. Voi sinua pussukoinesi!! Minullakin heräsi eloon vanha perinteinen amaryllis. Pitänee laittaa siitä juttua, kun saan kuvan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli aika hauska ylläri tuo pussiamaryllis. Kiva ois päästä lukemaan sinun amarylliksesi tarinaa. :)

      Poista