maanantai 4. syyskuuta 2017

Vierailu vanhempieni puutarhaan

Kuten olen aiemmin kertonut, teen puutarhahommia toisinaan myös vanhempieni pihassa. Olen saanut heiltä melko vapaat kädet puuhastella mieleni mukaan, mutta toki yritän tehdä puutarhasta heidän näköisensä ja heidän tarpeitaan vastaavan. Heillä on melko iso piha, enkä ole tehnyt sinne mitään pihasuunnitelmaa, joten kukkapenkit ja hyötytarha ovat muodostuneet vähän minne sattuu. Yritän kuitenkin luoda pihasta toimivan kokonaisuuden.

Tänä kesänä olen päässyt harmittavan harvoin vierailemaan vanhempieni luona ja sitäkin vähemmän olen ehtinyt tekemään siellä puutarhahommia. Keväällä saatiin kuitenkin tehtyä yksi uusi kukkapenkki, tai oikeastaan lähinnä jatke aiempaan penkkiin. Toin siihen omasta pihastani ylimääräisiä kasveja.

Uusi penkki rajattiin vanhan tapaan laudoilla.
Alkuun en edes ollut varma, mitä istuttamani kasvit olivat, mutta kesän edettyä ja kukinnan alettua niiden tunnistus helpottui. Penkin oikeassa reunassa kasvaa kevätpikkusydäntä. Lisäksi penkistä löytyy päiväkakkaraa (tai jotain vastaavaa), ukonkelloja ja vuorikaunokkia.

Myöhemmin istutin penkkin toiseen päähän kiinanastereita, liljoja 'Honeymoon' sekä daalian 'Arnhem'.

Elokuussa penkki näytti tältä.
Kukat kasvavat iloisessa sekamelskassa.
 Kevätpikkusydämet ovat levinneet niin runsaasti, että ne ovat pakottaneet päivänkakkara(maise)t kasvamaan sivulle kohti ukonkelloja. Penkki näyttää tällä hetkellä melkoiselta sekametelisopalta, ja ensi keväänä olisikin tarkoitus sijoitella kasvit uusille, paremmille paikoille. Harkitsen pikkusydämien siirtoa ihan ikiomaan penkkiin, jossa ne saisivat levitä rauhassa.

Kiinanasterit olivat elokuussa vasta nupullaan.
Pidän astereista. Ainakin noista kiinanastereista, muista kun minulla ei ole henkilökohtaista kokemusta. Ne tuovat syksyiseen puutarhaan upeaa loistoa ja kestävät hyvin myös sisällä maljakossa. Ensi vuonna aion istuttaa niitä myös omaan puutarhaani, jos vain tila riittää.

Daalia 'Arnhem'
Kokeilin tänä vuonna ensimmäistä kertaa daalian kasvatusta. Ei mennyt ihan nappiin, sillä daalia vaihtoi jossain vaiheessa kasvusuuntansa alaspäin ja teki sitten uuden mutkan ylöspäin. Nuppuja tuli vain pari, joista toinen oli viime kohtaamisellamme auennut. Kukkakaan ei aivan muistuttanut sitä komeaa kerrottua kaunotarta, jollaiseksi tätä mainostettiin.Tosin nyt kun tuota kuvaa katselen, niin olisiko kukka siinä vielä osittain nupullaan..? En aio vielä luovuttaa daalioiden suhteen, niin paljon niistä löytyy kauniita lajikkeita. Täytyy vain kokeilla ensi vuonna uudelleen!

Vanhemmasta laudoilla rajatusta penkistä löytyy muun muassa rönsytiarellaa, liljoja ja pioneja. Siihen penkkiin olen melko tyytyväinen, mutta muutamia uusia kasveja siihen vielä sopisi.

Rönsytiarella näyttää kauniilta kukkien lakastuttuakin.
Rönsytiarellan taakse istutettavaksi olen ostanut pari tarhakeijunkukkaa 'Capuccino'. Ne nököttävät kuitenkin vielä toistaiseksi omalla pihallani ruukuissa. En tiedä, onko ihan hölmöä istuttaa peräkkäin kahta melko saman korkuista kasvia, joiden painoarvo on kauniissa lehdissä. Toivon, että keijunkukkien tumma lehdistö korostaisi tiarellan heleänvihreitä lehtiä. Aika näyttää, joudunko kuitenkin keksimään keijunkukille uuden paikan.

Värililja 'Rosella's Dream'
 Pionit istutin penkkiin (muistaakseni) viime vuonna. Jos oikein muistan, penkissä pitäisi kasvaa 'Bowl of Beauty', 'Sarah Bernhardt' ja 'Nymph'. Valitettavasti en muistanut viime käynnillä tarkistaa, mitkä pioneista ovat tänä vuonna lähteneet kasvuun. Joka tapauksessa kukista ei näkynyt vilaustakaan, vaan pionit tuntuivat keskittyvän lehtien ja varsien kasvatukseen. Ehkä vielä joskus saan nähdä itseni kasvattaman pionin kukkivan!

Kasvimaa oli puolittain rikkaruohojen peitossa, mikä tosin johtui siitä, että vain noin puolet kasvimaasta on tänä vuonna käytössä. Se ei tosin ollut tarkoitus. Yhtä vaille kaikki esikasvattamani kaalit kuitenkin kuolivat, enkä ehtinyt suunnitella, saati hankkia niiden tilalle mitään. Mielestäni kasvimaa on silti kaikessa karuudessaan ihan kaunis.

Kasvimaan toinen puolikas
Kasvimaalla kasvaa mansikkaa, ruohosipulia, yksi ruusukaali, luomuporkkanoita 'White Satin', salaattia 'Lollo Rossa' sekä kaskinaurista 'Enon kanta'.

Ruusukaali 'Groninger'
Kaskinauris 'Enon kanta' jäi odottamaan harvennusta.
Kasvimaan takana kasvaa yksi pensas viherherukkaa. Käydessäni vanhempieni luona, marjat olivat vielä raakoja. Viikko sitten vanhempani toivat minulle kuitenkin maistiaisia kyseisestä pensaasta. Marjat olivat todella herkullisia, söimme tyttäreni kanssa rasiallisen yhdeltä istumalta. Harmillista kyllä, en tajunnut pensasta ostaessani kirjata sen lajiketta ylös.

Viherherukka
Ensimmäistä kertaa ikinä istutin kasvimaalle myös kukkia, ja siitä aion ehdottomasti tehdä tavan. Tänä vuonna kasvimaata reunustavat vain samettikukat, sillä kehäkukkia en ehtinytkään kylvämään. Ensi vuonna aion istuttaa hyötykasvien sekaan enemmän kukkia.

Ryhmäsamettikukka 'Orange Flame'
Ryhmäsamettikukka 'Bolero'

Liekö tämäkin 'Bolero' vai jokin sekaan eksynyt eri lajike?
Vanhempieni pihassa on edellä esiteltyjen lisäksi kaksi pienehköä kukkapenkkiä, kivikkoistutus sekä kaksi pientä kukkalaatikkoa metsälammikon reunalla. Niistä tuli tällä kertaa kuvattua vain joitain yksittäisiä kasveja.

Tiikerililjat lemmikkien keskellä
Tiikerililjaperhe on näemmä kasvanut tänä vuonna yhdellä jäsenellä. Alunperin niitä oli vain kaksi. Nuppujakin näkyi runsaasti, ihanaa! Niiden tämänhetkistä tilannetta en tiedä. Toivottavasti ne olisivat kukassa, kun ensi kerran pääsen niitä katsomaan. Tämä penkki kaipaa ehdottomasti uudistusta! Vielä en tosin tiedä, mitä sille tekisin.

Kuunlilja 'Frances Williams'
 Hassua, että kuunliljan 'Frances Williams' kukat olivat vanhempieni pihassa huomattavasti violetimmansävyiset kuin minun pihassani. Lieköhän syynä erilainen maaperä vai kenties valo-olosuhteet..? Minun 'Frances Williams' kukki lähestulkoon puhtaanvalkoisena.

Tänä vuonna en aio enää tehdä suuria vanhempieni puutarhassa. Syyshortensialle täytyisi keksiä paikka. Muutamia kukkasipuleita voisi myös istuttaa ja satoa täytyy tietenkin korjata. Muuten voisi keskittyä uusien suunnitelmien tekemiseen. Toivottavasti ehdin ensi kesänä viettää enemmän aikaa vanhempieni luona. Vanhat kukkapenkit kaipaisivat kipeästi kasvien uudelleen järjestelyä, kasvimaa olisi kiva saada kokonaan käyttöön ja haluaisin rakentaa uusia kukkapenkkejä. Onneksi on taas talvi aikaa haaveilla ja suunnitella..

Omaan pihaani ostin jo läjän kukkasipuleita. En voinut vastustaa kiusausta, kun ruokaostoksia tehdessäni huomasin Prismaan tulleen toinen toistaan upeampien kukkien sipuleita. Niistä lisää ensi kerralla! Joko sinä olet hankkinut kukkasipuleita?

6 kommenttia:

  1. Kauniita kuvia. Kauniin kukkapenkin olet tehnyt vanhempiesi pihalle, jo nyt näyttää olevan runsasta kukintaa. Kaunis värililja!

    VastaaPoista
  2. Paljon olet saanut aikaiseksi. Rehevät seka-kukka-istutukset ovat minusta juuri kauneimpia kun niiden antaa kehittyä ihan omassa rauhassaan. Ensi kesänä taas uusi kasvukausi ja uudet kujeet. Aurinkoista viikkoa. Terkuin Katja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Totta kyllä, että sellaiset istutukset, jotka ovat saaneet rauhassa kehittyä omaan suuntaansa, ovat usein niitä kauneimpia. Mut en taida malttaa silti olla sörkkimättä noita vähän.. :D

      Poista
  3. Nättiä on vanhempiesi pihassa ja olet saanut paljon aikaan. Mukavaa loppuviikkoa!

    VastaaPoista