perjantai 8. syyskuuta 2017

Kevät mielessä

Pidän syksystä. Sen kirpakasta ilmasta, purevista tuulista, raikkaista sateista, syysväriin pukeutuvista lehdistä ja pimenevistä illoista. Jos on oikein hiljaa ja syventyy kuuntelemaan, saattaa aistia, miten luonto kuiskii lupausta tulevasta talvesta. 

Talvea rakastan. Vaikka olenkin syntynyt kesällä, koen olevani talven tyttö. Keskellä lumista metsää tunnen parhaiten olevani elossa, olevani kokonainen, kuuluvani jonnekin.

Silti osa minusta haaveilee jo keväästä. Kuinka pikkuhiljaa pitkän, kylmän ja pimeän jakson jälkeen ilma alkaa lämmetä, valo lisääntyä ja kasvit herätä talviuniltaan. Siksi suuntaan näin syksyisin kukkasipuli ostoksille. Taatakseni keväällä kasvun ihmeen ja kukkaloiston myös omassa puutarhassani.

Tänä syksynä ostin kukkasipuleita "ihan vahingossa" ruokaostosten yhteydessä. Prismaan oli sopivasti tullut runsas valikoima toinen toistaan ihanampien kukkien sipuleita, joita oli tietenkin pakko ostaa, kun ohi satuin kulkemaan. Sitä ennen olin ehtinyt ostaa Hankkijalta muutaman kukkasipulipussin, nekin heräteostoksena. Lisäksi minulla on joitain viime syksynä hankkimiani sipuleja, joita en silloin ehtinyt istuttamaan, koska pääsimme muuttamaan nykyiseen kotiimme vasta talven tultua.

Kassillinen kevättä, olkaa hyvä!
Tänään tein suunnitelman, jonka mukaan sipulit olisi tarkoitus istuttaa. Päätin tosin vasta, mitä istutan mihinkin penkkiin. Tarkemmat sijainnit taidan valita vasta, kun alan istutushommiin. Seuraavanlaisiin suunnitelmiin päädyin:

Liljapenkki
Tulppaani Tulipa 'Huis Ten Bosch'
Tulppaani Tulipa 'Mystic van Eijk' 
Tulppaani Tulipa 'Don Quichotte' 
Kevättähti Scilla 'Rosea' 

Ainakin nämä kaunottaret pääsevät liljapenkkiin.
 Ajattelin aluksi, että istuttaisin sekaisin erivärisiä kukkia, mutta sipulipusseja lajitellessani huomasin silmääni miellyttävän kuitenkin enemmän samansävyiset kokonaisuudet. Niinpä ajattelin laittaa liljapenkkiin sipulikukkien osalta pelkästään vaaleanpunaisen eri sävyjä.

Suomi100-penkki
 Narsissi Narcissus 'Thalia'
 Sinilaukka Allium caeruleum
Napolinlaukka Allium neapolitanum
Helmililja-sekoitus Muscari (mixed)
Tähtilumikello Galanthus elwesii
Persiansinililja Scilla mischtschenkoana

Koti-Suomen kauniit tunnusvärit komistavat näitä kukkia.
 Pidän todella paljon sinisen ja valkoisen yhdistelmästä. Niiden välillä on kaunis harmonia, ja ovathan ne ihanan kotimaani värit. Vaikken olekaan yltiöisänmaallinen, on Suomi, ja etenkin sen kaunis luonto sinisine järvineen ja valkoisine lumineen, minulle rakas. (Puhumattakaan niistä ihanista vihreistä (havu)metsistä.)

Ruusupenkki
Narsissi Narcissus 'Ice King' (kerrottu)
Helmililja Muscari
Narsissi Narcissus 'Ice Follies'
Kevätkurjenmiekka Iris Reticulata 'Katharine Hodgkin'
 Tulppaani Tulipa 'Galgary'
Krookus Crocus chrysanthus 'Blue Pearl'

Ruusupenkki vai Ruotsipenkki? Hehe.
Ruusupenkin kevätkukkijoiksi jäi sattumalta sinikeltainen porukka. Suomi100-penkin tasapainoksi onkin ihan hyvä liputtaa myös rakkaan naapurimaamme värejä. Nämä varmaan kukkivat huomattavasti paremmin kuin Suomi100-penkin kukat, onhan kaikki aina paremmin Ruotsissa, vai kuinka? Toivotaan kuitenkin, että kaikki kolme penkkiä kukkisivat runsaasti ja loisteliaasti ensi keväänä!

Ajattelin istuttaa nämä mahdollisesti nyt viikonlopun aikana. Aloitin tosin eilen opiskelut (tai oikeammin jatkoin aiemmin opiskelemaani alaa), ja myös huomenna on koulupäivä. Arvatkaa vaan, miten paljon innostaa raahautua lauantaina koulunpenkille pänttäämään prosessi-, instrumentointi- ja automaatiotekniikkaa. Niin paljon mieluummin istuttaisin niitä kukkasipuleja! En tosin ole varma, onko vielä liian aikaista iskeä sipuleja maahan, mutta jos nyt ainakin nuo pienimmät istuttaisi.

Joko sinä olet hankkinut tai peräti istuttanut kukkasipuleja? Minä ajattelin hankkia vielä vähän lisää ainakin ruukkuihin istutettavaksi. Täytyy myös katsoa, jääkö kukkapenkkeihin vielä sopivia aukkoja sipuleille..

Kirpeän kaunista syksyä ja suloisia unelmia keväästä, sinulle lukijani!

5 kommenttia:

  1. Eihän sitä millään voi ohittaa sipulipussukoita, vaikka muuta olisi päättänyt. Hienot ostokset olet tehnyt.
    Olen minäkin jo sipuliostoksille ehtinyt. Ajattelin tehdä niistä postauksen, kun myös nettitilaukset ovat saapuneet.
    Hyvää viikonloppua sinulle ja tsemppiä opiskeluun!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Niinpä, ne sipulipussit on ihan vastustamattomia! Odotan innolla sinun kukkasipulipostausta. :)

      Poista
  2. Periaatteessa vielä on hankkimatta kukkasipulit, paitsi ne mitkä tytär toi Hollanista. Meidän lähellä on puutarhamyymälä mistä saa sipuleita kiloittain, ei tarvitse ostaa 10 kappaletta samaa vaan vaikka ihan pari-kolme per laji. Sinulla on kauniit kokoelmat yhteensopivia värejä. Tervetuloa vastavierailulle blogiini :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia! Tuo puutarhamyymälä kuulostaa hyvältä. :) Vielähän tässä on hyvin aikaa hankkia sipuleita. Kiva blogi sinulla. :)

      Poista
  3. Sinä pääsit vähällä, itse sorruin kahteen isoon muovikassilliseen :) Plus netistä tilaamani sipulit.. Kokeile ihmeessa laukkoja myös, itse olen niihin tykästynyt kun ovat myyrävapaita, kukkivat alkukesästä (muutamaa matalampaa laukkaa lukuunottamatta) ja niistäkin löytyy hurjia kokovaihteluita.

    VastaaPoista