perjantai 4. elokuuta 2017

Uusia suunnitelmia puutarhaan

Nyt, kun elokuu on koittanut ja sääkin on ollut kovin sateinen, ovat ajatukseni väkisinkin kääntyneet syksyyn ja puutarhan vaipumiseen talviunille. Vaikka ilmassa onkin vähän haikeutta, on toisaalta kiva alkaa suunnittelemaan seuraavaa kasvukautta. Olen katsellut pihaamme "sillä silmällä" ja miettinyt, millaisia muutoksia ja lisäyksiä se kaipaisi. Jottei tästä postauksesta tulisi pelkkää kuivaa tekstiä tulevista suunnitelmista, liitän joukkoon viime aikoina ottamiani kuvia tämänhetkisistä kasveistamme.

Tuoksuherne
Mansikoita on saatu omista taimista muutama minikattilallinen.
Liljapenkki
Takapihallamme, seinän vieressä olevassa kukkapenkissä, jota tällä hetkellä nimitän Liljapenkiksi, kasvaa liloja 'Josephine' ja 'Casa Blanca'. Ne kukkivat jo aikaa sitten, ja niiden ränsistyneet varret näyttävät surkeilta. Niiden sekaan on ehdottomasti saatava jotain perennaa peittämään niiden rumat  varret. Pitäisi vaan keksiä jokin sopiva laji. Tänä vuonna liljani kukkivat jo kesäkuussa, oletettavasti esikasvatuksesta johtuen. Tulevina vuosina oletan niiden kukkivat vasta heinä-elokuussa, joten ehkä niiden kaveriksi sopisi jokin syyskukkija. Lisäksi ajattelin istuttaa niiden joukkoon jotain kevätkukkijoita, kenties tulppaaneja. Liljojen eteen kylvin kesäkuun puolivälissä puistolemmikkiä. Niiden joukkoon voisi syksyllä istutella vaikka sinililjoja.

Tällainen minulle tuntematon kasvi kasvaa pihallamme.
Tunnistatko sinä, mikä kasvi on kyseessä?
Nupullaan sen näyttää tältä.
Kärhöt
Liljapenkin reunassa on kartionmuotoinen kärhötuki, jota pitkin kapuavat kärhöt 'Mrs. George Jackman', 'Jan Pawel II' ja kaksi kappaletta 'Princess Kate'a. Niiden seassa kasvaa jaloakileijoja 'Mckana Giants' ja kaiken keskellä vielä vaaleanpunaista ruiskaunokkia. Tämä alue on rehevöitynyt suorastaan viidakkomaiseksi, ja jatkossa tuskin on tarvetta kylvää ruiskaunokkien tilalle mitään. Kärhöt ja akileijat täyttävät varmaan kaiken tilan kahdestaankin. Kevättä ajatellen voisi kuitenkin istuttaa kärhöjen luo esimerkiksi tulppaaneja. Syyskukinnasta huolen pitävät kärhöjen takana kasvavat syysleimut. Kärhötuen vieressä kasvaa pari kotkansiipeä ja kurjenmiekka 'Concord Crush'. Niiden edessä olisi vielä tyhjää tilaa, mutta siihen en toistaiseksi ole keksinyt sopivaa kasvia.

Vaaleanpunainen ruiskaunokki
Vielä löytyi joku mansikankukkakin.
 Raparperipenkki
Kotkansiipien ja kurjenmiekan jälkeen alkavaa kukkapenkin osaa nimitän Raparperipenkiksi. Siinä kasvaa samaista kurjenmiekkaa 'Concord Crush', kyläkurjenpolvea 'Laura', jaloangervoa, ritarinkannus 'Percival', kuunlilja sekä tietenkin raparperi. 'Percival'in vierestä kasvoi vielä alkukesästä ritarikannus 'Black Knight', mutta se kuoli pois. Harkitsen uuden ritarinkannuksen istuttamista sen tilalle, mutta lajikkeen suhteen en ole vielä tehnyt päätöstä. Syksyllä aion istuttaa ympäri penkkiä ainakin tulppaaneja ja jotain matalia kevätkukkijoita. Jaloangervot ovat jääneet melko kitukasvuisiksi. Vieressä kasvava raparperi varmaan varjostaa niitä liikaa tai vie niiltä elintilan. Ne pitäisi ehkä siirtää paremmalle kasvupaikalle. Penkin nimen vaihtoa olen myös suunnitellut. Penkin kukista suurinosa on sinisiä tai valkoisia, joten olisiko tämä sitten Suomi100-penkki? Ehkäpä valitsen syksyllä sipulikukatkin sinivalkoisella teemalla.

Pensasköynnöskrassi 'Whirlybird Mahogny'
Tarhakukonkannuksella on kiehtovat kukat.
Näitä tahdon kylvää ensi vuonnakin!
  Ruusupenkki
Raparperipenkin vieressä on kapea käytävä ja käytävän toisella puolella Ruusupenkki. Ruusupenkissä kasvaa tällä hetkellä 2 kpl ruusua 'The Fairy', pinkki äitienpäiväruusu sekä 'Aspirin Rose'. Penkin päässä on tilaa vielä parille uudelle ruusulle. Olen alkanut haaveilla runkoruususta, jonka tyvelle voisi istuttaa jotain maanpeittokasvia. Köynnösruusukin olisi kiva.. 'President Kekkonen' -ruususta olen myös haaveillut pitkään, mutta se ei mielestäni sovi väriltään tähän penkkiin. Ruusuja reunustaa tällä hetkellä toiselta puolelta erilaiset yrtit ja toiselta puolelta karpaattienkellot ja neidonkurjenpolvet. Reunuskasvea tarvittaisiin vielä lisää, mutta en ole vielä päättänyt, haluanko lisää samoja kasveja vai jotain muita lajeja. Kevätkukkijoita aion istuttaa tähänkin penkkiin.

'Aspirin Rose'
Sama nuppu joku päivä myöhemmin..
..ja vielä myöhemmin
'The Fairy'n nuput alkavat pikkuhiljaa aueta.
Muu piha
Kukkapenkkien välissä olevalta käytävältä tahdon poistaa nurmen ja laittaa tilalle jotain oikein matalaa maanpeitekasvia. Askelkiviksi aion laittaa polulle raparperinlehtilaattoja. Kukkapenkit pitäisi myös reunustaa, joko kivillä tai puupölkyillä. Kukkapenkkien takana kasvaa pihlaja, joka pitäisi kaataa pois, sillä se uhkaa lahota. Ehkäpä siitä saisi materiaalia kukkapenkkien reunustamiseen? Pihan toisella laidalla on tuija, kuusama sekä toinen raparperi. Alkuun ajattelin istuttaa tuijan ja kuusaman ympärille maanpeitekasveja, mutta toisaalta tuijan ja kuusaman voisi kaataa poiskin. Se toisi pihaan lisää tilaa ja valoa. Lisäksi kuusaman myrkyllisyys arveluttaa, kun pihallamme telmii kuitenkin kaksi pientä lasta. Raparperistakin olisin valmis luopumaan, sillä meillä ei ole käyttöä kahdelle raparperipuskalle. Jos päädyn luopumaan näistä kasveista, olisi pihallamme enemmän tilaa kukkapenkeille ja lasten leikeille. Raparperin takana on lyhyellä matkalla matalaa verkkoaitaa, joka on tarkoitus purkaa pois. Sen käyttötarkoitus ei ole auennut meille, mutta me emme ainakaan tee sillä mitään. Etupihalla olevalle kapealle nurmikaistaleelle voisi istuttaa jotain kivaa, mutten ole ehtinyt ajatella sitä tarkemmin. Tällä hetkellä siellä kasvaa pelkästään yksinäinen tuija.

Kärhöt kätkeytyvät viidakkoon.
Kukkapenkit alkavat pikkuhiljaa muistuttaa ihan oikeita kukkapenkkejä.
Tuijan tilalle voisi saada jotain uutta kivaa..
 Mitä suunnitelmia ja haaveita sinulla on puutarhassasi tulevalle vuodelle?

Miljoonakellotkin jaksavat taas kukkia.
Sateen tekemää taidetta
Pisara kuin timantti!
 Täytin pari päivää sitten vuosia, ja samalla poikani täytti kuukauden. Synttäreitten kunniaksi sain mieheltäni ihanan ruusukimpun. Synttäriruusujen myötä toivottelen mukavaa viikonloppua! Pysyttelehän kuulolla, sillä meinasin pitää lähiaikoina pienen synttäriarvonnan.
9 kommenttia:

 1. Kivat suunnitelmat! Minusta tuo iso tuija on komea. Ukonkellolle näyttää tuo valkoinen kellokukka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tuijassa on hyvätkin puolensa. Kiva, kun on talvellakin jotain vihreää, ja linnut viihtyy sen suojissa. Täytyy pähkäillä, säilytetäänkö vai hävitetäänkö se.

   Poista
 2. Onnea syntymäpäivän johdosta! Puutarhassasi näyttää niin kauniilta ja siellä on kaunista kukintaa. Sinulla on kivoja suunnitelmia. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 3. Valkoinen kellokukka näyttäisi olevan ukonkello. Täältä löytyykin paljon kiinnostavaa luettavaa joten tulin ja jäin.
  Terkuin Katja https://paleredrose.blogspot.fi Tervetuloa visiitille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kiva, että viihdyit blogissani. Käynkin heti kurkkaamassa omaasi. :)

   Poista
 4. Kivoja suunnitelmia. Tällä tavalla kun miettii etukäteen kasvivalinnat valmiiksi, tulee tehtyä järkeviä päätöksiä ja ostoksia. Upea tarhakukonkannus, mielenkiintoinen uusi tuttavuus minulle.
  Minulla ei oikein vielä ole valmiita suunnitelmia ensi vuodelle. Ajatuksia on kyllä paljon, mutta pitäisi hankkia pieni traktori/kaivinkone, jotta saisi suuremmat visiot maanmuokkauksineen toteutettua :)
  Onnea syntymäpäivän johdosta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minun tulee aika usein tehtyä kasvien suhteen heräteostoksia, ja sitten saa olla pohtimassa päänsä puhki, minne ne oikein sopisivat. Järkevämpää tosiaan tehdä etukäteen suunnitelmia.

   Eihän tässä vielä ole kiirettä suunnitelmien suhteen, koko talvi aikaa miettiä. :) Minunkin suunnitelmat ehtivät varmaan muuttua vielä moneen otteeseen.

   Poista
 5. Ihania suunnitelmia ja kauniita kuvia! Myöhästyneet synttärionnittelut ja oikein paljon onnea uudesta perheenjäsenestä koko perheelle!

  VastaaPoista