tiistai 30. toukokuuta 2017

Raparperiherkkuja

Olin viime viikolla muutaman päivän reissussa Rovaniemellä, ja sinä aikana kotipihamme raparperit olivat kasvaneet hurjasti. Niinpä pääsin viikonloppuna valmistamaan kevään ensimmäset raparperiherkut tuoreista raparpereista.

Kanelinen raparperimehu


1,5 l raparperia
1,5 l vettä
kanelitanko
1,5 dl sokeria
1,5 tl vaniljasokeria

Pilko raparperit ja laita ne veden ja kanelitangon kanssa kattilaan. Keitä noin 20 minuuttia. Kaada seos siivilän läpi. Silein mehu syntyy, kun laitat siivilään harson, mutta se ei ole pakollista. Kaada mehu takaisin kattilaan ja lisää sokeri sekä vaniljasokeri. Anna kiehahtaa ja kaada mehu sitten kannuun tai pulloon. Tarjoa jäähtyneenä.

Tämän reseptin kehittelin itse netistä löytämieni ohjeiden pohjalta. Kaneli tuo mehuun mukavaa mausteisuutta, jota vanilja pehmentää ihanasti.

Raparperipiirakka


pohja:

150 g voita
1 dl sokeria
1 muna
2 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

täyte:
n. 0,5 l pilkottua raparperia
1 tlk kermaviiliä (2 dl)
1 muna
1 dl sokeria
2-3 tl vaniljasokeria
1 tl inkivääriä

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää muna hyvin sekoittaen. Sekoita leivinjauhe jauhoihin ja lisää jauhoseos taikinaan. Painele taikina voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Levitä pilkotut raparperit pohjan päälle. Sekoita loput täytteen aineet keskenään ja kaada täyte raparperien päälle. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia.

Tämän reseptin pohjana käytin kotikokista löytyvää ohjetta. Lisäsin vain täytteeseen hieman inkivääriä vaihtelun vuoksi. Sen voi siis jättää halutessaan poiskin. Ennen kuvaamista piti jo maistaa hieman piirakan nurkasta, enkä muistanut ottaa parempaa kuvaa yksittäisestä palasta, pahoitteluni!

Muistatko aiemmin keväällä jakamani raparperimacaronien ohjeen? Jos et ole vielä kokeillut niitä, suosittelen ehdottomasti tekemään niin nyt! Jopa isäni piti niitä todella herkullisina, vaikka yleensä hän vierastaa uusia makuja ja söisi mieluiten perinteisiä pullia ja kuivakakkuja.


Kuvassa näkyvä raparperipuska on vielä täysin koskematon ja toiseenkin jäi vielä jokunen varsi. Ajattelin valmistaa ainakin minttuista raparperimehua ja kenties pakastaa muutaman pussillisen raparperipaloja talven varalle. Kiisseliä täytynee myös keitellä joku päivä!

Kasvaako sinun pihassasi raparperia ja mitä yleensä valmistat siitä?

10 kommenttia:

  1. Ei ole vielä tehty. Mies tekee hyvää mehua.

    VastaaPoista
  2. Meillä on kanssa jo isot raparperit. Kiitos ohjeista, tuota mehua täytyy kokeilla. Olen aina tehnyt höyrymehua, joten olisi vaihtelua. Lisäksi tuo näyttää kauniimman väriseltä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että resepti pääsee kokeiluun. Toivottavasti maistuu! :)

      Poista
  3. Seikkailin täällä kivassa blogissasi vähän lisää ja liityin lukijaksi! Tervetuloa myös käymään luonani Kaunismäessä :) Aurinkoisia päiviä Sinulle puutarhaasi!

    T. Virpi

    http://kaunismaessa.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia! :) Kiva, että liityit lukijaksi. Täytyypä poiketa samantien blogissasi. :)

      Poista
  4. En olekaan vielä mitään raparperiherkkuja tehnytkään. Juuri jaoin mökillä ison raparperipusikon ja toin kaupunkiinkin osan. En sille vielä keksinyt paikkaa, joten törkkäsin sen ruukuun. siinä se nyt kasvaa. Aika kivan näköinen ruukkukasvikin :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enpä ole ennen kuullutkaan raparperista ruukussa. :D Varmasti komea siinäkin! :)

      Poista
  5. Kiitos kivoista resepteistä! Kanelilla maustettua raparperikiisseliä tein äskettäin ja mansikka-raparperipaistosta ajattelin tehdä, kunhan mansikkakausi alkaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ollos hyvä! :) Minäkin odotan kunnon mansikkakauden alkua, jotta pääsisin tekemään mansikka-raparperiherkkuja. Mansikka & raparperi on niin täydellinen makupari! Raparperikiisseliä olen aikonut tehdä jo kauan, jokohan tänään ehtisin?

      Poista