torstai 11. toukokuuta 2017

Pihapuuhissa

Viime päivät ovat olleet kelien kannalta varsin turhauttavia. Yöpakkasten jälkeen aamut ovat koittaneet koleina, ja päiviä ovat värittäneet vain satunnaiset auringon pilkahdukset rae- ja lumikuurojen lomassa. Säitä uhmaten olen kuitenkin pukenut puutarhavaatteet ylle ja suunnannut työvälineineni pihalle aina kun mahdollista.

Olen kuljeskellut kriittisenä ympäri pihaamme ja suunnittelut paikkoja uusille kukkapenkeille. Myös vanhoja penkkejä olen ajatellut laajentaa ja vaihtaa niistä kasveja ainakin osittain. Suunnittelua hankaloittaa hieman se, että raja-aitamme leikattiin vastikään alas. Nyt pihamme valo-olosuhteet ovat luonnollisesti melko erilaiset kuin aidan kasvaessa korkeaksi.

Alla olevaan kuvaan rajasin sinisellä tulevien kukkapenkkien paikat ja punaisella tulevan polun paikan. Kyseessä on tosin aivan alustava suunnitelma ja voi olla, että se tulee vielä muuttumaan suuresti. Haaveilen kuitenkin raparperin luo vievästä kaarevasta polusta, jonka askelkivinä toimisi raparperinlehtien muotoon tehdyt betonilaatat.

Onkohan tässä suunnitelmassa mitään järkeä?
Tänään piipahdin jälleen Hankkijassa hakemassa kunnollisen puutarhalapion, hallaharsoja sekä useamman säkillisen mustaa multaa. Mukaan tarttui samalla puolivahingossa loistokärhö
'Jan Pawel II', jota olin jo aiemmin katsellut sillä silmällä. Tyttärenikään ei jäänyt tällä reissulla tyhjin käsin, sillä mukana ollut äitini hemmotteli lapsenlastaan Frozen-puutarhavälineillä.

Loistokärhö 'Jan Pawel II'
Jokaisen pienen puutarhuritytön unelma
Nyt, kun on kunnon välineet, onkin mukava ryhtyä hommiin! Jatkoin aiemmin aloittamaani rikkakasvien kitkentä -projektia ja sain sen pihan ainoan varsinaisen kukkapenkin osalta valmiiksi. Uutta hommaa tuntuu tosin tulevan mieleen sitä mukaa, kun vanhaa saa tehtyä. Puhdistaessani laattojen vierestä rikkaruohoja, tulin siihen tulokseen, että laattojen viereen asetetut kivet voisi poistaa ja laittaa tilalle jotain kivaa kasvia. Kivien välissä kasvoi sen verran paljon rikkaruohoja, että kasvit saattaisivat hyvinkin olla kiviä fiksumpi vaihtoehto.

Kukkapenkki kitketty!
 Tunsin suorastaan ylpeyttä itsestäni saatuani kukkapenkin siistimisen valmiiksi. Alkuun koko urakka vaikutti epätoivoiselta, sillä rikkaruohot olivat vallanneet penkin joka sopukan ja niitä tuntui kasvavan erityisesti koristekasvien seassa. Muutama koristekasvin osanenkin tuli revittyä vahingossa irti rikkakasvien kanssa, mutta onneksi pahimmilta erehdyksiltä säästyttiin.

Penkistä löytyi tulppaaneja ja muutama nuppukin.
 Vaikka olenkin jopa suorittanut hieman puutarhurin opintoja, kasvien tunnistuksen suhteen olen lähes toivoton tapaus. Veikkauksia alla olevasta kasvista (ja muistakin pihamme kasveista) otetaan siis mielellään vastaan! Pahoittelen epäedustavaa kuvaa, kuvaustaitoni ovat selvästi ruosteessa. Onneksi kesän mittaan sitäkin tulee varmasti harjoiteltua rutkasti!

Voisiko tämä olla kevätpikkusydän, vai ehkä jokin ihan muu?
Nurmikollamme kasvaa pieniä, sieviä valkokukkaisia kasveja, ja olipa joukossa yksi vaaleanpunertava versiokin. Niidenkin nimeä pohdin ja tulin siihen tulokseen, että kyseessä voisi kenties olla kaunokainen eli bellis. Minulla on siitä ristiriitaiset tunteet. Toisaalta se on todella kaunis maanpeittokasvi, ja mikäli kyseessä todella on bellis, sen pitäisi kukkiakin pitkään. Toisaalta se leviääkin herkästi, ja sitä oli nyt myös kukkapenkin puolella, jonne en sitä kaipaisi. Sen hävittäminen taitaa kuitenkin olla aika hankalaa, sillä se kestää leikkaamista ja leviää helposti siementämällä (olettaen, että kyseessä on kaunokainen). 
 
Kaunokainenko?
Vaaleanpunainen versio
Minulla on liian kova hinku päästä istuttamaan esikasvattamani taimet ulos, joten kylmyydestä huolimatta päätin tänäänkin siirtää osan taimistani hetkeksi pihalle. Pahimman lumipyryn ajaksi heitin niille suojaksi hallaharsoa. Saa nähdä, koituuko malttamattomuuteni kohtalokseni.

Ensimmäiset taimet karaistumassa karussa ulkoilmassa
Taidanpa vielä suunnata pihalle, sillä ei tämän puutarhanhoitoinnon kanssa auta sisälläkään istuskella! Ehkäpä innostun kitkemään vielä lisää rikkaruohoja tai kenties alan kaivaa paikkoja uusille kukkapenkeille. Onneksi mieheni on antanut minulle pihamme suhteen aikalailla vapaat kädet, joten kun vain pääsen päätökseen siitä, mitä puutarhaamme haluan, voin alkaa toteuttaa suunnitelmaani saman tien!

Mukavaa loppuviikkoa kaikille viherpeukaloille!

8 kommenttia:

 1. Kiva olisi päästä pihatöihin, mutta ainakin meillä on niin kylmä, että on vaan vielä odotettava. Kiva kun joitakin kevään merkkejä näkyy jo puutarhassasi. Mukavaa torstai-iltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Jospa lämpimät kelit tulisivat pian!

   Poista
 2. Kivat suunnitelmat sinulla, juuri noin minäkin olisin tuon kukkapenkin laittanut!
  Tuo kärhö on todella kaunis.
  Ihanaa kun pikkuinenkin pääsee mukaan puutarhatöihin - lapio ja kaikki..
  Kyllä nuo kukat ovat juuri niitä mitä sinä niiden arvelitkin olevan. Onko sinulla jotain laakeita koreja tms. Mihin voisit taimet laittaa, ja ne olisi sitten helpompi ja nopeampi nostaa aina sisälle ja ulos. Minä käytän vanhoja leipomolaatikoita.
  Toivotaan että ilmat lämpenisivät oikein, oikein pian ja nuo yöpakkaset loppuisivat myös.
  Mukavaa loppuviikkoa sinulle, keijunkukkanen ☀️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Onpas yllättävää, että veikkasin kasvit oikein, kiitoksia vahvistuksesta! Ei mulla taida oikein olla sopivia lootia taimien kantoon, ellen sitten viitsi ottaa tarjottimia siihen käyttöön. Jospa sääennusteet pitäisivät paikkansa, ja ilmat lämpenisivät ensi viikolla!

   Poista
 3. Hyvältä näyttää suunnitelma. Itse olen yrittänyt saada bellistä leviämään lasten leikkipaikka viereen, mutta en ole tässä onnistunut. Minulla on keväthommat ihan rästissä. Jotenkin nämä kylmät ilmat ovat saaneet taas siirtymään sisätiloihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Harmi, ettet ole saanut bellistä leviämään. Toivottavasti ilmat lämpenisivät pian, niin ulkonakin olisi mukavampi puuhastella!

   Poista
 4. Siistiä jälkeä! Saipa tyttäresi hienot työkalut. Toivotaan lämmintä viikonloppua, että päästään pihalle touhuamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Pikkuneiti onkin ollut innoissaan mukana pihahommissa uusine välineineen. :)

   Poista