tiistai 2. toukokuuta 2017

Kevään ensimmäinen kukkija

Tuntuu, että juuri nyt huhti-toukokuun vaihteessa kevät on vihdoin päättänyt virallisesti tulla. Siitä on viime päivinä näkynyt useita merkkejä. Pari päivää sitten näin ulkona ensimmäiset leskenlehdet ja sinivuokot. Vappuna pihallamme liihotti kevään ensimmäinen perhonen ja sääkin on ollut ihanan lämpöinen ja aurinkoinen. Tulevista kylmistä keleistä on toki jo varoiteltu, mutta aion nauttia täysin siemauksin kevään tuoksuisista päivistä niin kauan kuin niitä riittää.

Ensimmäinen esikasvattamani kasvi puhkesi myös kukkaan viime perjantaina. Arvaatko, mikä kasvi on kyseessä? Sen suuret, valkoiset kukat kohoavat korkeuksiin. Ne myös tuoksuvat vienosti.

Erikoiset kukat kurkottavat korkealle.
Kyseessä on lukinlilja!
Jännitin lukinliljan sipulia ostaessani, onnistuisiko sen kasvatus minulta lainkaan. Ilokseni olen saanut todeta sen onnistuneen reippaasti yli odotusten. Ainoa hieman kyseenalainen seikka on se, että 60 cm korkeaksi mainostettu kasvi kasvoi minulla yli metriseksi. 

Lukinliljan kukkavarteen puhkeaa neljä erillistä kukkaa. Minulla toinen kukista puhkesi päivän päästä ensimmäisestä, ja kolmas kukka avautui aivan hetki sitten. Tyttäreni kanssa on ollut jännittävää odottaa, milloin nuput aukeavat. Vielä saamme lie odottaa neljättä kukkaa tovin, sillä sen nuppukin on vielä varsin pieni.

Kolme kaunotarta
Koska pihallani ei vielä kuki mikään, tyydyn ihailemaan näitä kaunokaisia sisällä. Tänään tosin ulkoilutin ensimmäistä kertaa osaa taimistani parin tunnin ajan siinä toivossa, että ne voisi pian istuttaa ulos. Nyt, kun lumet on sulaneet, hahmottelin myös mielessäni tulevia kukkapenkkejä sammaloituneen nurmikon tilalle. Ehkäpä lähipäivinä suuntaan lapion kanssa ulos ja alan hahmottelemaan kukkapenkkien muotoja maahan. Kyllä se kesä sieltä vielä tulee!

Minä ja lukinliljani toivotamme kaikille lukijoille ihanaa, kukkivaa toukokuuta!

10 kommenttia:

 1. Onpa hieno tuo lukinlilja! Ehdottomasti täytyy sitä kokeilla joskus. Kyllä se kevät sieltä tulee. Itse ajattelin tarttua kukkapenkin perustamiseen huomenna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä kokeilemisen arvoinen. :) Minä en vielä tarttunutkaan lapioon, olen vain pyöritellyt mielessäni eri vaihtoehtoja kukkapenkeille. Hankala tehdä päätöstä, kun on niin pieni piha, että ois hyvä suunnitella kerralla valmiiksi.

   Poista
 2. Nyt on tunnustettava, etten hyötykasviviljelijänä olisi tunnistanut edes viiden pisteen vihjeellä! 😀 Kaunis kukka kuitenkin! 👍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myönnetään, että itsellenikin oli aivan uusi tuttavuus. Oli vaan niin houkuttava kuva sipulipussissa, että oli pakko kokeilla. :)

   Poista
 3. Kaunis lukinlilja! Ihanaa toukokuuta sinullekin!

  VastaaPoista
 4. On kyllä kaunis tuo lukinlilja ♥ Jännityksellä odotan onnistuuko minulta niiden kasvattaminen, nimittäin viime viikolla ostin kaksi sipulia:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helppo kasvatettava tuo vaikuttaisi olevan tämän kokeilun perusteella. Mutta niinhän se menee, että vaikka kerran onnistuisi, saattaa seuraava kerta mennä ihan päinvastoin. Toivotan sinun lukinliljoillesi kasvuiloa ja -onnea! :)

   Poista
 5. Onpas erikoinen kukka tuo lukinlilja, aivan uusi tuttavuus, hieno.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on! Kukinta tosin kesti harmittavan lyhyen aikaa, ainakin näin lämpimissä sisätiloissa.

   Poista