perjantai 10. maaliskuuta 2017

Siemenet multaan

Olen jo pari kuukautta odottanut malttamattomana maaliskuuta. Nyt se on vihdoin täällä ja sehän tarkoittaa sitä, että pääsee kylvämään ensimmäiset siemenet! Jotkut pidemmän esikasvatusajan vaativat siemenet tulisi tosin kylvää jo helmikuussa, mutta sellaisia minulla ei tällä kertaa ole.

Tänä vuonna päätin olla ostamatta uusia siemeniä ja yllätin itsenikin pysymällä päätöksessäni. Ainoa poikkeus oli vihannesten siemenet. Niitä oli toki ostettava, sillä vanhat on jo käytetty loppuun eikä kesä ole mitään ilman kasvimaata.

Yleensä olen kylvänyt siemenet ihan tavalliseen mustaan multaan, mutta nyt päätin kokeilla kunnollisia kylvöön ja taimien kasvatukseen tarkoitettuja tuotteita. Innostuin niin, että ostin erikoismullan lisäksi perliittiä ja vermikuliittiä. Perliitin pitäisi parantaa kasvualusta ilmavuutta ja vermikuliitin vedenpidätyskykyä ja kuohkeutta. Jospa näillä eväillä saataisiin aikaan vahvat ja kauniit taimet, upea kukkaloisto ja suuri sato!

Mullaksi valikoitui Biolanin kylvö- ja taimimulla.
Vermikuliitti ja perliitti pääsivät kokeiluun.
Sekoitin aineksia suhteessa 20 % perliittiä, 20 % vermikuliittiä ja 60 % multaa. Tällaisen ohjeen sain Prismasta, josta hankin tuotteet. Netistä löysin hieman poikkeavia ohjeita, kuten 25 % perliittiä,
25 % vermikuliittiä ja 50 % multaa. Ohjeiden poikkeavuuksista päättelisin, ettei ainesten tarvitse olla ihan millintarkkaan mitattuja.

Tänä keväänä ensimmäisenä multaan pääsivät persilja 'Bravour', tsinnia, tiibetinkoirankieli, jaloakileija 'Mckana Giants', punapäivänkakkara, luomukukkakaali 'Snowball' ja tuoksuherne.

Suurimmaksi oskasi peitin siemenet samalla seoksella, johon ne kylvin, mutta jaloakileijan siemenet peitin puhtaalla vermikuliitillä, sillä niin kehotettiin siemenpussin kyljessä.

Jaloakileijan siemenet peitin vermikuliitillä ja sijoitin ohjeen mukaisesti kylvöksen jääkaappiin saamaan parin viikon kylmäkäsittelyn.
Tällainen joukko löytyi maaliskuussa kylvettäviä siemeniä.

Kylvin edellä mainittujen siemenien lisäksi 2-vuotiaan tyttäreni kanssa muutamia nopeasti kasvavia lajeja eli vihanneskrassia, ohraruohoa ja rairuohoa, jotta tyttäreni pääsisi mahdollisimman pian näkemään, kuinka hänen kylvämistään siemenistä alkaa muodostua pieniä versoja. Pikkuneiti oli innoissaan jo pelkästä kylvöhommasta ja kylvösten kastelusta. Kannattaa siis ehdottomasti ottaa perheen pienimmätkin mukaan kasvien kasvatuksen ihmeelliseen maailmaan.

Muutaman päivän päästä kylvöstä alkoi näkyviin ilmestyä ensimmäisiä pieniä taimenalkuja.

Hämmästyksekseni ensimmäisten joukossa iti kukkakaali.
En ole ennen kasvattanut kukkakaalia ja kuvittelin, että menisi pidempään, ennen kuin se rupeaisi itämään. Nyt odotan innolla, miten taimet kehittyvät ja pääsemmekö syksymmällä nauttimaan itsekasvatetuista kukkakaaleista.

Toinen ensimmäisenä itävistä lajeista oli vihanneskrassi.
Päivää myöhemmin itämisvuorossa oli ohraruoho.
Olemme nyt tyttäreni kanssa ihastelleet näitä tuoreita kasvinalkuja. Jotain taianomaista niissä on, sillä ainakin minua pienenpienet versot jaksavat ihmetyttää ja ihastuttaa keväästä toiseen. Ehkä niistä lopultakin tajuaa, että kevät on tosiaan jo tuloillaan ja aurinkoiset päivät, vihreä nurmi ja tuoksuvat kukat odottavat ihan nurkan takana.

Taimipöytä ja kukkalauta alkaa pikkuhiljaa täyttyä ruukuista.
Onneksi tilaa on kuitenkin vielä runsaasti tuleville kylvöksille. Seuraavat siemenet ja mukulat pääsevät tosin multaan vasta ensi kuussa. Aika kulunee kuitenkin nopeasti ensimmäisiä taimia hoitaessa ja tulevasta kesästä haaveillessa..

Lämpöisistä päivistä ja istutuspuuhista haaveillessani tilasin viherpeukaloilta hieman kaunistusta pihaan. Ensi kesänä meiltä löytyy siis ainakin mansikkaa, ruusuja, kurjenmiekkoja ja kurjenpolvia. Niistä lisää myöhemmin keväällä, kunhan tilaukseni saapuu perille!

Mikäli sinulla on vielä tilaa uusille kylvöille, niin käyhän osallistumassa siemenarvontaan.

4 kommenttia:

 1. Kaikenlaisia ihanuuksia sinulla on kesällä luvassa! Onnea kylvöillesi ja hauskaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Jännittävää nähdä, millaisen pihan sitä saa kesällä aikaan. :)

   Poista
 2. Meidän kaksivuotias on vähän liian innokas hoitamaan kasveja...Hyvässä kasvussa olleista kuukausimansikoista kävi pieni kato, kun hän pääsi niitä hellimään. 😁

  VastaaPoista